Scopul principal al utilizarii dosarului electronic il reprezinta cresterea calitatii actului medical prin accesul la date si informatii medicale relevante, si transformarea pacientului intr-un factor activ al protejarii si promovarii propriei sanatati.
Potrivit art. 5 din Normele metodologice, sistemul DES este un serviciu public furnizat de Casa Nationala de Sanatate pentru toti pacientii care au obligatia, conform Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii cu modificarile si completarile ulterioare, sa se asigure in sistemul de asigurari sociale de sanatate, si pentru toti furnizorii de servicii medicale – pentru toate tipurile de asistenta medicala, aflati sau nu intr-o relatie contractuala cu o casa de asigurari de sanatate.
Datele si informatiile din DES sunt structurate astfel:
– Modulul Sumar de urgenta (accesibil medicilor care acorda servicii medicale de urgent, fara a fi necesar acordul pacientului),
– Modulul Istoric medical, modulul Antecedente declarate de pacient, modulul Documente medicale si modulul Date personale (accesibile numai medicilor, numai cu acordul pacientilor.
Accesul pacientilor la datele si informatiile din DES se realizeaza fie prin intermediul cardului national de asigurari sociale de sanatate si a codului de acces suplimentar, fie prin matricea de securitate si a codului de acces suplimentar.
Matricea de securitate reprezinta o alternativa la cardul national de asigurari sociale de sanatate, eliberata la solicitarea pacientilor de catre medici in baza actului de identitate al acestora.
Dupa decesul pacientului, dosarul electronic de sanatate al acestuia se arhiveaza in sistemul DES si datele continute se pot utilize numai in forma depersonalizata.