In conformitate cu prevederile art. 146 alin. (4) din Legea 53/2003 – Codul Muncii, republicata, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Dreptul de concediu de odihna este stabilit proportional cu munca prestata de catre salariat intr-un an calendaristic, compensarea in bani stabilindu-se astfel tot in functie de durata timpului in care s-a prestat munca. Asadar, indiferent de motivele incetarii contractului individual de munca si de durata care a trecut de la incheierea contractului de munca pana in momentul incetarii acestuia, salariatul a prestat munca si proportional cu perioada lucrata, a castigat dreptul la concediu de odihna.

Intrucat din cauza incetarii contractului individual de munca, acesta nu mai poate efectua concediul de odihna la care are dreptul, angajatorul este obligat sa il compenseze in bani.

In acest sens sunt si prevederile Directivei nr. 2003/88/CEE, prin care, la art. 7 alin. 2, se stabileste faptul ca perioada minima de concediu anual platit nu poate fi inlocuita printr-o indemnizatie financiara decat in cazul incetarii contractului individual de munca.

Ratiunea pentru care este instituit prin lege dreptul salariatului la concediu de odihna este accea a se reface forta de munca a salariatului, compensarea in bani a acestuia fiind permisa intr-o singura ipoteza, aceea a incetarii contractului individual de munca inaintea efectuarii concediului de odihna. Aceasta dispozitie protejeaza salariatul, inclusiv in situatia in care salariatul isi da acordul in mod expres cu privire la compensarea concediului de odihna anual in bani. Concediul de odihna este un drept recunoscut de lege, salariatul neputand renunta in mod valabil la dreptul de concediu de odihna anual, orice renuntare sau limitare a acestuia fiind considerata nula.

Chiar si in cazul in care salariatul este cel care a initiat incetarea contractului de munca prin demisie, acesta nu pierde dreptul la compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat in acel an. Mai mult, pe perioada preavizului, contractul individual de munca isi produce toate efectele, concediul neefectuat ce urmeaza a fi calculat, trebuie sa fie calculat pana la expirarea preavizului.

Salariatul trebuie sa efectueze intr-un an, intreaga durata a concediului de odihna la care are dreptul. Astfel, daca salariatul are dreptul la 20 de zile lucratoare de concediu de odihna intr-un an, acesta trebuie sa efectueze in natura intreaga perioada de concediu de odihna, in fiecare an. Doar in cazuri de exceptie, care trebuie insa sa fie expres reglementate de lege  sau de contractul colectiv aplicabil, concediul de odihna se poate efectua in anul urmator, incalcandu-se regula de a efectua concediul de odihna in fiecare an. In situatia in care salariatii nu au efectuat intr-un an calendaristic, integral concediul de odihna la care aveau dreptul, angajatorul este obligat sa le acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator.