Astfel, potrivit prevederilor Ordonantei de Guvern nr. 5/2011, obligativitatea dotarii autovehiculelor cu anvelope de iarna intervine la momentul conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, in noua reglementare fiind importante conditiile meteorologice, si nu o anumita data calendaristica, ceea ce inseamna ca se pot aplica sanctiuni contraventionale pentru conducatorii auto care nu respecta aceste prevederi, si in situatia in care drumurile sunt acoperite cu zapada anterior datei de 1 noiembrie.
Sanctiunea contraventionala pentru nerespectarea obligatiei de a dota autovehiculul cu anvelope de iarna se sanctioneaza cu amenda contraventionala din clasa a IV-a de sanctiuni, respective intre 9 si 20 de puncte de penalizare dar si posibilitatea retinerii certificatului de inmatriculare.
In situatia in care acest lucru se intampla, respectiv certificatul de inmatriculare a fost retinut, procedura de urmat este urmatoarea: de la Serviciul Politiei Rutiere va fi eliberata o dovada in baza carei veti putea circula pe o perioada de 15 zile, perioada in care trebuie sa va echipati masina cu anvelope de iarna. Ulterior trebuie mers la RAR, de unde se va elibera o confirmare a faptului ca masina este dotata cu anvelope corespunzatoare, in baza careia se poate ridica certificatul de la Politia Rutiera.
Pe de alta parte insa, nu este prevazuta in niciun act normativ data limita pana la care exista obligativitatea dotarii masinilor cu anvelope de iarna.
Anvelopele de iarna trebuie sa respecte prevederile Directivei Europene 92/23/CE din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, potrivit careia, anvelopele de iarna se individualizeaza prin prezenta simbolului M+S (mud and snow, respective noroi si zapada) (sau a derivatelor M/S, M-S, M&S), dar si a unor semne distinctive, precum un fulg de nea sau o creasta alpina. Anvelopele “all seasons” sau 4S pot fi acceptate doar daca au marcajul specific al anvelopelor de zapada. Service-urile care monteaza aceste cauciucuri nu sunt obligate sa emita vreun document care sa certifice calitatea anvelopelor.
Verificarea calitatii se face de catre agentii de politie rutiera.