Bancile se imprumuta intre ele pentru a-si acoperi nevoile de lichiditate de moment sau pentru a-si steriliza lichiditatea suplimentara de care dispun. Nevoia de lichiditate poate aparea atunci cand o banca inregistreaza un numar mai ridicat de cereri de creditare din partea clientilor, sau in anumite perioade cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) impune cerinte minime de lichiditate in sistem. De notat ca atunci cand in piata cererea de lei este ridicata (datorita numarului mai mare de credite acordate populatiei), automat creste si cererea de lichiditate si nivelul ROBOR. Inflatia, dobanda cheie stabilita de BNR si necesarul de acoperire a rezervelor minime obligatorii sunt alte elemente care influenteaza evolutia ROBOR .

In conformitate cu precizarile wall-street.ro, in cazul unui credit in lei, bancile romanesti stabilesc rata lunara pe care clientii o au de plata in functie de ROBOR plus o marja procentuala care de fapt reprezinta riscul clientilor respectivei banci si marja de profit pe care banca o vrea. BNR anunta zilnic opt niveluri ale ROBOR, insa cel mai folosit este nivelul ROBOR la o luna (ROBOR 1m) si nivelul ROBOR la 3 luni (ROBOR 3m).

In ceea ce priveste EURIBOR , acesta reprezinta rata internationala a dobanzii interbancare pentru moneda euro, adica rata de dobanda la care un mare numar de banci isi acorda una alteia credite pentru a-si finanta operatiunile curente. Daca ROBOR este anuntat de BNR, EURIBOR este anuntat de catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Nivelul EURIBOR este stabilit in functie de dobanzile medii la care se imprumuta intre ele aproximativ 50 de mari banci europene. Bancile sunt alese in functie criterii foarte stricte si astfel incat media dobanzilor acestora sa fie cat mai reprezentativa pentru regiunea europeana.

In general, in cazul unui imprumut bancar in euro, banca comericala ii stabileste rata lunara in functie de EURIBOR la 3 luni (EURIBOR 3m) sau EURIBOR la 6 luni (EURIBOR 6m) la care adauga marja de risc/profit.

Indicii ROBOR si EURIBOR sunt foarte important in contractele de credit deoarece in functie de acestia se modifica rata lunara a imprumutului.