Astfel, potrivit noilor prevederi, cesiunea a 50% din partile sociale intr-o societate, efectuata in perioada de 12 luni de la data infiintarii societatii, poate fi realizata si devine opozabila, doar dupa realizarea inspectiei fiscale efectuate de organele de specialitate din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, inspectie fiscala ce se va efectua in maximum 30 de zile.
Aceste prevederi vor fi cuprinse intr-un nou articol, respectiv articolul 202 alin (25), ce va avea urmatorul cuprins:
“Transmiterea, in primele 12 luni de la infiintarea unei societati comerciale, a cel putin 50% din partile sociale ale acesteia catre una sau mai multe persoane se poate efectua si devine opozabila tertilor doar dupa realizarea inspectiei fiscale efectuate de organele de specialitate din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Aceasta se va face in maximum 30 de zile.”
Aceasta modificare vine in contextul in care, potrivit expunerii de motive a Propunerii, prevenirea si diminuarea evaziunii fiscale este telul spre care tind autoritatile. In mod concret, la cesiunea de parti sociale, este necesara inspectia fiscala, deoarece, in prezent, desi conform declaratiei depuse de catre asociati la Registrul Comertului, la data efectuarii cesiunii, acestia nu figureaza cu obligatii de plata catre bugetul consolidat al statului, ulterior cu ocazia inspectiilor fiscale efectuate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, s-au constatat fapte de evaziune fiscala.
In prezent, prevederile Legii societatilor 31/1990, instituie doua proceduri pentru efectuarea cesiunii partilor sociale, care difera in functie de calitatea persoanei care preia partile sociale, respectiv daca este asociat sau daca este un tert fata de societate.
In cazul in care cesiunea de parti sociale se realizeaza intre asociati, procedura de inregistrare la Registrul Comertului va fi de 5 zile de la data depunerii documentelor, iar acestea vor consta in Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor, Contractul de cesiune, Actul constitutiv actualizat, si cererea de inregistrare de la Registrul Comertului.
In cazul in care cesiunea se realizeaza fata de un tert, procedura de inregistrare dureaza aproximativ 60 de zile, si se va efectua in doua etape. Prima etapa presupune publicarea Hotararii AGA de cesiune in Monitorul Oficial, in vederea formularii opozitiei la cesiune de catre creditorii societatii, in termen de 30 de zile de la data publicarii, iar cea de a doua etapa presupune depunerea restului de documente necesare, si in mod obligatoriu depunerea unei declaratii a noii persoane intrate in societate ca indeplineste conditiile necesare detinerii calitatii de asociat intr-o societate.
Propunerea de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 a fost aprobata doar de Senat, care este prima camera sesizata. Pentru a se putea aplica, documentul trebuie sa obtina si votul final al Camerei Deputatilor, dupa care trebuie trimis spre promulgare Presedintelui si apoi publicat in Monitorul Oficial.