Astfel, potrivit comunicatului de presa:
Contractele pentru servicii de telefonie, internet sau televiziune se prelungesc, de regula, automat, fie pe perioade succesive egale cu durata contractuala initiala, fie pe o perioada nedeterminata, fara a fi nevoie de un alt demers din partea utilizatorilor sau a furnizorilor.
Operatorii le pot oferi utilizatorilor beneficii suplimentare la prelungire (de ex. reduceri la echipamente sau la planuri tarifare), insa aceast demers presupune, de cele mai multe ori, incheierea unui act aditional si inceperea unei noi durate contractuale minime. Daca utilizatorul doreste incetarea contractului inainte de expirarea acestei noi durate contractuale, furnizorul poate solicita plata unor penalitati de reziliere anticipata.
In cazul in care contractul se prelungeste automat (fie pe o perioada nedeterminata, fie cu o perioada egala cu perioada initiala sau cu o alta perioada determinata), dar oferta ramane neschimbata si nici nu se achizitioneaza vreun echipament la pret redus, utilizatorii nu vor plati nicio taxa pentru incetarea contractului, asociata perioadei minime contractuale, avand in vedere ca aceasta perioada a expirat. In aceasta situatie, serviciul de telefonie, internet sau televiziune este furnizat in continuare atata timp cat nici utilizatorul, nici furnizorul nu fac niciun demers pentru incetarea contractului.
Potrivit Deciziei presedintelui ANCOM nr.158/2015 privind obligatiile de informare a utilizatorilor finali, furnizorii trebuie sa publice pe paginile de internet informatii referitoare la durata contractelor pentru servicii de telefonie, internet si televiziune, prezentate intr-un mod corect, detaliat si inteligibil. Utilizatorii pot afla mai multe detalii despre contractele incheiate cu furnizorii si despre informatiile pe care acestia sunt obligati sa le publice pe site-urile proprii de internet prin intermediul sectiunii InfoCentru din website-ul ANCOM.
In situatia in care se incheie un contract in care nu se precizeaza daca si cum se realizeaza prelungirea contractului, ANCOM poate lua masuri. In acest sens, trebuie formulata o sesizare catre ANCOM, care asigura concurenta pe piata serviciilor de comunicatii, protejand astfel indirect interesele utilizatorilor.
Totodata, utilizatorul are dreptul de a fi notificat cu 30 de zile inainte de data la care contractul se prelungeste in mod automat pentru a-si exprima optiunea de prelungire a valabilitatii acestuia.
In cazul in care utilizatorul nu primeste aceasta notificare, se poate adresa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. De asemenea, in situatia in care contractul nu este respectat de catre furnizori, ANCOM nu are competenta de reglementare a situatiei, iar utilizatorul trebuie sa se adreseze tot Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.