Conform prevederilor art. 110 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (ex-articolul 90 TCE):
“Nici un stat membru nu aplica, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natura mai mari decat cele care se aplica, direct sau indirect, produselor nationale similare. De asemenea, nici un stat membru nu aplica produselor altor state membre impozite interne de natura sa protejeze indirect alte sectoare de productie.”
Curtea a concluzionat in mod ferm, in repetate randuri, ca „Articolul 110 TFUE trebuie interpretat in sensul ca se opune ca un stat membru sa instituie o taxa de poluare aplicata autovehiculelor cu ocazia primei lor inmatriculari in acest stat membru, daca regimul acestei masuri fiscale este astfel stabilit incat descurajeaza punerea in circulatie, in statul membru mentionat, a unor vehicule de ocazie cumparate in alte state membre, fara insa a descuraja cumpararea unor vehicule de ocazie avand aceeasi vechime si aceeasi uzura de pe piata nationala”.
De asemnea, in jurisprudenta sa, Curtea a mai retinut ca:
Art. 110 TFUE are drept obiectiv asigurarea liberei circulatii a marfurilor intre statele membre in conditii normale de concurenta. El vizeaza eliminarea oricarei forme de protectie care poate decurge din aplicarea unor impozite interne discriminatorii fata de produsele provenind din alte state membre (Hotararea Tatu, citata anterior, punctul 34 si jurisprudenta citata).
Astfel, Curtea a statuat deja ca, in materie de impozitare a autovehiculelor, aceasta dispozitie a tratatului vizeaza garantarea neutralitatii depline a impozitelor interne fata de concurenta dintre produsele care se afla deja pe piata interna si produsele importate (Hotararea din 11 decembrie 1990, Comisia/Danemarca, C‑47/88, Rec., p. I‑4509, punctul 9, si Hotararea din 29 aprilie 2004, Weigel, C‑387/01, Rec., p. I‑4981, punctul 66).
Curtea a precizat de asemenea ca, din momentul achitarii unei taxe de inmatriculare intr‑un stat membru, valoarea acestei taxe se incorporeaza in valoarea vehiculului. Astfel, atunci cand un vehicul inmatriculat in statul membru in cauza este ulterior vandut ca vehicul de ocazie in acelasi stat membru, valoarea sa de piata include valoarea reziduala a taxei de inmatriculare si va fi egala cu un procentaj, determinat de deprecierea acestui vehicul, din valoarea sa initiala (Hotararea Nádasdi si Németh, C‑290/05 si C‑333/05, Rec., p. I‑10115, punctul 54).
Avand in vedere intreaga jurisprudenta a Curtii Europene, Curtea de Apel Timisoara a admis recursul formulat, a admis actiunea formulata de catre reclamanta, a anulat Decizia emisa de catre Directia Generala Regionala a Finantelor Publice, pe care a obligat-o la restituirea timbrumului de mediu si la plata dobanzii legale pana la data restituirii efective.