Noul Cod al insolventei, respectiv Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa a fost publicat in M. Of. al Romaniei nr. 466/25.06.2014, partea I, si va intra in vigoare in data de 28.06.2014.
Potrivit noilor reglementari, planul de reorganizare al unei societati va dura trei ani si va putea fi prelungit pe o perioada de maximum un an. In plus, numai societatile ce au datorii de peste 40.000 de lei vor putea sa isi ceara insolventa.
In cuprinsul Legii nr. 85/2014 se mentioneaza ca executarea planului de reorganizare nu va putea depasi 3 ani, perioada ce se calculeaza de la data confirmarii planului.
Termenele de plata ce au fost stabilite prin contracte, inclusiv prin contracte de credit sau contracte de leasing – pot fi mentinute prin planul de reorganizare, chiar daca perioadele lor contractuale depasesc perioada de 3 ani. Aceste termene pot fi si prelungite, bineinteles cu acordul expres al creditorilor, daca acestea erau initial mai scurte de 3 ani. Imediat dupa realizarea tuturor obligatiilor din plan si inchiderea procedurii de reorganizare, aceste plati vor continua conform contractelor din care rezulta.
Modificarea planului de reorganizare, inclusiv prelungirea acestuia va putea fi facuta oricand pe parcursul procedurii de reorganizare, fara a se putea depasi o durata totala maxima a derularii planului de 4 ani de la momentul confirmarii initiale. Aceasta modificare poate fi propusa de catre oricare dintre cei care au vocatia de a propune un plan, indiferent daca au propus sau nu planul. Votarea modificarii de catre adunarea creditorilor se va face cu creantele ramase in sold, la data votului, in aceleasi conditii ca si la votarea planului de reorganizare. Modificarea planului va trebui sa fie de asemenea confirmata de catre judecatorul-sindic.
Noul Cod al insolventei prevede o valoare prag de 40.000 de lei pentru societatile ce vor sa intre in solventa. Asadar, fata de noua reglementare, debitorul va putea cere insolventa doar daca are datorii mai mari de 40.000 lei. In Legea nr. 85/2006 aceasta valoare-prag pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii era impusa doar pentru creditor.