In data de 5 noiembrie 2014 a intrat in vigoare Protocolul semnat in 24.06.2014, intre Ministerul Muncii, din Romania si Ministerul Afacerilor Interne din Statul Israel privind recrutarea lucratorilor romani pentru lucrari temporare in domeniul constructiilor in Statul Israel.
Lucratorii care urmeaza sa fie recrutati pentru a lucra in Israel in domeniul constructiilor trebuie sa indeplineasca cerintele generale impuse de Protocolul semnat, respectiv: sa fie cetateni ai Romaniei, sa nu mai fi lucrat in Israel, sa nu aiba rude de gradul I care lucreaza in Israel (cu exceptia fratilor), sa nu aiba cazier, sa fie apti din punct de vedere psihic si fizic de munca intensa in aer liber, in conditiile climatice specifice Israelului, in domeniul constructiilor, inclusiv munca la inaltime si manipulare de greutati, sa fie sanatosi si sa nu sufere de boli cronice, precum: tuberculoza, hepatita, sifilis, gonoree, SIDA.
Pe langa criteriile generale, acestia trebuie sa indeplineasca calificari profesionale minime, respectiv sa detina competente profesionale dovedite, experienta si abilitati de nivel inalt, cel putin una dintre urmatoarele specialitati:
- lucrari de constructii – cofraje de cladiri industriale, cofraje din lemn (capacitatea de citire a planurilor de constructie este obligatorie)
- metalurgie (capacitatea de citire a planurilor de constructie este obligatorie)
- lucrari de aplicare a gresiei si a faiantei
- lucrari de tencuire
- orice alta specializare sau calificare convenita de autoritatile competente
Lucratorii romani recrutati vor primi viza si un permis de munca care sa le permita sederea in Israel, ca lucratori straini temporari in domeniul constructiilor.
Durata angajarii temporare in Israel nu va depasi durata maxima permisa, in conformitate cu legislatia nationala a statului israelian.
Angajarea temporara in baza Protocolului nu da dreptul salariatului sa efectueze orice alta activitate lucrativa platita sau sa se angajeze in orice alt domeniu decat cel al constructiilor pentru care i-au fost emise o viza si un permis de munca in Israel.
Potrivit Protocolului termenul de “contractor de forta de munca” sau “angajator” se refera la o companie autorizata de catre Guvernul Israelului, care are dreptul la angajarea lucratorilor prin contractorii de forta de munca, pentru a angaja lucratori straini temporari in domeniul constructiilor de catre beneficiarii de munca ce sunt antreprenori de constructii inregistrati.
Lucratorii romani vor fi selectati numai dintre lucratorii calificati care vor fi inclusi in baza de date a ANOFM (Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca) care urmeaza sa fie creata in urma adoptarii protocolului.
Recrutarea in Romania a lucratorilor temporari romani va fi facuta de ANOFM in colaborare cu PIBA (Autoritatea pentru Populatie si Imigratie din Israel), in conformitate cu protocolul adoptat, fara a implica agentii de recrutare private.