Dupa data inregistratii respectivei cereri, prin intermediul unei Ordonante Presedintiale se poate solicita suspendarea prvizorie a platii ratelor lunare, pana la data solutionarii cauzei.

Potrivit prevederilor Codului de procedura civila, art. 996 prevede faptul ca: „Instanta de judecata, stabilind ca in favoarea reclamantului exista apartenenta de drept, va putea sa ordone masuri provizorii in cazurile grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar putea pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.

Ordonanta este executorie si provizorie. Daca hotararea nu cuprinde nicio mentiune privind durata sa si nu s-au modificat imprejurarile de fapt avute in vedere, masurile dispuse vor produce efecte pana la solutionarea litigiului asupra fondului.”

Pe cale de consecinta, urgenta masurii solicitate poate fi intemeiata pe faptul ca imprumutatul nu isi mai poate plati in mod justificat ratele la cursul crescut si astfel ar ajunge in situatia unei executari silite.

Aceasta actiune in instanta poate fi introdusa in orice cauze in care imprumutatii se confrunta cu un curs valutar crescut, al creditului obtinut, fie ca acesta este in franci elvetieni, euro sau dolari.

Taxa judiciara de timbru care trebuie achitata pentru introducerea unei Ordonante Presedintiale este in cuantum de 20 lei.

Aceasta trebuie insotita de documentele justificative din care sa rezulte imposibilitatea achitarii ratelor, cat si existenta unui litigiu pe rolul instantelor de judecata care sa aiba ca obiect denominarea creditului.

In cazul in care aceasta este respinsa, poate fi atacata cu apel in termen de 5 zile de la pronuntare, daca a fost data cu citarea partilor, sau de la comunicare, daca s-a dat fara citarea partilor. Instanta de apel poate suspenda executarea pana la judecarea apelului, dar numai cu plata unei cautiuni al carei cuantum se va stabili de catre aceasta.