Rambursare TVA – Dreptul la dobândă pentru întârzieri

Noțiunea de contencios administrativ se referă la litigiile în care una dintre părțile implicate este o autoritate sau o instituție publică, iar scopul litigiului este fie anularea totală sau parțială a unui act administrativ, fie obligarea autorității publice să emită un act administrativ sau să efectueze o anumită operațiune administrativă. Această obligație se naște atunci când autoritatea publică nu a emis un răspuns în termenul legal prevăzut sau a refuzat în mod nejustificat să emită actul administrativ solicitat. În acest sens, operațiunea de rambursare TVA poate genera litigii fiscale în contextul contenciosului administrativ, societățile putând intra în conflicte cu autoritățile fiscal din România atunci când acestea nu răspund în termenul legal sau refuză nejustificat să aprobe cererea de rambursare TVA plătit în cadrul activităților comerciale desfășurate. Din aceste considerente, un avocat contencios administrativ și un avocat fiscal din cadrul Societății de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații vă poate oferi asistență juridică și reprezentare în fața instanțelor de contencios administrativ pentru a asigura respectarea procedurilor legale în cadrul operațiunilor de rambursare TVA și pentru protejarea dreptului de a obține dobânda în caz de întârziere a operațiunii.

Ce reprezintă rambursarea de TVA

În România, rambursarea de TVA este reglementată prin Codul Fiscal și reprezintă procesul prin care societățile pot solicită restituirea TVA-ului de la autoritățile fiscale din România. Acest lucru devine posibil atunci când sumele obținute din activitatea întreprinsă sunt inferioare cheltuielilor efectuate. Societățile comerciale au dreptul să ceară rambursare TVA atunci când valoarea de TVA deductibil este mai mare decât suma totală a TVA-ului colectat. Astfel, conform Codului Fiscal, orice persoană impozabilă, înregistrată în scopuri de TVA poate solicita rambursarea de TVA, trimestrial sau lunar, în cazul în care există sume negative care trebuie decontate.

Termenul pentru rambursarea de TVA

De obicei, rambursarea TVA are loc într-un termen de 45 de zile, extinzându-se la 90 de zile în situații în care procesul de soluționare a decontului TVA implică și un control anticipat. Termenul inițial poate suferi totuși o prelungire, dacă soluționarea cererii necesită administrarea de probe suplimentare pentru luarea unei decizii. Totusi, in practica, apar intarzieri semnificative și situații în care autoritățile fiscale nu respectă aceste termene legale, iar contribuabilii au dreptul să solicite dobânzi pentru rambursarea întârziată a TVA-ului, conform dispozițiilor Codului de procedură fiscală. În situațiile în care există întârzieri sau probleme în procesul de rambursare a TVA-ului, asistență juridică din partea unui avocat specializat în drept fiscal este esențială. Un avocat cu expertiză în contencios administrativ și fiscal poate oferi sprijin comunicând eficient cu autoritățile fiscale din România și oferind asistență juridică în timpul controalelor fiscale, iar în cazul în care este necesar, reprezentare în fața instanțelor de contencios administrative.

Dreptul la dobândă

            Potrivit dispozițiilor din Codul de procedura fiscală, pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilii au dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului prevăzut de lege. În conformitate cu aceste prevederi și cu practică Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în domeniu, dreptul la dobândă al contribuabilului se materializează în mod automat atunci când autoritatea fiscală depășește termenul de rambursare TVA. Astfel, motivul pentru întârzierea în acordarea rambursării excedentului de TVA devine nesemnificativ, deoarece nu există o distincție între o rambursare tardivă cauzată de o soluționare administrativă în afară termenelor prevăzute de lege și una generată de acte administrative care au exclus în mod nelegal rambursarea și care au fost ulterior anulate printr-o hotărâre judecătorească.

Este important ca societățile comerciale să își valorifice în timp util dreptul la dobândă pentru rambursarea cu întârziere a TVA-ului în față instanțelor de contencios administrativ din România, motiv pentru care Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații oferă asistență juridică și reprezentare de specialitate în domeniul fiscal, acoperind o gamă largă de servicii, inclusiv consultanță în elaborarea și revizuirea documentelor legale relevante, reprezentare în fața instanțelor de contencios administrative în litigii fiscale, și strategii eficiente pentru obținerea dobânzii în cazul rambursărilor întârziate ale TVA-ului.

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2023, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2023. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singură societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro.