Prin Normele actualizate se va sprijini mai eficient piata unica, va fi favorizat comertul transfrontalier si se va dezvolta economia digitala.

Comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vami Pierre Moscovici, a declarat ca TVA-ul reprezinta o sursa majora de venituri fiscale pentru statele membre ale UE. Cu toate acestea in momentul de fata exista un decalaj fiscal deconcertant: veniturile din TVA incasate efectiv sunt cu 170 de miliarde de euro mai reduse decat cele preconizate, ceea ce reprezinta o risipa enorma de bani care ar putea fi investiti in cresterea economica si in crearea de locuri de munca.

De asemenea, statele membre ar trebui sa aiba mai multa autonomie in ceea ce priveste definirea cotelor lor reduse de TVA, urmand ca planul de actiune propus sa ofere raspunsuri la toate aceste preocupari.

Planul de actiune are in vedere, printre altele:

1.     elaborarea unor principii-cheie pentru un viitor sistem european unic de TVA;

2.    masuri pe termen scurt vizand combaterea fraudei in domeniu;

3.    actualizarea cadrului privind cotele de TVA si definirea de optiuni care sa permita un grad mai mare de flexibilitate statelor membre in stabilirea acestora;

4.    planuri de simplificare a normelor in materie de TVA pentru comertul electronic si pentru IMM-uri.

Etape urmatoare sunt, dupa cum urmeaza:

Comisia va solicita Parlamentului European si Consiliului, cu sprijinul Comitetului Economic si Social European, sa furnizeze orientari politice clare cu privire la optiunile prezentate in acest plan de actiune si sa confirme sprijinul acordat reformelor stabilite.

In 2016 si 2017, Comisia va prezenta propuneri referitoare la toate aspectele discutate.