Societatile care beneficiaza de inregistrarea sediului social la sediul profesional al avocatilor, sunt societatile reglementate de Legea nr. 31/1990, in principal societatile cu raspundere limitata si societatile pe actiuni, fiind excluse de la aceste prevederi persoanele fizice autorizate si sucursalele.
Inregistrarea sediului social al societatilor la sediul profesional al avocatilor se face in baza unui contract de asistenta juridica, distinct fata de cel incheiat cu clientul pentru asistenta juridica si reprezentare. Avantajul acestei inregistrari este facilitarea procesului de inregistrare a sediului social la Oficiul Registrului Comertului competent, nemaifiind necesara verificarea unicitatii sediului si nemaifiind necesara depunerea unui dosar separat pentru ANAF, in vederea obtinerii certificatului cu privire la stabilirea sediului social.
Mai mult, spre deosebire de stabilirea sediului social al unei societati intr-un apartament sau cladire de birouri, stabilirea sediului social la sediul profesional al unui avocat nu mai presupune obtinerea prealabila a acordului vecinilor si al asociatiei de proprietari si de asemenea, nu mai implica stabilirea sediului fiecarei societati intr-o camera separata din locatia aleasa.
In ceea ce priveste costurile percepute pentru gazduirea sediului social al unei societati la sediul profesional al avocatului, acestea se stabilesc in functie de onorariile percepute de fiecare avocat in parte, insa acestea sunt relativ mai mici spre deosebire de costurile pentru inchirierea unui imobil.
Un avantaj important il reprezinta si asigurarea ridicarii corespondentei societatii, avand in vedere faptul ca astfel se inlatura riscul pierderii sau ratacirii corespondentei.
In ceea ce priveste dezavantajele optarii pentru o astfel de gazduire a sediului, in primul rand mentionam faptul ca aceasta este limitata in timp, respectiv poate fi realizata numai pe o perioada de 1 an calendaristic, dupa care aceasta nu mai poate fi prelungita, fiind necesara schimbarea sediului si in mod implicit, schimbarea sediului trebuie inregistrata si la Oficiul Registrului Comertului competent.
In plus, sediul social stabilit la sediul profesional al unui avocat nu poate fi folosit efectiv de catre societatea care a optat pentru aceasta solutie, el reprezentand doar o adresa de corespondenta a societatii. Acesta este si motivul pentru care respectiva solutie este preferabila acelor societati care nu desfasoara si nu au nevoie sa desfasoare activitate la sediul social.
Din punct de vedere fiscal, inconvenientul major pentru stabilirea sediului social la sediul profesional al avocatului il reprezinta situatia in care societatea doreste sa opteze pentru inregistrarea in scopuri de TVA, ca urmare a faptului ca ANAF va depuncta societatile care au sediul la cabinetul unui avocat, astfel cum este prevazut in Ordinul nr. 2795/2011 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.