Energie și resurse naturale

Ne mândrim cu faptul că suntem una dintre societățile de avocatură în topul alegerilor Clienților, în domeniul de practică al Energiei și al Resurselor Naturale, consiliind Clienți-cheie la nivel mondial, atât pe plan local cât și internațional, în probleme juridice, de la reglementare și pâna la finanțare de proiecte în sectorul minier, energie verde și electricitate.

Societatea noastră de avocatură are o experiență solidă în furnizarea de consultanță juridică personalizată, prin stabilirea unor relații strânse de lucru cu Clienții noștri, în sensul cunoașterii acestora, prin înțelegerea modului în care își documentează și gestionează afacerea.

Consiliem Clienți care activează în Sectorul Minier și al Resurselor Naturale, în aspecte legale, legate de: consultanță în materie de reglementare, în ceea ce privește permisele/licențele/autorizațiile, transferul licențelor miniere, finanțări majore, proiecte corporative și de M&A, diverse tipuri de contracte utilizate în achiziționarea, vânzarea și cumpărarea de resurse naturale, achiziționarea de concentrate de minereu (cupru, zinc, aur etc.), lucrări de dezvoltare, legislația mediului etc. De asemenea, reprezentăm cu succes în cazuri complexe de litigii, actori cheie la nivel global, din Sectorul Minier.

Serviciile noastre

  • Reglementare si conformitate
  • Consultare privind legislația primară și secundară
  • Finantare de proiecte
  • Tranzacții transfrontaliere
  • Asociere in participație
  • Structurarea & Negocierea Acordurilor
  • Due Diligence-uri specifice
  • Consultanță privind: Permise/Licențe/Autorizații în Sectorul Minier și al Resurselor Naturale
  • Consiliere privind serviciile de energie electrică (înființare, generare, transport și distribuție)
  • Consultanță juridică în proiecte de Energie Regenerabilă (dezvoltare și exploatare)
  • Consiliere cu privire la Permise/Licențe în Sectorul Energiei Regenerabile

Recunoaștere internațională

Legal 500-2022

Leading firm 2022

Societatea de avocatură Românească Pavel, Mărgărit şi Asociaţii este prezentă, pentru al șaselea an consecutiv, în topul firmelor de avocatură din România, în ediția unuia dintre cele mai reprezentative ghiduri juridice internaționale, Legal 500 (EMEA), din Londra, Marea Britanie

Sursa Legal 500, 2022

 

International Financial Law Review IFLR1000 – 2022

International Financial Law Review

Societatea Românească de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre cele mai bune firme de avocatură din România, conform IFLR1000 ediția 2022, prestigiosul ghid care evaluează societățile de avocatură cu înaltă expertiză din întreaga lume în ceea ce privește Aria Financiară si Corporatistă, clasându-se astfel pe locul 5 la nivel național.

Sursa IFLR 1000, 2022


International Financial Law Review IFLR1000 – 2021

International Financial Law Review

Pentru al cincilea an consecutiv, Pavel Mărgărit si Asociații s-a poziționat în topul societăților de avocatură din România, conform IFLR1000 (International Financial Law Review), una dintre cele mai prestigioase ghiduri specializate pe clasificarea societăților de avocatură din întreaga lume, cu o vastă expertiză în domeniile de practică legală a dreptului financiar și corporatist.

(Sursa: IFLR1000, 2021)

Acreditări

  • Am asistat cel mai mare investitor străin din industria minieră românească, o companie lider, listată la bursa londoneză, cu activitatea concentrată în Zimbabwe, Zambia și alte jurisdicții, cu operațiuni în resurse minerale și explorarea aurului, într-o tranzacție privind un Acord de plată anticipată. În temeiul acestui Acord, cumpărătorul, Mercuria Energy Trading, una dintre cele mai mari companii integrate de tranzacționare de energie și mărfuri din lume, a fost de acord să plătească în avans o sumă de până la 9,5 milioane USD clientului nostru pentru livrările viitoare de zinc și concentrate de cupru de la sucursalele clientului nostru din România. Am elaborat o opinie juridică cu privire la capacitatea, resursele naturale și aspectele de reglementare ale subsidiarelor Clienților noștri de a intra în tranzacție; am efectuat revizuirea autorizației de mediu, a autorizației de gospodarire a apelor, am consiliat cu privire la licenta de exploatare si programul de explorare de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). De asemenea, am întocmit o opinie juridică privind capacitatea, puterea și autoritatea clientului nostru de a executa, livra și îndeplini contractele comerciale de livrare a concentratelor de minereu și în legătură cu cerințele de reglementare aplicabile stabilite de legislația națională și comunitară în domeniul și legislația energetică, cât şi în domeniul reglementării. (13.000.000 USD)
  • Am asistat o companie minieră listată la bursa londoneză, singurul investitor operațional în industria minieră din România, într-un acord de finanțare încheiat cu un fond de britanic de finanțare din capital privat, în baza unui program emitere obligațiuni, conform căruia clientul ar trebui să primească obligațiunile în patru tranșe, prima ridicându-se la peste 7.000.000 Pe lângă asistența corporativă și bancară oferită, ne-am ocupat de toate etapele procedurale și am luat legătura cu autoritățile competente din domeniul resurselor naturale, revizuind și negociind documentația de bază pentru finalizarea transferului concentratului de minereu. În plus, am oferit consiliere în chestiuni ce țin de licența de explorare și aspecte ce țin de ANMR (Agenția Națională pentru Resurse Minerale), aspecte în ceea ce privește structurarea tranzacției, revizuirea documentației și autorizațiilor și redactarea acordurilor aferente. (15.000.000 USD)
  • Am asistat o companie minieră lider din Marea Britanie cu operațiuni în România, într-un acord de asociere în valoare de milioane de euro, cu o companie de stat românească, pentru a funcționa sub licența de exploatare a acesteia din urmă. Am consiliat cu privire la etapele procedurale și am luat legătura cu autoritățile relevante din sectorul energetic și cu cerințele de reglementare aplicabile, stabilite de legislația română în domeniul corporativ și al energiei și am întocmit documentația necesară pentru obținerea licenței și a autorizațiilor de exploatare. În plus, am asistat la structurarea tranzacției, revizuirea documentației și autorizațiilor și redactarea acordurilor aferente, consilierea în toate etapele proiectului. (10.000.000 EUR)

APARIȚII ÎN PRESĂ

Expertiză Juridică de Top în Energie și Resurse Naturale

Ne mândrim cu faptul că suntem una dintre societățile de avocatură în topul alegerilor Clienților, în domeniul de practică al Energiei și al Resurselor Naturale, consiliind Clienți-cheie la nivel mondial, atât pe plan local cât și internațional, în chestiuni juridice din Sectorul Minier si al Resurselor Naturale, precum si in domeniul Electricității și Energiei Regenerabile și Solare.

Echipa de avocați energie electrică oferă consultanță clienților activi în Sectorul Minier al Resurselor Naturale cu privire la aspecte legale referitoare la: chestiuni de reglementare legate de permise, licențe și autorizații, transferul licențelor miniere, finanțări majore, proiecte de fuziuni și achiziții si corporative, diverse tipuri de contracte utilizate în achiziția resurselor naturale, vânzarea și cumpărarea de concentrate de minereu (cupru, zinc, aur, etc.), lucrări de dezvoltare, legislația privind protecția mediului în România. De asemenea, Un avocat energie din cadrul Societății de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații reprezintă cu succes actori cheie la nivel global din Sectorul Minier in Romania în litigii complexe din aria de practică Energie și Resurse Naturale.

Echipa noastră de avocați de top București consiliază clienți din Sectorul Energiei Regenerabile cu privire la aspecte legate de: licențele și autorizațiile pentru proiecte de energie regenerabilă în România, asocieri în participație pentru înființarea de proiecte energie verde în România și întocmirea rapoartelor de due diligence pentru proiecte de energie regenerabilă.

În domeniul Electricității, echipa de avocați de top București specializați în energie și resurse regenerabile oferă clienților consultanță juridică referitoare la reglementări privind înființarea, generarea, transmiterea și distribuția energiei electrice în România, consultanță în legătură cu permisele și licențele, contracte specifice, proiecte majore de fuziuni și achiziții și infrastructură energetică. Un avocat energie din cadrul Societății de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații oferă asistență juridică pentru contestarea facturilor excesive emise de furnizorul de energie electrică din România pentru recuperarea prejudiciilor cauzate de aplicarea incorectă a metodei de calcul pentru valoarea consumului de energie electrică în România.

Un avocat energie acordă servicii juridice specializate în Sectorul Energiei Solare, incluzând: dezvoltarea și construcția de parcuri fotovoltaice România, consultanță juridică pentru proiecte energie solară și proiecte energie verde oferită de avocați București, autorizarea lucrărilor de construcție pentru parcuri fotovoltaice România, suport juridic pentru proiectele de energie regenerabilă, îndrumare în legislația privind protecția mediului și energie regenerabilă în România și nu numai.

Prin valorificarea cunoștințelor și experienței noastre profunde în calitate de avocați de top București, ne asigurăm că interesele clienților noștri sunt protejate și proiectele lor sunt implementate cu succes în contextul evoluției sectorului de energie și resurse naturale.

Articole din aria de practica

Procesul de obținere cetățenie română

Analiză avocat. S-au înnăsprit condițiile de obținere a cetățeniei române (statistică)

Condițiile suplimentare pentru obținerea cetățeniei române Procesul de obținere cetățenie română a înregistrat modificări semnificative în ultimii ani, iar datele statistice reflectă această tendință. Între 2018 și 2024, numărul de depunere dosar cetățenie română a variat, cu o creștere constantă în perioada 2018-2019, dar și o scădere semnificativă a procentelor de aprobare în anii următori. […]

companiile listate la bvb

Ce fac companiile cu investițiile după listarea la bursă?

Ce trebuie să știe investitorii despre modul în care companiile cheltuiesc banii de la bursă? Listarea la Bursa de Valori București (BVB) reprezintă un pas important pentru orice companie care dorește să atragă capital, să se dezvolte și să-și consolideze poziția pe piață. Însă, odată cu accesarea fondurilor de la investitori, companiile listate la bvb […]

Procedura recuperare creanțe

Avocat recuperare creante. Solutii juridice recuperare creanțe

Cum sa recuperezi banii din facturi neplatite? Recuperarea creanțelor reprezintă o provocare majoră și un proces complex, realizabil prin mai multe mijloace legale, în special atunci când este vorba de facturi neplătite. Chiar și în contextul unei relații comerciale concrete, întârzierile în achitarea datoriilor pot duce la impedimente financiare semnificative pentru un creditor. Este importantă analizarea […]

Cum se poate respinge o cerere de deschidere a procedurii de insolvență

Prezentare procedura insolvenței

Analiză avocat. Procedura insolvenței explicată Avocat drept comercial. Ce presupune procedura de insolvență? Conform dispozițiilor prevăzute în legea insolvenței 85 2014, insolvența este acea stare a patrimoniului unui debitor care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile. În continuarea definiției legale, legea insolvenței mai stabilește și două situații […]

Noi taxe vamale pe importuri din țări

Noile taxe vamale internaționale și impactul asupra firmelor din România

Cum pot fi contestate deciziile vamale și ce rol are un avocat fiscal în protejarea intereselor companiilor? Administrația Trump a anunțat că vor intra în vigoare noi taxe vamale pe importuri din țări precum China, Mexic și Canada. Acestea vor duce la scumpirea produselor care intră în SUA, dar efectele se vor simți și în […]

impactul amânării recodificării CAEN asupra firmelor

Analiză avocat. Consecințele amânării recodificării CAEN: Restricționarea înregistrării oricăror alte modificări la Registrul Comerțului

Noua versiune CAEN Rev. 3 intrată în vigoare în 2025. Ce trebuie să facă afacerea ta? Anul 2025 a debutat cu o schimbare semnificativă pentru companiile din România, respectiv intrarea în vigoare a versiunii actualizate a Clasificării Activităților din Economia Națională (CAEN Rev. 3). Scopul implementării acestei schimbări constă în alinierea cu standardele europene și […]

Furnizorul global de indici bursieri FTSE Russell

Clasificarea din Russel Index pentru economia locala

Cum ajuta clasificarea din russel index pentru economia Romaniei?  Includerea companiilor românești în indicii bursieri globali ai FTSE Russell reprezintă un pas semnificativ pentru dezvoltarea pieței de capital din România. Furnizorul global de indici bursieri FTSE Russell a menținut 13 companii românești incluse în indicii săi Global All Cap și Global Micro Cap, dedicați piețelor […]

Procedura concordatului preventiv

Analiza avocat. Procedura concordatului preventiv pentru societăți listate la bursă și soluții strategice

Cum te poate asista un avocat business în redresarea financiară a companiilor listate la bursă? Companiile listate la bursă au un impact semnificativ în mediul economic, întrucât prin vânzarea de acțiuni, este atras capital pentru a finanța proiecte de mare anvergură, ce pot contribui la creșterea economică și atragere de investiții în piața de capital. […]

investiții în piața de capital

Cum se poate lista o companie la bursă? Câte companii sunt listate la Bursă în România (Statistică)

Condiții și pași esențiali pentru listarea pe piața de capital La Bursa de Valori București companii listate (BVB), numărul companiilor listate a variat de-a lungul anilor. În prezent, în 2025, există 83 de societăți listate, atât companii private, cât și de stat, care își desfășoară activitatea într-un cadru reglementat și transparent. În acest context, listarea […]

decizie de impunere persoane fizice

Transferuri de bani între rude: Cum să eviți impozitul de 70% și riscul unui litigiu cu ANAF

Ce solutii legale pot fi adoptate in caz de litigiu cu ANAF? Recent, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a intensificat controalele în ceea ce privește transferurile bănești între persoanele fizice, inclusiv transferurile efectuate între rude. Scopul verificărilor efectuate de ANAF este de a sancționa tranzacțiile ilicite și de a combate fenomenul de evaziune fiscală […]

Investițiile străine directe (ISD) în România

Analiză avocat: Investițiile directe în Romania in contextul scaderii ratingului de tara (Fitch) (Statistică)

Investițiile Străine Directe în România: Oportunități, Reglementări și Asistență Juridică Investițiile străine directe (ISD) în România joacă un rol esențial în dezvoltarea economică a țării, având un impact semnificativ asupra creării de locuri de muncă, transferului de tehnologii și consolidării sectoarelor cheie. Cu toate acestea, evoluțiile economice globale și contextul geopolitic au influențat fluxurile de […]

Concediere forțată în România

Analiză avocat. Concedierile tot mai frecvente în Europa

Cum să contești eficient o decizie de concediere prin avocat? Așa cum este prevăzut în legislația muncii, un raport juridic de muncă dintre un angajat și angajator este guvernat de un contract de angajare, respectiv de un contract individual de muncă sau de un contract colectiv de muncă. Cel mai întâlnit tip de contract este contractul de […]