Insolvență, restructurare și falimente (inclusiv proceduri transfrontaliere)

Departamentul nostru oferă servicii juridice la cele mai înalte standarde, având expertiză în consilierea companiilor în procedurile de insolvență și restructurare, companii aflate în dificultate financiară sau faliment și în același timp, consiliază companiile cu privire la prevenirea insolvenței.

Oferim servicii juridice de ultimă generație în Restructurare și Insolvență, acordând consultanță integrată, în cazuri complexe de insolvență, creditorilor garantați și negarantați, debitorilor, comitetelor creditorilor, deținătorilor de capitaluri proprii, administratorilor, potențialilor achizitori de afaceri sau active. În plus, reprezentăm clienți din aproape fiecare sector al economiei, inclusiv producție, imobiliare și construcții, comerț cu amănuntul, transport, utilități, industria farmaceutică, turism, industria chimică sau energie.

Prezentare procedura insolvenței

Analiză avocat. Procedura insolvenței explicată

Avocat drept comercial. Ce presupune procedura de insolvență?

Conform dispozițiilor prevăzute în legea insolvenței 85 2014, insolvența este acea stare a patrimoniului unui debitor care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile. În continuarea definiției legale, legea insolvenței mai stabilește și două situații care caracterizează insuficiența fondurilor bănești, astfel: insolvența unui debitor se prezumă atunci când acesta, după 60 de zile de la scadență, nu a plătit datoria sa față de creditor (prezumția este relativă); insolvența este iminentă atunci când se dovedește că debitorul nu va putea plăti la scadență datoriile exigibile, cu fondurile bănești disponibile la data scadenței.

Altfel spus, insolvența persoanei juridice reprezintă procedura prin care o firmă care nu își mai poate achita datoriile intră sub supravegherea unui administrator judiciar sau lichidator judiciar, în vederea reorganizării sau lichidării acesteia.

Serviciile noastre

  • Restructurare
  • Insolvență (Observare, Reorganizare și Faliment)
  • Lichidare
  • Vânzarea Datoriilor & Colectarea Datorilor
    • Cesiunea de creanță în insolvență
    • Novatie de creanță în insolvență
    • Recuperarea creanțelor garantate în insolvență
    • Valorificarea bunurilor aduse drept garanție în procedura de insolvență
  • Recuperarea Creanțelor
  • Restructurarea Creditelor Neperformante (NPL)
  • Finanțare Structurată
  • Negocierea Garanțiilor Colaterale
  • Licitații
  • Răspunderea Conducerii Societații (acuzații de neglijență sau fraudă)
  • Răspunderea administratorului și a organelor de conducere
    • Cerere de atragere a răspunderii administratorului și a organelor de conducere
    • Acţiune privind atragerea răspunderii membrilor organelor de conducere pentru suportarea unei părţi din pasivul debitorului persoană juridică
    • Analiză și consultanță în vederea stabilirii daca sunt îndeplinite condițiile de atragere a răspunderii

Recunoaștere internațională

Legal 500 – 2025

Locul 3 – Restructurare și Insolvență

Pavel Margarit Leading Firm 2025

„Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este o echipă „extrem de experimentată în domeniul restructurării și insolvenței”, Pavel, Mărgărit și Asociații fiind condusă de Radu Pavel. Clienții îl consideră pe Radu Pavel un avocat de încredere în acest domeniu, iar echipa oferă servicii juridice în mod frecvent creditorilor în recuperarea datoriilor de valoare semnificativă. Domeniul imobiliar este un punct forte al firmei.
„Pavel, Mărgărit și Asociații are o echipă de avocați extrem de bine pregătiți. Lucrează în domeniul insolvenței de foarte mult timp și găsesc mereu cele mai bune soluții pentru clienții lor. Punctul forte al echipei constă în cunoștințele vaste și atenția la detalii.”
„Nivelul de comunicare este cât se poate de bun. Toți avocații din firmă vorbesc foarte bine engleză. Avem grupuri de discuții pentru diferite cazuri, unde primim un răspuns direct (chiar și în afara orelor de lucru). Având în vedere dedicarea oferită, știu că le pasă cu adevărat de clienții lor și de succesul cazului.”

International Financial Law Review IFLR1000 – 2025

International Financial Law Review

Societatea Românească de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este recunoscuta în Aria de practică Drept fiscal și Bancar și Drept Comercial, Corporatist, Fuziuni și Achiziții, asistând clienți atât în tranzacții interne, cât și tranzacții transfrontaliere.

Societatea Romaneasca de avocați a fost mentionata în sectorul comercial, corporativ și al fuziunilor și achizițiilor (M&A), pentru consilierea clienților în privința majorărilor de capital social, fuziunilor, achizițiilor parteneriatelor de tip joint ventures, vânzărilor, achizițiilor de părți sociale, precum și in privinta altor aspecte corporative ca restructurările de societate și procedura insolvenței. Firma de avocatură, a fost evaluata de către IFLR într-o varietate de sectoare și industrii de activitate, inclusiv resurse naturale, minerit, imobiliare, producție și IT.

Câteva dintre referintele clientilor despre Societatea Romaneasca de Avocatura Pavel Margarit si Asociatii mentioneaza :

Insolvență

„Societatea Romaneasca de Avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații este o firmă de exceptie, cu avocați dedicați, care ofera un serviciu remarcabil, avand o executie solida. Au o vasta expertiza si o reputatie deosebita in domeniul dizolvarii, fuziunilor si achizitiilor in Romania.”

M&A

„Societatea Romaneasca de Avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații din România dispune de o echipă completă de profesioniști talentati, cu expertiză tehnică relevantă și experiență practică vloroasa în domeniul Fuzionărilor și Achizițiilor.”

Sursa: IFLR 1000, 2025


Legal 500 – 2024

Locul 3 – Restructurare și Insolvență

Leading Firm 2024 Legal 500

“Întreaga echipă din cadrul Societății de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este extrem de pregătită, atât din punct de vedere al cunoașterii legislației relevante, cât și din punctul de vedere al abilității de a înțelege aspectele caracteristice ale fiecărui caz în parte.”

“Societatea este apreciată în domeniul ariei de practică Restructurare și Insolvență. Avocații firmei de top fac o treabă extraordinară în gestionarea cazurilor complexe. Ei obțin întotdeauna cel mai bun rezultat pentru clienții lor și știu cum să se evidențieze”

“Admir profund cunoștințele avocaților și abilitatea lor de a veni cu soluții. Pot afirmă cu siguranță că sunt cei mai buni în ceea ce privește problemele de Restructurare și Insolvență în România.”

(Sursa Legal500 2024, Restructurare si Insolventa)

International Financial Law Review IFLR1000 – 2024

International Financial Law Review

IFLR 1000 (International Financial Law Review 1000) a mentionat Societatea Românească de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații în aria de practică Project Development (Proiecte Juridice Complexe) datorită expertizei și implicării în proiecte mari de pe piața avocaturii din România.

IFLR 1000 retine  despre Societatea Românească de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații că este o firmă de avocatură românească cu servicii complete cu o echipă de avocați specializată în Drept Bancar și Financiar ce poate oferi consultanță clienților în finanțare directă și servicii de restructurare a datoriilor.

„Distincția acordată de IFLR 1000 ne onorează și reconfirmă poziția noastră printre firmele de avocatură de top din România. Acest succes reflectă munca susținută, profesionalismul și dedicarea echipei noastre în gestionarea cazurilor juridice complexe. Ne concentrăm pe excelență și soluții inovatoare pentru clienții noștri, dezvoltând continuu expertiza noastră prin proiecte strategice la nivel național și internațional,” a declarat Dr. Radu Pavel, Avocat Coordonator al Societății de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.

Sursa: IFLR 1000, 2024


International Financial Law Review IFLR1000 – 2022

International Financial Law Review

În aria de practică Insolvență, restructurare și falimente, mărturiile clienților includ printre altele:

„Oferă o gamă completă de servicii și ne-au ajutat să identificăm și să gestionăm riscul juridic.”

Sursa: IFLR 1000, 2022


  • Legal 500 – 2021

Locul 2 în România – Restructurare și insolvență

Leading Firm 2021
  • „Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații și-a construit un portofoliu puternic și variat de clientelă, incluzând creditori, debitori, investitori interesați de active aflate în dificultate și acționari. Având cunoștințe aprofundate, o reputație de primă clasă și o echipă excelentă de avocați, societatea de avocatură românească Pavel, Mărgărit și Asociații gestionează litigii și acordă consultanță în căi alternative litigiilor judiciare și de asemenea are o experiență solidă în ceea ce privește gestionarea litigiilor privind cererile de atragere a răspunderii patrimoniale a persoanelor de conducere ale companiilor. Recent, firma a fost implicată în mai multe mandate semnificative în sectoarele imobiliar și al serviciilor financiare. Avocatul coordonator Radu Pavel este foarte apreciat.”

(Sursa: Legal500 2021, Restructurare și Insolvență)

  • Legal 500 – 2020

Locul 2 în România – Restructurare și insolvență

Leading Firm 2020
  • „Servicii excelente și rapide. Implicarea strânsă și constructivă a partenerului coordonator. Bună stăpânire a cunoștințelor juridice. Își merită banii.”

Acreditări

  • Am asistat un dezvoltator imobiliar și investitor, într-o insolvență transfrontalieră în calitatea sa de creditor, cu o creanță de peste 20 MIL EUR. Rolul nostru a fost să creăm o strategie ținând cont de posibilitățile legale prin care clientul să poată achiziționa toate activele societății insolvente la cea mai bună valoare, am desfășurat activități extrajudiciare (inventariere și evaluări patrimoniale) și am asistat și reprezentat clientul la negocierile avute cu creditorii și practicianul în insolvență.
  • Am asistat un lider global și unul dintre principalii exportatori de textile ai Turciei, într-o insolvență transfrontalieră cu mărfuri în valoare de peste 7 miliarde USD în 70 de țări de pe 5 continente, de la înființare, în dosarul de insolvență al unuia dintre principalii producători de produse ceramice din Europa. Rolul nostru a fost să creăm și să maximizăm perspectivele de recuperare a creanțelor și să întocmim toate documentele aferente procedurii judiciare în acest scop. Mandatul a cuprins, de asemenea, reprezentarea clientului în fața judecătorului-sindic în vederea asigurării repunerii în termenul de depunere a creanțelor și în fața practicianului în insolvență, cu scopul de a urmări ca practicianul în insolvență să analizeze, să constate creanța și să o înregistreze în tabelul definitiv al creanțelor, întrucât clientul nu a fost înștiințat de către practicianul în insolvență despre deschiderea procedurii insolvenței împotriva debitorului.
  • Am asistat un important dezvoltator imobiliar român într-o insolvență transfrontalieră. Clientul avea active în valoare de peste 8 milioane EUR și datorii în valoare de aproximativ 12 milioane EUR. Rolul nostru a fost acela de a asista în faza de observație, de a elabora și asista la implementarea planului de reorganizare, întocmind și obiecțiile la raportul de evaluare, cu privire la erorile comise de expert.

APARIȚII ÎN PRESĂ

Expertiză Juridică de Top în Insolvență, restructurare, falimente

Departamentul nostru oferă servicii juridice la cele mai înalte standarde în procedura insolvenței în România, având expertiză în consilierea companiilor în procedurile de insolvență, restructurare și procedura de faliment atunci când întâmpină dificultăți financiare. Un avocat insolvență din cadrul departamentului nostru poate oferi consultanță pentru o firmă insolventă cu privire la mai multe aspecte, atât în ceea ce privește procedura generală a insolvenței, cât și procedura simplificată a insolvenței. De asemenea, ne dedicăm să protejăm interesele clienților noștri, oferind soluții eficiente, adaptate fiecărei situații în parte, precum și să îi ajutăm în adoptarea unor proceduri de prevenire a insolvenței. Un avocat specializat în insolvență vă poate sfătui cu privire la efectele deschiderii procedurii insolvenței, ale falimentului, chiar și în ceea ce privește închiderea procedurii insolvenței.

Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este recunoscută pentru asistarea companiilor aflate în dificultate financiară, oferind soluții strategice în funcție de fiecare caz în parte. Ne mândrim cu echipa noastră formată din avocați specializați în insolvență și avocați faliment, inclusiv avocat faliment personal, care vă poate oferi asistență juridică în orice situație complexă.

Pentru deschiderea procedurii insolvenței este necesară parcurgerea mai multor pași. Echipa noastră de profesioniști are o experiență de primă clasă, în ceea ce privește gestionarea cazurilor complexe de insolvență, mandatelor de restructurare a societăților debitoare, reprezentarea creditorilor și investitorilor, având în același timp o experiență vastă, în consilierea directorilor societăților comerciale în probleme de atragerea răspunderii patrimoniale. Mai mult, un avocat insolvență sau un avocat faliment din echipa noastră poate oferi consultanță în orice aspect legat de insolvență firmă sau faliment firmă, precum concordatul preventiv, mandatul ad hoc, lichidare judiciară, restructurare credit, procedura de reorganizare judiciară sau faliment personal.

Societatea noastră de avocatură este recunoscută international pentru serviciile juridice de cea mai înaltă calitate din domeniul insolvenței, asistând clienți atât în proceduri de prevenire a insolvenței, cât și în procedura insolvenței sau procedura faliment, indiferent de calitatea persoanei în raportul juridic (creditor sau debitor).

În cadrul asistenței în procedura insolvenței oferim servicii precum redactare declarație de creanță, contestație la tabelul preliminar de creanțe, asistență în negocieri cu partea adverse, recuperarea creanțelor, implementare de planuri de restructurare, evaluarea riscurilor și adoptarea de strategii de minimizare a pierderilor.

În ceea ce privește serviciile noastre de insolvență vs faliment, în procedura insolvenței oferim asistență precum restructurare, reorganizarea judiciară, deschiderea procedurii insolvenței la cererea debitorului sau creditorului prin cerere insolvență firmă, înscriere la masa credală insolvență, vânzarea bunurilor în procedura insolvenței și orice alt serviciu referitor la această procedură. Atunci când o societate se află în faliment, un avocat faliment sau un avocat faliment personal vă poate asista în toate etapele falimentului, inclusiv în caz de lichidare judiciară.

Am asistat numeroase companii din diverse arii de practică, de la întreprinderi mici și mijlocii până la corporații multinaționale, oferindu-le suportul juridic necesar pentru a depăși provocările financiare și pentru a-și redresa activitatea pe termen lung.

Articole din aria de practica

Procesul de obținere cetățenie română

Analiză avocat. S-au înnăsprit condițiile de obținere a cetățeniei române (statistică)

Condițiile suplimentare pentru obținerea cetățeniei române Procesul de obținere cetățenie română a înregistrat modificări semnificative în ultimii ani, iar datele statistice reflectă această tendință. Între 2018 și 2024, numărul de depunere dosar cetățenie română a variat, cu o creștere constantă în perioada 2018-2019, dar și o scădere semnificativă a procentelor de aprobare în anii următori. […]

companiile listate la bvb

Ce fac companiile cu investițiile după listarea la bursă?

Ce trebuie să știe investitorii despre modul în care companiile cheltuiesc banii de la bursă? Listarea la Bursa de Valori București (BVB) reprezintă un pas important pentru orice companie care dorește să atragă capital, să se dezvolte și să-și consolideze poziția pe piață. Însă, odată cu accesarea fondurilor de la investitori, companiile listate la bvb […]

Procedura recuperare creanțe

Avocat recuperare creante. Solutii juridice recuperare creanțe

Cum sa recuperezi banii din facturi neplatite? Recuperarea creanțelor reprezintă o provocare majoră și un proces complex, realizabil prin mai multe mijloace legale, în special atunci când este vorba de facturi neplătite. Chiar și în contextul unei relații comerciale concrete, întârzierile în achitarea datoriilor pot duce la impedimente financiare semnificative pentru un creditor. Este importantă analizarea […]

Cum se poate respinge o cerere de deschidere a procedurii de insolvență

Prezentare procedura insolvenței

Analiză avocat. Procedura insolvenței explicată Avocat drept comercial. Ce presupune procedura de insolvență? Conform dispozițiilor prevăzute în legea insolvenței 85 2014, insolvența este acea stare a patrimoniului unui debitor care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile. În continuarea definiției legale, legea insolvenței mai stabilește și două situații […]

Noi taxe vamale pe importuri din țări

Noile taxe vamale internaționale și impactul asupra firmelor din România

Cum pot fi contestate deciziile vamale și ce rol are un avocat fiscal în protejarea intereselor companiilor? Administrația Trump a anunțat că vor intra în vigoare noi taxe vamale pe importuri din țări precum China, Mexic și Canada. Acestea vor duce la scumpirea produselor care intră în SUA, dar efectele se vor simți și în […]

impactul amânării recodificării CAEN asupra firmelor

Analiză avocat. Consecințele amânării recodificării CAEN: Restricționarea înregistrării oricăror alte modificări la Registrul Comerțului

Noua versiune CAEN Rev. 3 intrată în vigoare în 2025. Ce trebuie să facă afacerea ta? Anul 2025 a debutat cu o schimbare semnificativă pentru companiile din România, respectiv intrarea în vigoare a versiunii actualizate a Clasificării Activităților din Economia Națională (CAEN Rev. 3). Scopul implementării acestei schimbări constă în alinierea cu standardele europene și […]

Furnizorul global de indici bursieri FTSE Russell

Clasificarea din Russel Index pentru economia locala

Cum ajuta clasificarea din russel index pentru economia Romaniei?  Includerea companiilor românești în indicii bursieri globali ai FTSE Russell reprezintă un pas semnificativ pentru dezvoltarea pieței de capital din România. Furnizorul global de indici bursieri FTSE Russell a menținut 13 companii românești incluse în indicii săi Global All Cap și Global Micro Cap, dedicați piețelor […]

Procedura concordatului preventiv

Analiza avocat. Procedura concordatului preventiv pentru societăți listate la bursă și soluții strategice

Cum te poate asista un avocat business în redresarea financiară a companiilor listate la bursă? Companiile listate la bursă au un impact semnificativ în mediul economic, întrucât prin vânzarea de acțiuni, este atras capital pentru a finanța proiecte de mare anvergură, ce pot contribui la creșterea economică și atragere de investiții în piața de capital. […]

investiții în piața de capital

Cum se poate lista o companie la bursă? Câte companii sunt listate la Bursă în România (Statistică)

Condiții și pași esențiali pentru listarea pe piața de capital La Bursa de Valori București companii listate (BVB), numărul companiilor listate a variat de-a lungul anilor. În prezent, în 2025, există 83 de societăți listate, atât companii private, cât și de stat, care își desfășoară activitatea într-un cadru reglementat și transparent. În acest context, listarea […]

decizie de impunere persoane fizice

Transferuri de bani între rude: Cum să eviți impozitul de 70% și riscul unui litigiu cu ANAF

Ce solutii legale pot fi adoptate in caz de litigiu cu ANAF? Recent, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a intensificat controalele în ceea ce privește transferurile bănești între persoanele fizice, inclusiv transferurile efectuate între rude. Scopul verificărilor efectuate de ANAF este de a sancționa tranzacțiile ilicite și de a combate fenomenul de evaziune fiscală […]

Investițiile străine directe (ISD) în România

Analiză avocat: Investițiile directe în Romania in contextul scaderii ratingului de tara (Fitch) (Statistică)

Investițiile Străine Directe în România: Oportunități, Reglementări și Asistență Juridică Investițiile străine directe (ISD) în România joacă un rol esențial în dezvoltarea economică a țării, având un impact semnificativ asupra creării de locuri de muncă, transferului de tehnologii și consolidării sectoarelor cheie. Cu toate acestea, evoluțiile economice globale și contextul geopolitic au influențat fluxurile de […]

Concediere forțată în România

Analiză avocat. Concedierile tot mai frecvente în Europa

Cum să contești eficient o decizie de concediere prin avocat? Așa cum este prevăzut în legislația muncii, un raport juridic de muncă dintre un angajat și angajator este guvernat de un contract de angajare, respectiv de un contract individual de muncă sau de un contract colectiv de muncă. Cel mai întâlnit tip de contract este contractul de […]