Potrivit comunicatului de presa publicat de Ministerul Finantelor Publice pe site, la rubrica Transparenta decizionala, a fost publicat proiectul de hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 5/1999 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa.
Proiectul de Hotarare de Guvern are drept scop implementarea modificarilor aduse la Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa prin Legea 291/2013, prin introducerea posibilitatii emiterii de tichete de masa si pe suport electronic, ca o alternativa moderna la tichetele de masa pe suport de hartie.
De asemenea, noile reglementari care vor fi introduse in proiectul de hotarare creaza angajatilor posibilitatea de a utiliza mai facil tichetele de masa. De pilda, vor fi eliminate prevederile care limiteaza utilizarea tichetelor de masa la un numar de 2 tichete /zi, in concordanta cu modificarile aduse prin Legea nr. 291/2013 pentru modificarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa.
Proiectul de act normativ urmareste, de asemenea, pe langa implementarea reglementarilor privind acordarea tichetelor de masa pe suport electronic si alte obiective, precum: cresterea disciplinei contractuale si sigurantei financiare a sistemului tichetelor de masa, asigurarea unui control mai eficient al utilizarii tichetelor de masa, precum si aplicarea unitara si echitabila a principiilor stabilite prin legea 142/1998 in cazul salariatilor a caror durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore – in regim de tura.
In cadrul procesului de elaborare a proiectului de hotarare a Guvernului pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 5/1999 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998, s-a avut in vedere ca noile prevederi legale, sa asigure accesul tuturor entitatilor interesate de a deveni emitenti de tichete de masa pe o piata concurentiala, concomitent cu respectarea caracterului de beneficiu social oferit angajatilor pentru acoperirea costurilor de masa.
Reglementarile cuprinse in proiectul hotararii de guvern au fost stabilite in urma consultarii cu Asociatia emitentilor de tichete de masa din Romania, Asociatia Romana a Bancilor, Asociatia de plati electronice din Romania, Confederatia Nationala Sindicala “Cartel ALFA”, Consiliul national al intreprinderilor private mici si mijlocii din Romania si Asociatia Marilor Retele Comerciale.