Antecontractul de vânzare cumpărare

Avocat litigii civile. Antecontract de vânzare-cumpărare

Având în vedere faptul că miza unui contract de vânzare pe piața imobiliară în România este una destul de mare, indiferent că vă aflați în situația de vânzare imobil sau de cumpărare imobil, urmarea unor anumiți pași înainte de a încheia contractul de vânzare poate să prevină apariția unor eventuale neînțelegeri sau riscuri legate de întârzieri privind termenul de livrare sau schimbări ale proiectului inițial.

În acest sens, procesul de cumpărare imobil de la un dezvoltator imobiliar implică în unele cazuri și încheierea unui antecontract de vânzare-cumpărare cu acesta sau așa numita promisiune de vânzare. Antecontractul de vânzare este de fapt o promisiune de vânzare între cumpărător și dezvoltator imobiliar, oferind garanția ambelor părți că vor încheia în viitor contractul de vânzare, garanție dată de avansul pe care cumpărătorul îl plătește la momentul în care se încheie antecontractul de vânzare sau la termenul stabilit de acesta. Apelarea la serviciile unui avocat civil sau avocat imobiliare este esențială în acest punct, deoarece acesta poate purta negocierile cu orice dezvoltator imobiliar de pe piața imobiliară în Romania și nu numai, astfel încât să obțină condiții avantajoase pentru client și, totodată, îl poate atenționa pe acesta cu privire la clauzele nefavorabile, care lasă loc de interpretări și care ar putea duce în viitor la neînțelegeri între părți.

Avocați pentru contracte de vânzare. Promisiunea de vânzare

Potrivit legii, orice bun imobil poate forma obiectul unui antecontract de vânzare-cumpărare încheiat între cumpărător și un dezvoltator imobiliar. Cele două părți între care se încheie antecontractul de vânzare sunt denumite promitent cumpărător și promitent vânzător, iar, în momentul în care decid să stabilească elementele esențiale ale viitorului contract, aceștia trebuie să țină cont de obiectul operațiunii de vânzare imobil, respectiv cumpărare imobil, prețul bunului aflat pe piața imobiliară în Romania, termenul de livrare al acestuia, precum și alte clauze care pot fi considerate determinante pentru încheierea contractului.

Legea nu impune forma autentică pentru încheierea unui antecontract de vânzare-cumpărare, acesta putând fi realizat și printr-un înscris sub semnătură privată, însă, Societatea românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații recomandă forma autentică, în fața notarului public, deoarece aceasta asigură o protecție juridică suplimentară în caz de neînțelegeri între părți. De exemplu, notarea acestuia în Cartea Funciară va asigura opozabilitatea față de terți, protejând astfel cumpărătorul de eventualele operațiuni de  vânzare imobil succesive. Totodată, în cazul în care una dintre părți refuză să își îndeplinească obligațiile asumate prin antecontractul de vânzare, acesta va avea o forță probatorie mai mare în instanță decât un înscris sub semnătură privată, motiv pentru care părțile sunt mai puțin tentate să își încalce obligațiile stipulate în promisiunea de vânzare.

Consultarea unui avocat litigii civile sau avocat imobiliare este o opțiune indicată atunci când doriți să încheiați o promisiune de vânzare, acesta având expertiza juridică necesară pentru a asigura redactarea, revizuirea, negocierea, înscrierea în Cartea Funciară și reprezentarea în fața notarului public în vederea autentificării actului de vânzare imobil, respectiv cumpărare imobil.

Avocat civil. Raport de due diligence

Efectuarea unui raport de due diligence este de asemenea, un pas important în procesul de vânzare-cumpărare imobil. Acesta se efectuează anterior încheierii antecontractului și poate influența clauzele acestuia. Prin intermediul unui raport de due diligence se verifică toate aspectele legale și materiale ale imobilului pentru a evita riscurile ce pot să apară ulterior încheierii unui contract de vânzare. Verificările constau în analiză stării juridice a proprietății din perspectiva litigiilor, a existenței sarcinilor cu care bunul imobil este grevat, precum și orice servituți de proprietate care privesc bunul. Totodată, un avocat imobiliare consultă registrele de publicitate imobiliară, cum ar fi extrase din Cartea Funciară și verifică existența unor eventuale contracte de locațiune sau de comodat asupra imobilului, precum și regimul autorizațiilor de construcție, dacă este cazul. Este important ca un dezvoltator imobiliar în România să prezinte o autorizație de construcție validă, deoarece o construcție fără autorizație poate genera consecințe legale și pentru cumpărător.

Societatea românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații recomandă colaborarea cu avocați pentru contracte de vânzare sau cu un  avocat litigii civile în vederea realizării unui raport de due-diligence imobiliar pentru o informare completă a cumpărătorului asupra stării legale și materiale a imobilului, prevenind eventualele litigii și asigurând o tranzacție sigură și transparentă.

Nu navigați prin aceste provocări singuri. Contactați-ne astăzi pentru asistență expertă adaptată nevoilor dumneavoastră.

Avocat imobiliare. Acțiune în rezoluțiune în România

Fiind vorba despre un contract sinalagmatic, în care obligațiile ce revin părților sunt reciproce și interdependente, sancțiunea neexecutării culpabile a contractului constă în desființarea acestuia cu efect retroactiv. Pentru a putea introduce o acțiune în rezoluțiune în România trebuie să existe o neexecutare chiar și parțială, însă, suficient de importantă a obligației, neexecutarea să fie imputabilă debitorului și să nu se datoreze în vreun fel creditorului și nu în ultimul rând, debitorului să i se ofere un timp suplimentar pentru a-și îndeplini obligația, respectiv să fie pus în întârziere. În cazul în care toate aceste condiții sunt îndeplinite și este admisă  o acțiune în rezoluțiune în România, în urma pronunțării unei hotărâri judecătorești, părțile vor fi repuse în situația anterioară încheierii contractului și obligate să își restituie prestațiile deja executate.

Un avocat civil vă poate ajuta cu redactarea cererii pentru acțiune în rezoluțiune în România, depunerea acesteia la instanța competentă și reprezentarea intereselor în fața instanței în vederea obținerii unei soluții favorabile.

Societatea Românească de Avocatură Pavel Mărgărit și Asociații oferă servicii juridice la un înalt standard profesional în diverse arii de practică, inclusiv în cele care privesc promisiunea de vânzare sau alte operațiuni pe piața imobiliară în Romania, echipa noastră demonstrând o înțelegere complexă a reglementărilor specifice, oferind soluții juridice clare și eficiente tuturor clienților care au solicitat serviciile unor avocați pentru contracte de vânzare.

Articole din aria de practica

Procedura recuperare creanțe

Avocat recuperare creante. Solutii juridice recuperare creanțe

Cum sa recuperezi banii din facturi neplatite? Recuperarea creanțelor reprezintă o provocare majoră și un proces complex, realizabil prin mai multe mijloace legale, în special atunci când este vorba de facturi neplătite. Chiar și în contextul unei relații comerciale concrete, întârzierile în achitarea datoriilor pot duce la impedimente financiare semnificative pentru un creditor. Este importantă analizarea […]

recuperare creanta

Analiză avocat. Ce tipuri de soluții de recuperare creanțe are la îndemână statul român pentru recuperarea tezaurului furat?

Modalități de recuperări creanțe în România Procedura de recuperări creanțe poate reprezenta o adevărată provocare în raporturile juridice dintre părți, având drept scop protejarea drepturilor și interesele creditorilor. Procedura de recuperare datorii este guvernată de codul de procedură civilă sau de legislația în vigoare aplicabilă în funcție de izvorul prejudiciului. Atunci când este vorba despre […]

recuperare creante in romania

Analiză avocat. Care sunt cele mai frecvente procese dintre firmele din România și cum vă puteți proteja afacerea?

Strategii legale pentru a preveni conflictele și pentru a proteja afacerea de procese costisitoare Având în vedere evoluția cadrului legislativ și a mediului de afaceri aflat în continuă schimbare, multe firme din România ajung să intre în conflicte juridice ce pot afecta activitatea și stabilitatea acestora. De cele mai multe ori, procesele în care sunt […]

Legea taxelor de timbru

Taxa de timbru în materie de partaj judiciar

Taxa judiciară de timbru în lumina noilor dispoziții din Legea nr. 268/2024 În contextul noilor reglementări introduse de Legea taxelor de timbru, calculul și achitarea taxelor judiciare de timbru pentru diverse acțiuni precum acțiunea de partaj, inclusiv partaj judiciar sau partaj la divorț, devin aspecte demne de luat în considerare de către cei care doresc […]

executare silita

Avocat contestație executare. Contestația la executare

Asistență juridică și reprezentare în litigii, procedura executării silite și în contestația la executare în România Potrivit Codului de Procedura Civilă, persoanele interesate sau vătămate prin procedura executării silite pot face contestație la executare silită împotriva oricărui act, a încheierilor date de executorul judecătoresc a încheierii prin care s-a admis cererea de încuviinţare a executării silite, precum și în […]

Cinci feluri în care se poate atrage răspunderea personală a administratorului în România – civil, penal, fiscal, excludere/revocare și în caz de insolvență a societății pe care o administrează

Legislația din România prevede o serie de reguli și obligații în sarcina administratorului din România privind desfășurarea activității sale. Conform legislației în vigoare, în România, administratorii răspund personal în fața societății pentru prejudiciile cauzate prin încălcarea legii sau a mandatului primit. Pe de altă parte, administratorul va răspunde personal și solidar și va putea fi […]

Care este actuala abordare a societății dumneavoastră cu privire la litigii în România?

În domeniul afacerilor, apariția unui litigiu poate reprezenta o provocare semnificativă, întrucât afectează reputația unei societăți comerciale, consumând timp și resurse financiare. De aceea, este esențial ca societățile comerciale să se concentreze pe prevenirea litigiilor în România în loc să le trateze ulterior, motiv pentru care un avocat specializat în dreptul corporativ, drept comercial și litigii în România vă […]

Cum se contestă procesele verbale de control emise de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM)?

În situația în care un angajator a fost sancționat pentru neregulile constatate în cadrul activității de muncă de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), acesta poate contesta procesele verbale de control emise de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). În cazul încălcării dispozițiilor legale, angajatorul poate răspunde contravențional. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații din România […]

Cum poți obține anularea, completarea sau rectificarea actelor de stare civilă?

Având în vedere faptul că în practică pot apărea erori cu privire la întocmirea actelor de stare civilă, Societatea de Avocatură Pavel Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în litigii și dreptul familiei în România care vă poate sfătui cu privire la mijloacele legale pentru a obține anularea, completarea sau rectificarea […]

Contract de munca

Cum poți stinge o obligație față de un partener contractual?

Contractul semnat între părți creează drepturi și obligații, producând efecte pe perioada stabilită. În general, obligațiile contractuale pe care și le asumă un partener contractual se sting prin executarea voluntară a acestora, și anume prin remiterea unei sume de bani sau prin executarea prestației care face obiectul obligației. Însă, există și modalități alternative de stingere […]

excludere asociat

Cum se atacă o hotărâre definitivă la CEDO? Procedura in fața Curții Europene a Drepturilor Omului

Orice persoană care se află în situația în care o hotărâre definitivă îi prejudiciază interesele poate contesta hotărârea definitivă, urmând procedura în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații din România recomandă apelarea la un avocat specializat în litigii și drepturile omului pentru a vă îndruma în demersurile necesare pentru atacarea […]

Atragerea răspunderii patrimoniale

Cum se poate face contestație la executare silită împotriva unui titlu executoriu în România?

Contestația la executare silită este o modalitate prin care se obține anularea oricărui act de executare silită de către persoanele interesate sau vătămate prin executare. După începerea executării silite, persoanele interesate sau vătămate pot solicita pe calea contestației la executare silită și anularea încheierii prin care s-a admis cererea de încuviințare a executării silite dacă […]