Rapoarte de due diligence legale si Memorandum
Avocat due diligence. Ce este un raport due diligence legal?
Un raport due diligence legal este un document esențial utilizat în procesele de achiziții, fuziuni, investiții sau alte tranzacții semnificative, reprezentând o analiză din punct de vedere legal, financiar și tehnic a bunului care va face obiectul operațiunii.
Importanța unui raport due diligence legal este dată de faptul că asigură părților luarea unor decizii informate prin cunoașterea exactă a situației juridice și financiare a obiectului tranzacției, identificarea riscurilor și a oportunităților asociate bunului, dar și confirmarea informațiilor oferite de către vânzător.
De regulă, cel care se ocupă de efectuarea unei astfel de analize necesare pentru un raport due diligence legal este un avocat drept comercial care oferă consultanță juridică pentru due diligence începând cu redactarea raportului ținând cont de evaluarea juridică, financiară și operațională efectuată, dar și de riscurile care pot apărea după momentul tranzacției.
Avocat drept comercial. Situații în care este necesară efectuarea unui raport due diligence legal
Existența unui raport due diligence legal este necesară într-o varietate de situații, dar, mai cu seamă în cele care privesc viitoare tranzacții cu un impact semnificativ din punct de vedere financiar. Astfel, acesta este un document des întâlnit în mediul de afaceri, în procesele de fuziuni și achiziții, investiții, la finanțarea prin împrumuturi bancare sau chiar în cazul achiziționării de imobile, atunci când vorbim despre un due diligence imobiliar.
În cazul în care raportul de due diligence se întocmește anterior unui proces ce implică fuziuni și achiziții, cumpărătorul sau investitorul va afla în urma analizei amănunțite care sunt activele, pasivele, care este situația companiei în raport cu alte firme concurente sau dacă este implicată în litigii și care este stadiul acestora.
În acest context, Societatea românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații, prin intermediul unui avocat pentru fuziuni si achiziții sau a unui avocat due diligence oferă consultanță M&A și se poate ocupa de tot ceea ce înseamnă evaluare juridică pentru investiții în România incluzând analiza documentelor, efectuarea propriu-zisă a auditului financiar și contabil, evaluarea comparativă cu firmele din același domeniu, revizuirea contractelor societății, identificarea litigiilor în care este implicată aceasta și, dacă este cazul, chiar oferirea de sprijin în soluționarea acestora.
În ceea ce privește efectuarea unui due diligence imobiliar, acesta este cu atât mai important, deoarece, în practică pot să apară numeroase situații în care nerealizarea unei analize detaliate înainte de cumpărare poate naște litigii ulterioare. De cele mai multe ori, la cumpărarea unui imobil de pe piața imobiliară din Romania este indicată încheierea unui antecontract de vânzare-cumpărare sau așa numita promisiune de vânzare între cumpărător și dezvoltatorul imobiliarpentru a garanta încheierea unui contract de vânzare în viitor și pentru a evita riscurile generate de întârzieri cu termenul de livrare al construcției sau modificări neprevăzute ale proiectului.
Pentru a încheia un antecontract de vânzare-cumpărare, respectiv o promisiune de vânzare, cumpărătorul trebuie să pună la dispoziție o sumă de bani cu titlu de avans pentru acel contract de vânzare. Aceste sume sunt de obicei destul de mari, dată fiind și valoarea bunului imobil, motiv pentru care efectuarea unui due diligence imobiliar anterior încheierii unui antecontract de vânzare-cumpărare se impune cu necesitate. La fel ca și în cazul fuziunilor și achizițiilor sau a oricăror alte operațiuni de acest fel, de efectuarea raportului de due diligence imobiliar se poate ocupa un avocat due diligence sau un avocat drept imobiliar. Acesta va trebui să consulte toate documentele accesibile cumpărătorului, să verifice dacă partea care se constituie vânzător în viitorul contract de vânzare este într-adevăr proprietarul imobilului, să verifice existența drepturilor litigioase asupra acestuia, dacă imobilul a fost grevat cu sarcini, dacă există deja o promisiune de vânzare asupra acestui imobil sau dacă există contracte de locațiune ori comodat.
Societatea românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații subliniază importanța consultării unui avocat pentru fuziuni si achiziții sau avocat drept imobiliar pentru a vă oferi consultanță juridică pentru due diligence înainte de achiziționarea unui imobil de pe piața imobiliară din Romania ori consultanță M&A, în funcție de nevoile dumneavoastră pentru a vă asigura de faptul că toate aspectele relevante ale unei tranzacții sunt înțelese și gestionate corespunzător.
Societatea Românească de Avocatură Pavel Mărgărit și Asociații oferă servicii de consultanță avocat și asistență juridică specializată în drept comercial, în special în ceea ce privește redactarea de rapoarte, precum rapoarte de due diligence legale si memorandum. Un avocat drept comercial din cadrul echipei noastre vă poate oferi asistență juridică în orice aspect de drept comercial. Pentru a beneficia de suportul nostru profesional și pentru consultanță avocat, vă invităm să completați formularul de contact disponibil pe site-ul nostru https://avocatpavel.ro/contact/.
Nu navigați prin aceste provocări singuri. Contactați-ne astăzi pentru asistență expertă adaptată nevoilor dumneavoastră.
Avocat pentru fuziuni si achiziții. Ce este un memorandum legal și în ce situații se folosește?
Un memorandum legal este un document intern utilizat cel mai adesea de către avocați pentru a rezuma și a se informa cu privire la o anumită situație juridică. Acesta oferă o evaluare clară astfel încât avocatul sau persoana care realizează acest memorandum legal să poată lua o decizie informată în legătură cu strategie aplicabilă pentru soluționarea cazului.
Acest memorandum legal poate fi redactat fie pentru uzul intern în cadrul unei societăți de avocatură sau a unui departament juridic, fie pentru informarea clienților cu privire la o anumită problemă juridică. Fiind un document asemănător unui raport due diligence legal, în sensul că ambele au ca obiectiv evaluarea anumitor riscuri și identificarea unor soluții favorabile, acestea au în comun și unele situații în care este necesară realizarea lor. Prin urmare, un memorandum legal se redactează pentru situații privind fuziuni și achiziții pentru a stabili dacă anumite clauze din contract sunt în acord cu reglementările aplicabile, pentru luarea unor decizii strategice în afaceri, evaluând implicațiile juridice ale acestora sau cu ajutorul acestuia se pot pregăti o serie de negocieri contractuale, analizând direcția spre care ar putea duce fiecare clauză propusă.
Memorandumul poate fi folosit inclusiv în contextul achizițiilor imobiliare de pe piața imobiliară din Romania. Astfel,un avocat drept imobiliar oferă consultanță M&A șiîntocmește un memorandum legal pentru a analiza toate aspectele privind achiziționarea, vânzarea sau finanțarea proprietăților prin documentarea rezultatelor obținute în urma efectuării raportului de due diligence imobiliar, analizarea termenilor și a condițiilor înscrise în contractul de vânzare, verificarea drepturilor și obligațiilor părților, dar și documentarea condițiilor de încetare ale contractului.
Un aspect extrem de important într-o evaluare juridică pentru investiții în România în domeniul imobiliar îl constituie reglementările de zonare și conformitatea cu normele legale. La cumpărarea unui teren sau la construirea unui imobil trebuie să se țină cont de anumite reguli precum păstrarea anumitor spații verzi, distanțe minime față de limitele de proprietate, înălțimea clădirilor, iar nerespectarea acestor reglementări ar putea duce la obstacole în construirea și utilizarea proprietății, motiv pentru care o evaluare juridică pentru investiții în România și redactarea unui memorandum legal de către un avocat drept comercial acoperă toate aceste aspecte și asigură legalitatea procedurilor.
Societatea românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații oferă servicii juridice la un înalt standard profesional în diverse arii de practică, inclusiv în cele care privesc consultanță juridică pentru due diligence, echipa noastră demonstrând o înțelegere complexă a reglementărilor privind evaluarea juridică pentru investiții în România , oferind soluții juridice clare și eficiente tuturor clienților care au solicitat serviciile unui avocat drept comercial.