Cesiune părți sociale
Avocat drept societar. Ce presupune o cesiune părți sociale?
Operațiunea de cesiune părți sociale reprezintă modalitatea prin care se realizează transferul de proprietate în cadrul unui SRL asupra unor părți sociale deținute de un asociat către o persoană fizică, juridică, care activează în cadrul SRL-ului sau chiar în afara acestuia.
Între cele două părți care realizează transferul de proprietate în cadrul unui SRL se încheie un contract de cesiune care are ca principal efectînlocuirea unui asociat cu altul. Partea care realizează transmiterea părților sociale se numește cedent, iar cel care dobândește astfel proprietatea asupra acestor părți se numește cesionar.
Pentru a efectua transferul de proprietate în cadrul unui SRL este esențială colaborarea cu un avocat drept comercial sau avocat cesiune părți sociale care vă poate oferi asistență juridică personalizată în funcție de nevoile societății fără a afecta desfășurarea conformă a activității acesteia.
Conform dispozițiilor din Legea societăților 31/1990, o cesiune părți socialenu reprezintă singura modalitate prin care se pot schimba asociații unei societăți cu răspundere limitată. Pe lângă transmiterea părților sociale, schimbarea asociaților mai poate avea loc și urmând procedura de retragere asociat prin ieșirea acestuia din societate cu plata valorii părților sociale. Atât procedura de vânzare părți sociale, cât și cea de retragere asociat implică anumite operațiuni legale care pot fi realizate cu ajutorul unui avocat cesiune părți sociale sau avocat drept societar. Legea prevede și anumite situații speciale în care poate avea loc o operațiune de retragere asociat, cum ar fi schimbarea obiectului principal de activitate al societății fără acordul asociatului respectiv.
Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații oferă servicii specializate pentru înregistrarea mențiunii de cesiune a părților sociale la Registrul Comerțului cu ajutorul unui avocat Registrul Comerțului sau avocat drept societar care vă pot asista pe parcursul întregului proces. Pentru a beneficia de suportul nostru în ceea ce privește cesiunea de părți sociale ne puteți contacta accesând formularului de contact disponibil la adresa https://avocatpavel.ro/contact/.
Nu navigați prin aceste provocări singuri. Contactați-ne astăzi pentru asistență expertă adaptată nevoilor dumneavoastră.
Avocat Registrul Comerțului. Contract cesiune
Legea societăților 31/1990 dispune faptul că transmiterea părților sociale poate fi efectuată între asociați sau către persoane din afara societății în măsura în care acest lucru se aprobă de către asociații reprezentând cel puțin trei pătrimi din capitalul social.
Transferul de proprietate în cadrul unui SRL se face în baza unui contract de cesiune, acesta reprezentând acordul de voință al părților. Un contract cesiune poate fi negociat de părți și cuprinde drepturile și obligațiile părților din momentul în care se realizează transmiterea părților sociale până la finalizarea procedurii prin înscrierea în ONRC.
Conform reglementărilor din Legea societăților 31/1990, transmiterea părților sociale poate avea loc și prin succesiune sub rezerva prevederilor înscrise în actul constitutiv al societății. În cazul în care transmiterea calității de asociat pe cale succesorală este expres interzisă în actul constitutiv, societatea este obligată la plata părții sociale către succesori, conform ultimului bilanț contabil aprobat.
Pe lângă contractul de cesiune, asociații încheie și Hotărârea Adunării Generale a Asociaților, acestea urmând a fi depuse la ONRC în termen de 15 zile în vederea îndeplinirii formalităților de opozabilitate față de terți. Un avocat Registrul Comerțului sau un avocat drept comercial vă poate ajuta cu întocmirea și depunerea documentației necesare pentru a economisi timp și pentru a eficientiza procesul de vânzare părți sociale. Tot pentru a asigura opozabilitatea față de terți, o vânzare părți sociale se înscrie și în registrul de asociați al societății. Astfel, toate efectele față de terți se vor produce doar după ce transmiterea părților sociale a fost finalizată prin înscrierea la ONRC.
Așadar, transferul de proprietate în cadrul unui SRL operează atunci când un asociat vrea să iasă din firmă sau când se dorește ca o altă persoană fizică sau juridică să intre în asociere, însă fără a aduce un aport la capitalul social, de esența acestei instituții fiind tocmai faptul că asociații deja existenți îi cedează asociatului nou venit un procent din părțile lor sociale.
Consultarea unui avocat Registrul Comerțului sau a unui avocat drept societar reprezintă o etapă importantă pentru succesul procedurii de cesiune părți sociale având în vedere expertiza și cunoștințele juridice pe care le implică aceasta, pentru a întocmi și depune documentele necesare în mod legal și la termenele stabilite prin Legea societăților 31/1990.
Societatea Românească de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații oferă servicii juridice la un înalt standard profesional în toate ariile de practică, cu precădere în domeniul corporate, echipa noastră demonstrând o înțelegere complexă a legislației comerciale și a reglementărilor aferente, oferind soluții juridice clare și eficiente tuturor clienților care au solicitat serviciile unui avocat cesiune părți sociale sau avocat drept comercial.