Contractul de împrumut

Avocat drept civil. Ce presupune contractul de împrumut?

Un contract de împrumut este un document legal format în baza acordului de voință al părților prin care acestea stabilesc termenii și condițiile unui împrumut între persoane fizice. Importanța unui contract de împrumut între persoane fizice este dată de faptul că acesta cuprinde acordul ambelor părți cu privire la împrumut, existența unor termene de rambursare, condiții de reziliere sau alte aspecte importante care au scopul de a proteja interesele ambelor părți.

Societatea românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații recomandă consultarea unui avocat contracte care vă poate ajuta cu stabilirea termenilor unui contract de împrumut și a condițiilor favorabile și echitabile pentru ambele părți, redactarea unui contract împrumut persoane fizice și asigurarea respectării tuturor condițiilor legale pentru încheierea sa valabilă.

Avocat București. Tipuri de contract de împrumut între persoane fizice

Un contract de împrumut poate fi încheiat în două feluri: sub forma unui împrumut de folosință, cunoscut și sub termenul de comodat sau împrumut de consumație, acesta fiind cel mai adesea utilizat.

Împrumutul de folosință este definit de Codul Civil ca fiind acel contract de împrumut prin care o parte numită comodant remite un bun mobil sau imobil celeilalte părți numite comodatar pentru a se folosi de acest bun, cu obligația de a-l restitui la sfârșitul perioadei convenite printr-un contract împrumut.

Acest tip de împrumut între persoane fizice sau persoane juridice, numit și comodat implică remiterea efectivă a bunului care face obiectul unui contract de împrumut. De asemenea, esteun contract translativ de folosință ceea ce înseamnă că nu transferă proprietatea împrumutatului. Forma contractului de împrumut de folosință sau comodat este dată printr-un înscris sub semnătură privată sau în formă autentică.

Un împrumut de consumație este un împrumut între persoane fizice prin care împrumutătorul remite împrumutatului o anumită sumă de bani sau alte asemenea bunuri fungibile și consumptibile prin natura lor, iar împrumutatul se obligă să restituie după o anumită perioadă de timp aceeași sumă de bani sau cantitate de bunuri de aceeași natură și calitate. Denumirile părților într-un contract împrumut persoane fizice precum cel de consumație diferă față de cele folosite în cazul unui contract de folosință. Astfel, părțile care sunt implicate într-un împrumut de consumație sunt împrumutătorul și împrumutatul.

Ca regulă, un împrumut de consumație se prezumă a fi cu titlu gratuit, însă, până la proba contrară, un contract de împrumut între persoane fizice care are ca obiect o sumă de bani se prezumă a fi cu titlu oneros.

În situația în care la încheierea unui contract împrumut persoane fizice, părțile nu au stabilit un termen de restituire, instanța poate stabili acest termen luând în calcul scopul împrumutului, natura obligației și a bunurilor împrumutate sau orice altă circumstanță relevantă. Cererea se introduce la judecătoria de la domiciliul împrumutatului sau la instanța locului unde se află bunul și este supusă prescripției care curge de la data încheierii contractului.

Forma contractului de împrumut poate fi aceea a înscrisului sub semnătură privată sau a înscrisului în formă autentică, constituind titlu executoriu pentru obligația de restituire care îi revine împrumutatului la expirarea termenului. Dacă nu a fost stipulat un termen de restituire, contractul va fi valid ca titlu executoriu doar dacă nu se prevede întrebuințarea permanentă a bunului împrumutat.

Societatea românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații recomandă serviciul de consultanță avocat pentru a vă ajuta să identificați care e forma contractului de împrumut potrivită pentru situația în care vă aflați. De asemenea, un avocat contracte vă poate redacta contractul de  împrumut, indiferent că este vorba despre un contract de împrumut asociat sau despre un împrumut fără dobândă, astfel încât acesta să respecte prevederile legale, pentru a evita conflictele și pentru a asigura protecția drepturilor fiecărei părți.

Avocat executarea silită prin echivalent. Temei juridic

Dreptul la daune-interese este expres reglementat în Noul Cod Civil în articolele 1530-1548. Acestea au în vedere consecința directă a neexecutării culpabile a obligației de către debitor, dar și modul în care este evaluat prejudiciul în funcție de care urmează să se acorde daune-interese moratorii sau daune-interese compensatorii.

Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații vă invită să solicitați serviciile unui avocat acțiune în răspundere contractuală sauavocatrăspunderea delictualăpentru a putea înțelege pe deplin complexitatea juridică a situației în care vă aflați și dacă acesteia îi vor putea fi aplicabile dispozițiile cuprinse în articolele care fac referire la dreptul părții vătămate de a obține daune-interese.

Nu navigați prin aceste provocări singuri. Contactați-ne astăzi pentru asistență expertă adaptată nevoilor dumneavoastră.

Avocat contracte de împrumut. Executarea contractului de împrumut

Odată cu încheierea unui contract care are ca obiect un împrumut fără dobândă sau a unui contract de împrumut asociat, în patrimoniul ambelor părți se nasc anumite drepturi, respectiv obligații a căror respectare este ținută de acordul de voință exprimat la încheierea contractului.

În primul rând, un contract de împrumut are ca principal efect transferul dreptului de proprietate de la împrumutător la împrumutat. În urma acestui împrumut de consumație, obligația principală a împrumutatului este de a restitui bunurile în aceeași cantitate și la o calitate echivalentă cu cea a celor împrumutate la termenul prevăzut în contract. Aceasta este o condiție implicită într-un contract de împrumut, existând chiar și în lipsa unei stipulații exprese în acest sens. În practică pot exista și situații în care restituirea în natură nu mai este posibilă, astfel că împrumutatul va fi obligat să plătească contravaloarea bunurilor.

Pentru un împrumut de consumație în bani, restituirea se face întotdeauna conform valorii sumei nominale primite, indiferent de variațiile acesteia. În acest caz, împrumutătorul nu poate cere restituirea anticipată, întrucât termenul de restituire este prezumat a fi în favoarea ambelor părți, iar dacă împrumutul este cu titlu gratuit, numai în favoarea împrumutatului.

Contractul de împrumut încetează prin îndeplinirea obligațiilor fiecăreia dintre părți, la expirarea termenului prevăzut, prin reziliere sau alte modalități de stingere a obligațiilor care se aplică prin împlinirea anumitor condiții prevăzute de lege, în funcție de împrejurările corespunzătoare fiecărei cauze.

Apelarea la serviciile de consultanță avocat, indiferent că alegeți să optați pentru un avocat București sau dintr-un alt oraș, constituie un pas esențial atunci când vă aflați într-o situație care implică acordarea sau preluarea unui împrumut fără dobândă sau atunci când trebuie să încheiați un contract de împrumut asociat, întrucât o formulare clară și precisă previne eventualele neînțelegeri care ar putea duce la un litigiu. Totodată, un avocat drept civil identifică riscurile legate de împrumut și poate propune măsuri de protecție împotriva acestora, precum stabilirea unor garanții pentru a proteja împrumutătorul.

Societatea românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații oferă servicii juridice la cele mai înalte standarde profesionale pentru cei care au nevoie de consultanță avocat în problemele legate de împrumut de consumație sau împrumut între persoanele fizice, asigurând negocierea termenilor contractuali pentru obținerea condițiilor favorabile clientului. Un avocat drept civil din echipa noastră vă poate oferi o consultație online, bazată pe documentele și informațiile transmise prin email sau la sediul societății pentru cei care solicită serviciile unui avocat București pentru a economisi timp și resurse pe termen lung și pentru a vă asigura că toate părțile implicate în contract sunt protejate și informate corect.

Articole din aria de practica

recuperare creanta

Analiză avocat. Ce tipuri de soluții de recuperare creanțe are la îndemână statul român pentru recuperarea tezaurului furat?

Modalități de recuperări creanțe în România Procedura de recuperări creanțe poate reprezenta o adevărată provocare în raporturile juridice dintre părți, având drept scop protejarea drepturilor și interesele creditorilor. Procedura de recuperare datorii este guvernată de codul de procedură civilă sau de legislația în vigoare aplicabilă în funcție de izvorul prejudiciului. Atunci când este vorba despre […]

recuperare creante in romania

Analiză avocat. Care sunt cele mai frecvente procese dintre firmele din România și cum vă puteți proteja afacerea?

Strategii legale pentru a preveni conflictele și pentru a proteja afacerea de procese costisitoare Având în vedere evoluția cadrului legislativ și a mediului de afaceri aflat în continuă schimbare, multe firme din România ajung să intre în conflicte juridice ce pot afecta activitatea și stabilitatea acestora. De cele mai multe ori, procesele în care sunt […]

Legea taxelor de timbru

Taxa de timbru în materie de partaj judiciar

Taxa judiciară de timbru în lumina noilor dispoziții din Legea nr. 268/2024 În contextul noilor reglementări introduse de Legea taxelor de timbru, calculul și achitarea taxelor judiciare de timbru pentru diverse acțiuni precum acțiunea de partaj, inclusiv partaj judiciar sau partaj la divorț, devin aspecte demne de luat în considerare de către cei care doresc […]

executare silita

Avocat contestație executare. Contestația la executare

Asistență juridică și reprezentare în litigii, procedura executării silite și în contestația la executare în România Potrivit Codului de Procedura Civilă, persoanele interesate sau vătămate prin procedura executării silite pot face contestație la executare silită împotriva oricărui act, a încheierilor date de executorul judecătoresc a încheierii prin care s-a admis cererea de încuviinţare a executării silite, precum și în […]

Cinci feluri în care se poate atrage răspunderea personală a administratorului în România – civil, penal, fiscal, excludere/revocare și în caz de insolvență a societății pe care o administrează

Legislația din România prevede o serie de reguli și obligații în sarcina administratorului din România privind desfășurarea activității sale. Conform legislației în vigoare, în România, administratorii răspund personal în fața societății pentru prejudiciile cauzate prin încălcarea legii sau a mandatului primit. Pe de altă parte, administratorul va răspunde personal și solidar și va putea fi […]

Care este actuala abordare a societății dumneavoastră cu privire la litigii în România?

În domeniul afacerilor, apariția unui litigiu poate reprezenta o provocare semnificativă, întrucât afectează reputația unei societăți comerciale, consumând timp și resurse financiare. De aceea, este esențial ca societățile comerciale să se concentreze pe prevenirea litigiilor în România în loc să le trateze ulterior, motiv pentru care un avocat specializat în dreptul corporativ, drept comercial și litigii în România vă […]

Cum se contestă procesele verbale de control emise de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM)?

În situația în care un angajator a fost sancționat pentru neregulile constatate în cadrul activității de muncă de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), acesta poate contesta procesele verbale de control emise de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). În cazul încălcării dispozițiilor legale, angajatorul poate răspunde contravențional. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații din România […]

Cum poți obține anularea, completarea sau rectificarea actelor de stare civilă?

Având în vedere faptul că în practică pot apărea erori cu privire la întocmirea actelor de stare civilă, Societatea de Avocatură Pavel Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în litigii și dreptul familiei în România care vă poate sfătui cu privire la mijloacele legale pentru a obține anularea, completarea sau rectificarea […]

Contract de munca

Cum poți stinge o obligație față de un partener contractual?

Contractul semnat între părți creează drepturi și obligații, producând efecte pe perioada stabilită. În general, obligațiile contractuale pe care și le asumă un partener contractual se sting prin executarea voluntară a acestora, și anume prin remiterea unei sume de bani sau prin executarea prestației care face obiectul obligației. Însă, există și modalități alternative de stingere […]

excludere asociat

Cum se atacă o hotărâre definitivă la CEDO? Procedura in fața Curții Europene a Drepturilor Omului

Orice persoană care se află în situația în care o hotărâre definitivă îi prejudiciază interesele poate contesta hotărârea definitivă, urmând procedura în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații din România recomandă apelarea la un avocat specializat în litigii și drepturile omului pentru a vă îndruma în demersurile necesare pentru atacarea […]

Atragerea răspunderii patrimoniale

Cum se poate face contestație la executare silită împotriva unui titlu executoriu în România?

Contestația la executare silită este o modalitate prin care se obține anularea oricărui act de executare silită de către persoanele interesate sau vătămate prin executare. După începerea executării silite, persoanele interesate sau vătămate pot solicita pe calea contestației la executare silită și anularea încheierii prin care s-a admis cererea de încuviințare a executării silite dacă […]

Cum să te îndrepți cu o cerere în pretenții împotriva partenerului contractual în România?

Încheierea unui contract creează drepturi și obligații între părțile semnatare pe perioada stabilită. Astfel, prin acțiunea în pretenții o persoană poate pretinde obligarea celeilalte părți la respectarea dreptului încălcat sau la executarea obligației asumate, iar dacă nu mai este posibil, obligarea ei la plata unor daune-interese pentru prejudiciul suferit. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații din […]