Înființare societate pe acțiuni
Avocat comercial. Înființare societate pe acțiuni
O societate pe acțiuni (SA) reprezintă o formă de societate comercială, de capitaluri, în care asociații răspund pentru pierderile societății doar în limita acțiunilor deținute.
Societatea pe acțiuni (SA) funcționează cu minimum 2 acționari, care pot fi atât persoane fizice, cât și persoane juridice. Luarea deciziilor în cadrul unei societăți pe acțiuni se face în funcție de aportul fiecăruia la capitalul social al firmei, iar răspunderea administratorilor pentru obligațiile asumate de firmă are loc în limita valorii acțiunilor care le aparțin. În ceea ce privește procesul de înființare societate pe acțiuni, există un capital social minim SA pe care acționarii trebuie să îl depună în cuantum de 90.000 lei.
Printre avantajele unei societăți pe acțiuni se numără posibilitatea atragerii de capital prin obligațiuni societate pe acțiuni, posibilitatea de listare la Bursa de Valori a societăților deschise sau posibilitatea constituirii capitalului prin subscripție publică, ceea ce înseamnă că o societate pe acțiuni își poate strânge un capital social minim SA pentru desfășurarea activităților sale prin vânzarea de acțiuni către publicul larg. O societate poate atrage capital suplimentar, împrumutând bani de la investitori în schimbul emiterii unor obligațiuni societate pe acțiuni. Aceste obligațiuni societate pe acțiuni sunt datorii pe care societatea are obligația de a le rambursa împreună cu dobândă aferentă, într-o anumită perioadă de timp.
Avocat litigii comerciale. Capital social minim SA
Așa cum am menționat, cerințele legale impun unei societăți pe acțiuni să aibă un capital social minim SA în valoare de 90.000 lei. Acesta este divizat în acțiuni, iar 30% din el trebuie depus la înființare societate pe acțiuni. Acțiunile în care este divizat acest capital social minim SA pot fi nominative sau la purtător, transmisibile și negociabile. Modalitatea acțiunilor se stabilește prin actul constitutiv SA și în baza acestora, acționarii au drept de vot în adunarea generală, pentru adoptarea unei hotărâri fiind luate în calcul majoritatea voturilor exprimate de către acționari. Tot în acest sens, este important de precizat faptul că, spre deosebire de SRL, în cazul societăților pe acțiuni nu există un număr limită de asociați și că aceștia își pot aduce aportul la capital social minim SA prin numerar, în natură sau în creanțe, aspectul esențial fiind ca acestea să poată fi evaluate.
Avocat litigii comerciale. Etape înființare societate pe acțiuni
Procedura de înființare societate pe acțiuni implică etape similare cu cea de înființare SRL, dar și câteva diferențe esențiale care sunt determinate de particularitățile juridice și de organizare ale fiecărei forme de activitate economică.
Astfel, pentru început, acționarii trebuie să aibă în vedere ca o primă etapă pentru înființare societate pe acțiuni, rezervarea denumirii societății cu ajutorul portalului Registrul Comerțului SA. Societatea românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații recomandă consultarea unui avocat înființare firmă sau avocat comercial atunci când doriți să efectuați orice operațiune ce ține de Registrul Comerțului SA, cum este cea de înființare societate pe acțiuni sau modificare act constitutiv, întrucâtacesta se poate ocupa de redactarea documentelor astfel încât să acopere toate aspectele legale și reprezentarea în fața registrului comerțului, fapt care vă aduce siguranța că acestea sunt întocmite corect și că procedura va fi una rapidă și eficientă.
Selectarea obiectului de activitate este de asemenea un pas esențial pentru desfășurarea activității economice a unei societăți, iar o societate pe acțiuni oferă administratorilor posibilitatea de a alege dintr-o gamă variată de activități, conform normelor codului CAEN.
În urma stabilirii acționarilor, denumirii societății și a obiectului de activitate, urmează redactarea și autentificarea pentru actul constitutiv SA, dacă există aporturi în natură la capital social minim SA. Acesta va cuprinde informații de identificare a fondatorilor și toate datele de identificare a societății, precum denumire, sediu social, formă juridică, obiect, capital social minim SA, modalitatea de administrare, răspunderea administratorilor, modul de repartizare a veniturilor, dar și alte aspecte esențiale privind funcționarea adunării generale. Informațiile din actul constitutiv SA pot fi însă actualizate odată cu trecerea timpului sau oricând acționarii doresc acest lucru, aceștia putând să urmeze procedura de modificare act constitutiv la Registrul Comerțului SA, cu ajutorul unui avocat litigii comerciale sau a unui avocat care oferă servicii de consultanță juridică SA.
Pentru a îndeplini toate formalitățile legale, actul constitutiv SA trebuie autentificat de către un notar, mai ales dacă există aporturi în natură ale acționarilor, motiv pentru care un avocat comercial sau avocat înființare firmă vă poate reprezenta în fața notarului public pentru a economisi timp. Societatea românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații colaborează cu profesioniști de top din domeniu, inclusiv notari, executori sau experți în domeniul juridic, fapt pentru care un avocat înființare firmă din echipa noastră vă poate asista în fața notarului public în vederea autentificării actului constitutiv.
Ca ultim pas pentru înființare societate pe acțiuni este necesarăînmatricularea societății la Registrul Comerțului SA prin depunerea actelor de identitate ale administratorilor, dovezi privind dreptul de folosință a spațiului folosit ca sediu social, dovada privind depunerea capitalului social, actul constitutiv și alte câteva declarații care fac dovada legalității societății. La acestea se adaugă și împuternicirea avocațială, dacă procedura se desfășoară prin intermediul unui avocat care oferă consultanță juridică SA.
Avocat consultanță juridică SA. Repartizarea veniturilor
În urma înființării unei societăți pe acțiuni, unde mai multe persoane dețin părți sociale din firmă, există și anumite aspecte referitoare la împărțirea de dividende acționari. Acestea reprezintă partea din profitul net al societății ce revine fiecărui acționar. Astfel, persoanele care sunt îndreptățiți să încaseze dividende acționari trebuie să fie înscrise în evidențele societății sau în cele furnizate de registrul independent privat al acționarilor, corespunzătoare datei de referință. Decizia de distribuire de dividende acționari și valoarea acestora se stabilește de către Adunarea Generală a Acționarilor, ținând cont de profitul realizat și de politica de distribuire a acestuia adoptată prin actul constitutiv SA la momentul înființării.
Un avocat fuziune și achiziții SA vă poate ajuta în procesul de redactare sau modificare act constitutiv astfel încât modalitatea de repartizare a veniturilor să fie una transparentă și echitabilă pentru toate părțile implicate. De asemenea, un avocat litigii civile va asigură redactarea unor reglementări clare privind răspunderea administratorilor pentru a evita posibilele neînțelegeri ce ar putea să apară într-o societate.
Societatea Românească de Avocatură Pavel Mărgărit și Asociații oferă servicii de consultanță avocat și asistență juridică specializată în drept comercial, în special în ceea ce privește înființare societate pe acțiuni. Un avocat consultanță juridică SA din cadrul echipei noastre vă poate oferi asistență juridică pentru a înființa o societate pe acțiuni (SA). Pentru a beneficia de suportul nostru profesional și pentru consultanță avocat, vă invităm să completați formularul de contact disponibil pe site-ul nostru https://avocatpavel.ro/contact/.
Nu navigați prin aceste provocări singuri. Contactați-ne astăzi pentru asistență expertă adaptată nevoilor dumneavoastră.
Avocat fuziune și achiziții SA. Restructurare societate
Din motive ce țin de capitalul social minim SA, de modificarea condițiilor economice sau chiar de fuziune și achiziții SA, acționarii pot decide schimbarea formei juridice a societății urmând procedura de modificare act constitutiv. Fiind o modificare importantă în desfășurarea activității societății, hotărârea de restructurare societate prin schimbarea formei juridice se ia cu majoritate de cel puțin două treimi din drepturile de vot deținute de acționarii prezenți la adunare sau reprezentați. În astfel de situații, consultarea unui avocat fuziune și achiziții SA este o opțiune indicată pentru a vă explica pe larg implicațiile unei astfel de modificări și pentru a vă ajuta în procesul de modificare act constitutiv și operațiuni în fața Registrului Comerțului.
Societatea românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații oferă servicii juridice la un înalt standard profesional în diverse arii de practică, inclusiv în cele care privesc înființare societate pe acțiuni, echipa noastră demonstrând o înțelegere complexă a reglementărilor privind Legea Societăților 31/1990, oferind soluții juridice clare și eficiente tuturor clienților care au solicitat serviciile unui avocat înființare firmă sau a unui avocat restructurare societate.