Înființare societate

Avocat înființare firmă. Ce presupune înființarea unei societăți?

Procesul de înființare firmă în România este unul important și complex ce necesită o planificare atentă și respectarea legislației în vigoare. Astfel, acesta este un demers ce implică nu doar aspecte administrative, ci și decizii ce vor influența evoluția și succesul afacerii în viitor.

Pentru a vă asigura de legalitatea procedurilor și de faptul că alegerile pe care doriți să le faceți sunt potrivite tipului de activitate pe care îl desfășurați, Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații vă recomandă să colaborați cu un avocat înființare societate comercială, întrucât asistența juridică specializată poate constitui un factor important până la finalizarea procedurii de înființare.

Atunci când vine vorba de înființare firmă, una din cele mai importante decizii o constituie stabilirea formei juridice potrivite.

Potrivit legii, formele juridice sub care se pot constitui societăți comerciale din România sunt reprezentate de societatea în nume colectiv; societatea în comandită simplă; societate pe acţiuni; societate în comandită pe acţiuni şi societatea cu răspundere limitată. Dintre acestea, cele mai utilizate și importante forme de societăți comerciale din România sunt societatea cu răspundere limitată și societate pe acțiuni datorită caracteristicilor și avantajelor pe care le oferă.

Avocat înființare societate comercială. Temei juridic

Legea 31/1990 reglementează organizarea și funcționarea de societăți comerciale din România. Conform acestei legi, procesulde înființare firmă urmează anumite etape generale, dar cu unele particularități aferente fomei juridice alese. Mai mult, pentru ca înființarea și desfășurarea activității unei firme să fie complet legală, pe lângă Legea 31/1990 trebuie să se respecte și Codul Civil, Codul de Procedură Civilă, Codul Fiscal și de Procedură Fiscală, precum și anumite legi sectoriale care cuprind dispoziții specifice anumitor domenii de activitate.

Avocați drept comercial. Părțile care pot participa la înființarea unei societăți comerciale în România

În principiu, orice persoane fizice şi persoane juridice se pot asocia şi pot constitui societăţi comerciale în România. Acestea pot fi cetățeni români sau străini, rezidenți sau non-rezidenți cu condiția respectării dispozițiilor legale aferente acestora, precum și a legii privind regimul investițiilor străine, dacă este cazul. Pot fi antreprenori individuali, investitori, parteneri de afaceri sau companii existente care doresc să formeze o nouă entitate comercială.

Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații vă poate oferi asistența juridică necesară în ceea ce privește pașii care trebuie urmați pentru înregistrare de societăți comerciale din România, în funcție de persoanele care vor face parte din asociere.

Avocat înregistrare mențiuni ONRC. Înmatricularea firmei la Registrul Comerțului

Pentru ca un profesionist să poată desfășura o activitate economică în România este necesar ca, mai întâi, acesta să solicite înmatricularea societății la Registrul Comerțului. În acest context, antreprenorul trebuie să ia în considerare printre altele și, alegerea obiectului de activitate potrivit activității economice ce va fi desfășurată (stabilirea de coduri CAEN), procedura de rezervare denumire, stabilirea sediului social, actul constitutiv, răspunderea asociaților sau capitalul social. De asemenea, potrivit dispozițiilor cuprinse în Legea 31/1990, profesionistul are obligația să depună la Registrul Comerțului o serie de acte necesare pentru înființarea unei societăți comerciale, cum ar fi actul constitutiv, declarația de beneficiari reali, declarația pe proprie răspundere și alte documente impuse de Registrul Comerțului. Orice modificări se vor putea face doar prin procedura de înregistrare mențiuni ONRC.

Un avocat înființare firmă vă poate ghida pașiiîn procesul de constituire și înmatriculare societăți comerciale din România, astfel încât începerea activității economice să poată avea loc într-un termen cât mai scurt de la depunerea seriei de acte necesare pentru înființarea unei societăți comerciale.

Pe tot parcursul existenței persoanei juridice, aceasta dispune de un dosar a cărei evidență este ținută de către Registrul Comerțului și care este întocmit în baza seriei de acte necesare pentru înființarea unei societăți comerciale. Aceste date trebuie actualizate periodic în funcție de schimbările care intervin în actul constitutiv. Modificările pot viza înființarea unui punct de lucru, închidere punct de lucru, numire administrator, retragere administrator, schimbare denumire firmă, cesiune părți sociale și altele. Este important ca societatea să fie responsabilă în ceea ce privește procesul de înregistrare mențiuni ONRC, întrucât o gestionare eficientă a dosarului la Registrul Comerțului asigură o evidență corespunzătoare a informațiilor și contribuie la buna funcționare a firmei în fața autorităților. Totodată, un avocat specializat din echipa noastră vă poate furniza asistență juridică personalizată astfel încât procesul de înregistrare mențiuni ONRC să fie unul cât mai simplu și rapid.

Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații vă invită să apelați la serviciile unui avocat înregistrare mențiuni ONRC pentru a vă asigura în permanență că orice modificări apărute în actul constitutiv și informații esențiale cu privire la activitatea societății dumneavoastră sunt actualizate pentru a fi valabile și opozabile terților.

Avocat înființare societate comercială. Societatea cu răspundere limitată (SRL)

Societatea cu răspundere limitată (SRL) reprezintă una din formele juridice pentru care un viitor antreprenor poate opta atunci când inițiază procedurile de înființare firmă. Una din trăsăturile caracteristice acesteia este că responsabilitatea asociaților față de obligațiile societății este limitată la aportul lor la capitalul social. Tot în ceea ce privește societatea cu răspundere limitată, capitalul social al acesteia este împărțit în părți sociale care sunt transferabile numai între asociați. Printre multiplele avantaje pe care le prezintă o entitate juridică cum este societatea cu răspundere limitată sunt incluse procesul rapid de înființare și limitarea răspunderii pentru asociați și administratori.

Un avocat înființare societate comercială vă poate sprijini în vederea îndeplinirii formalităților legale pentru a putea înființa societatea cu răspundere limitată.

Avocați drept comercial. Societatea în nume colectiv

Societatea în nume colectiv (SNC)este oformă de asociere juridică, creată prin unirea a cel puțin doi asociați, care își asumă răspunderea nelimitată și solidară pentru obligațiile societății, garantate prin patrimoniul social al acesteia. Ceea ce diferențiază societatea în nume colectiv de celelalte societăți comerciale din România esteabsența unei limite minime pentru capitalul social, iar fiecare asociat are drept de vot, hotărârile fiind luate în unanimitate.

Având în vedere expertiza recunoscută la nivel internațional a echipei noastre de avocați drept comercial, Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații vă poate asista în procesul deconstituire pentru societatea în nume colectiv și nu numai, astfel încâttoate procedurile să fie urmate în conformitate cu legislația în vigoare.

Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații oferă servicii specializate pentru înființare societate comercială cu ajutorul echipei de avocați înființare firmă și avocați drept comercial în România care vă pot asista pe parcursul întregului proces. Pentru a beneficia de suportul nostru în ceea ce privește înființare societate cu răspundere limitată, înființare societate pe acțiuni, înființare societate în nume colectiv, ne puteți contacta accesând formularului de contact disponibil la adresa https://avocatpavel.ro/contact/.

Nu navigați prin aceste provocări singuri. Contactați-ne astăzi pentru asistență expertă adaptată nevoilor dumneavoastră.

Avocat pentru actul constitutiv. Societate pe acțiuni

O societate pe acțiuni (SA) reprezintă o formă de activitate economică în care patrimoniul social garantează obligațiile sociale, iar acționarii sunt responsabili doar pentru plata acțiunilor deținute. O societate pe acțiuni poate funcționa cu minimum 2 acționari, care pot fi atât persoane fizice, cât și persoane juridice. Dreptul de proprietate asupra acțiunilor nominative sau la purtător poate fi transmis liber, fără a necesita consimțământul celorlalți acționari.

Nu în ultimul rând, în cadrul unei forme de asociere precum o societate pe acțiuni există numeroase posibilități pentru dezvoltarea activității și investiții necesare desfășurării activității, iar luarea deciziilor se face în funcție de aportul fiecăruia la capitalul social al firmei.

Apelarea la serviciile unui profesionist în domeniul dreptului, precum avocați drept comercial sau avocat înființare societate comercială constituie un pas esențial pentru a vă garanta că orice formă juridică de asociere veți alege, acest lucru va fi făcut în mod legal și nu va atrage nicio consecință juridică de natură să aducă atingere activității desfășurate.

Avocat înregistrare mențiuni ONRC. Termene de depunere acte necesare pentru înființarea unei societăți comerciale

Termenele de depunere a anumitor documente la Registrul Comerțului pot varia în funcție de natura acestora și operațiunile efectuate. Astfel, documentele necesare pentru înființarea unei noi societăți trebuie depuse la Registrul Comerțului într-un termen de 15 zile de la data la care a fost întocmit actul constitutiv. Pentru operațiunile privind modificări aduse la actul constitutiv, care se fac prin procesul de înregistrare mențiuni ONRC, documentele se depun în termen de 15 zile de la data adoptării hotărârii de modificare.

Prin urmare, procedura de înființare firmă în România este una complexă și necesită respectarea riguroasă a legislației, precum și a procedurilor administrative, iar bazele unei afaceri legale sunt puse odată cu întocmirea și depunerea documentației corecte și în termenele prevăzute de lege la Registrul Comerțului, acte corespunzătoare formei juridice de asociere aleasă.

Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații prin intermediul unui avocat înființare firmă sau înființare societate comercială oferă asistență și reprezentare juridică tuturor persoanelor care doresc să intre pe piața comercială din România prin asocierea în una din formele juridice prevăzute de Legea 31/1990, socotită în funcție de necesitățile și obiectivele de afaceri.

Articole din aria de practica

recuperare creanta

Analiză avocat. Ce tipuri de soluții de recuperare creanțe are la îndemână statul român pentru recuperarea tezaurului furat?

Modalități de recuperări creanțe în România Procedura de recuperări creanțe poate reprezenta o adevărată provocare în raporturile juridice dintre părți, având drept scop protejarea drepturilor și interesele creditorilor. Procedura de recuperare datorii este guvernată de codul de procedură civilă sau de legislația în vigoare aplicabilă în funcție de izvorul prejudiciului. Atunci când este vorba despre […]

recuperare creante in romania

Analiză avocat. Care sunt cele mai frecvente procese dintre firmele din România și cum vă puteți proteja afacerea?

Strategii legale pentru a preveni conflictele și pentru a proteja afacerea de procese costisitoare Având în vedere evoluția cadrului legislativ și a mediului de afaceri aflat în continuă schimbare, multe firme din România ajung să intre în conflicte juridice ce pot afecta activitatea și stabilitatea acestora. De cele mai multe ori, procesele în care sunt […]

Legea taxelor de timbru

Taxa de timbru în materie de partaj judiciar

Taxa judiciară de timbru în lumina noilor dispoziții din Legea nr. 268/2024 În contextul noilor reglementări introduse de Legea taxelor de timbru, calculul și achitarea taxelor judiciare de timbru pentru diverse acțiuni precum acțiunea de partaj, inclusiv partaj judiciar sau partaj la divorț, devin aspecte demne de luat în considerare de către cei care doresc […]

executare silita

Avocat contestație executare. Contestația la executare

Asistență juridică și reprezentare în litigii, procedura executării silite și în contestația la executare în România Potrivit Codului de Procedura Civilă, persoanele interesate sau vătămate prin procedura executării silite pot face contestație la executare silită împotriva oricărui act, a încheierilor date de executorul judecătoresc a încheierii prin care s-a admis cererea de încuviinţare a executării silite, precum și în […]

Cinci feluri în care se poate atrage răspunderea personală a administratorului în România – civil, penal, fiscal, excludere/revocare și în caz de insolvență a societății pe care o administrează

Legislația din România prevede o serie de reguli și obligații în sarcina administratorului din România privind desfășurarea activității sale. Conform legislației în vigoare, în România, administratorii răspund personal în fața societății pentru prejudiciile cauzate prin încălcarea legii sau a mandatului primit. Pe de altă parte, administratorul va răspunde personal și solidar și va putea fi […]

Care este actuala abordare a societății dumneavoastră cu privire la litigii în România?

În domeniul afacerilor, apariția unui litigiu poate reprezenta o provocare semnificativă, întrucât afectează reputația unei societăți comerciale, consumând timp și resurse financiare. De aceea, este esențial ca societățile comerciale să se concentreze pe prevenirea litigiilor în România în loc să le trateze ulterior, motiv pentru care un avocat specializat în dreptul corporativ, drept comercial și litigii în România vă […]

Cum se contestă procesele verbale de control emise de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM)?

În situația în care un angajator a fost sancționat pentru neregulile constatate în cadrul activității de muncă de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), acesta poate contesta procesele verbale de control emise de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). În cazul încălcării dispozițiilor legale, angajatorul poate răspunde contravențional. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații din România […]

Cum poți obține anularea, completarea sau rectificarea actelor de stare civilă?

Având în vedere faptul că în practică pot apărea erori cu privire la întocmirea actelor de stare civilă, Societatea de Avocatură Pavel Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în litigii și dreptul familiei în România care vă poate sfătui cu privire la mijloacele legale pentru a obține anularea, completarea sau rectificarea […]

Contract de munca

Cum poți stinge o obligație față de un partener contractual?

Contractul semnat între părți creează drepturi și obligații, producând efecte pe perioada stabilită. În general, obligațiile contractuale pe care și le asumă un partener contractual se sting prin executarea voluntară a acestora, și anume prin remiterea unei sume de bani sau prin executarea prestației care face obiectul obligației. Însă, există și modalități alternative de stingere […]

excludere asociat

Cum se atacă o hotărâre definitivă la CEDO? Procedura in fața Curții Europene a Drepturilor Omului

Orice persoană care se află în situația în care o hotărâre definitivă îi prejudiciază interesele poate contesta hotărârea definitivă, urmând procedura în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații din România recomandă apelarea la un avocat specializat în litigii și drepturile omului pentru a vă îndruma în demersurile necesare pentru atacarea […]

Atragerea răspunderii patrimoniale

Cum se poate face contestație la executare silită împotriva unui titlu executoriu în România?

Contestația la executare silită este o modalitate prin care se obține anularea oricărui act de executare silită de către persoanele interesate sau vătămate prin executare. După începerea executării silite, persoanele interesate sau vătămate pot solicita pe calea contestației la executare silită și anularea încheierii prin care s-a admis cererea de încuviințare a executării silite dacă […]

Cum să te îndrepți cu o cerere în pretenții împotriva partenerului contractual în România?

Încheierea unui contract creează drepturi și obligații între părțile semnatare pe perioada stabilită. Astfel, prin acțiunea în pretenții o persoană poate pretinde obligarea celeilalte părți la respectarea dreptului încălcat sau la executarea obligației asumate, iar dacă nu mai este posibil, obligarea ei la plata unor daune-interese pentru prejudiciul suferit. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații din […]