Tipuri de societăți comerciale din România

În prezent, este esențial ca un profesionist să inițieze procesul de înființare firmă la Registrul Comerțului, iar acesta are opțiunea de a alege între diferite forme juridice, conform Legii nr. 31/1990 privind societăți comerciale din România, printre care se numără înființarea următoarelor tipuri de societăți comerciale: societatea pe acțiuni, societatea cu răspundere limitată, societatea în nume colectiv. Pentru a facilita acest proces, Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unor avocați drept comercial în România care pot oferi asistență juridică de cea mai înaltă calitate în orice operațiune legată de Registrul Comerțului, garantând că procedura de înființare SRL, înființare SA sau înființare SNC este una sigură și ușoară pentru clienți.

Activitatea unei societăți comerciale din România este reglementată prin Legea 31/1990, ce definește 5 tipuri de societăți comerciale ce pot fi înființate și care precizează principiile de funcționare ale acestora.

Avocat înființare SRL. Societatea cu răspundere limitată

O societate cu răspundere limitată este acel tip de societate cunoscut și sub numele de SRL  în care răspunderea asociaților față de societate este în limita aportul lor la capitalul social. În acest sens, capitalul social al unui SRL este împărțit în părți sociale care sunt transferabile numai între asociați. Într-o societate cu răspundere limitată (SRL), un avocat înființare SRL poate consilia asociații cu privire la modificarea actului constitutiv, schimbarea sediului social al societății, majorarea capitalului social, în cadrul adunării generale a asociaților. Principalele avantaje ale unei societăți cu răspundere limitată sunt timpul scurt de înființare SRL, iar răspunderea asociaților și administratorilor este limitată. Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat înființare SRL  și ale echipei de avocați de drept comercial care vă pot oferi asistență juridică în orice operațiune la Registrul Comerțului, pe parcursul întregii proceduri de înființare firmă, astfel încât documentația de modificarea actului constitutiv, schimbarea sediului social al societății, majorarea capitalului social să fie îndeplinită corespunzător, iar depunerea dosarului să fie realizată într-o manieră simplă și fără amânare.

Avocat înființare firmă. Societatea pe acțiuni

Societatea pe acțiuni (SA) se constituie printr-un act constitutiv și este un tip de activitate economică în care patrimoniul social este folosit pentru garantarea obligațiilor sociale, iar acționarii datorează doar plata acțiunilor lor. Societatea pe acțiuni (SA) poate funcționa cu minim 2 acționari, care pot fi persoane fizice sau persoane juridice, iar dreptul de proprietate asupra acțiunilor nominative sau la purtător se poate transmite liber, fără consimțământul celorlalți. Un avocat înființare firmă poate detalia avantajele care apar la înființare SA, printre care se numără existența unor posibilități numeroase pentru dezvoltarea activității și investiții necesare desfășurării activității, iar luarea deciziilor se face în funcție de aportul fiecăruia la capitalul social al firmei.

Avocat înființare societate comercială. Societatea în nume colectiv

Societatea în nume colectiv (SNC) este legal constituită prin asocierea a cel puțin doi asociați, răspunderea lor fiind nelimitată și solidară, obligațiile fiind garantate cu patrimoniului social al societății.  Un aspect important acestui tip de societate comercială din România este faptul că nu este prevăzută o limită minimă a capitalului social, iar fiecare asociat are drept de vot, hotărârile fiind luate în unanimitate. Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este recunoscută internațional pentru experiența sa în operațiuni de înregistrare a mențiunilor la Registrul Comerțului, motiv pentru care un avocat înființare societate comercială vă poate oferi asistență juridică de calitate atât în procedura de înființare SNC, cât și la înființare SRL (înființare firma, modificarea actului constitutiv, schimbarea sediului social al societății în România, lichidare firmă, dizolvare firmă, radiere firmă) și în depunerea acelor acte necesare pentru infiintarea unei societati comerciale, urmând toți pașii conform legislației în vigoare.

„În practică, s-a constatat că este esențială consultarea unui avocat drept comercial sau a unui avocat înființare societate comercială în ceea ce privește înființarea unei societăți pe acțiuni (SA), a unei societăți cu răspundere limitată (SRL) sau a unei societăți în nume colectiv (SNC) în România, întrucât acest proces implică înțelegerea detaliată a legislației relevante, a cerințelor legale specifice fiecărui tip de societate și a procedurilor necesare pentru înființare firmă”, a declarat Avocatul Coordonator, Dr. Radu Pavel, al Societății Românești de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații.

Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații oferă servicii specializate pentru înregistrarea mențiunilor la Registrul Comerțului cu ajutorul echipei de avocați drept comercial și avocați înființare firmă în România care vă pot asista pe parcursul întregului proces. Pentru a beneficia de suportul nostru în ceea ce privește înființare SRL, înființare SA, înființare SNC, schimbarea sediului social al societății în România, ne puteți contacta accesând formularului de contact disponibil la adresa https://avocatpavel.ro/contact/.

În concluzie, activitățile economice din România sunt susținute de o varietate de societăți comerciale. Legislația din România reglementează diverse forme de organizare și desfășurare a activităților cu scopul de a obține profit, oferind posibilitatea înființării diferitelor tipuri de societăți, fiecare având cerințe legale specifice, în special în ceea ce privește răspunderea asociaților.  În acest context, echipa de avocați drept comercial și din cadrul Societății de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații este pregătită să ofere asistență completă și specializată în procesul de înființare firma în România, înființare SRL, înființare SA sau orice alt tip de societăți comerciale din România, garantând o abordare atentă și eficientă pentru succesul afacerii dumneavoastră.

 Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2024, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2024. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singură societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro.