Schimbarea sediului social al unei societăți

Avocat comercial. Ce presupune schimbarea sediului social al unei societăți?

Schimbarea sediului social pentru o societate constituie o modificare importantă în ceea ce privește dezvoltarea afacerii, fiind o operațiune care se realizează prin urmarea unor pași de natură legală și administrativă, motiv pentru care un avocat comercial vă poate oferi asistență juridică, astfel încât procedura la Registrul Comerțului să fie rapidă și eficientă.

De asemenea, sediul social este folosit drept adresă oficială a persoanei juridice, adresă la care acesteia îi sunt comunicate toate actele de natură administrativă, juridică ori fiscală sau care au legătură cu activitatea desfășurată de către societate.

Procesul de înregistrare mențiuni ONRC prin care se realizează schimbarea sediului social presupune depunerea documentației necesare la Registrul Comerțului. Actul constitutiv trebuie modificat astfel încât datele declarate să corespundă cu modificarea privind sediul social, iar în funcție de forma juridică prin care societatea își desfășoară activitatea este necesar a fi depusă decizia asociatului unic sau hotărârea adunării generale a asociaților pentru societățile cu răspundere limitată (SRL) sau hotărârea adunării generale a acționarilor, decizia consiliului de administrație sau decizia directoratului, după caz, pentru societățile pe acțiuni. Aceste documente vin în completarea celor existente la Registrul Comerțului din momentul înființării societății.

Un avocat drept comercial sau avocat schimbare sediu vă poate îndruma pe tot parcursul demersurilor de înregistrare mențiuni ONRC, precum și alte operațiuni din domeniul de drept comercial, inclusiv obținerea unui certificat de înscriere mențiuni pentru a vă asigura că dețineți o dovadă a modificărilor privind actul constitutiv ce au fost înregistrate oficial la Registrul Comerțului și sunt opozabile terților.

Avocat Registrul Comerțului. Temei juridic

Sediul general al materiei în ceea ce privește toate procedurile aplicabile în materie de drept comercial unei persoane juridice este Legea societăților nr. 31/1990 ce cuprinde dispoziții referitoare la înființarea unei societăți, documente, modificări ce pot fi aduse la actul constitutiv privind sediul social, schimbarea denumirii societății sau modificarea obiectului de activitate. Însă, aplicabilă pentru sediul social este și  Legea 51/1995 referitoare la organizarea și exercitarea profesiei de avocat, întrucât o societate comercială are opțiunea de a stabili sediul său la sediul profesional al avocatului pe o perioadă care nu poate depăși un an.

Societatea Românească de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații oferă clienților săi posibilitatea de a-și stabili adresa oficială la sediul profesional al avocatului, asigurându-vă totodată de eficientizarea procesului de recepționare a documentelor oficiale. În plus, contractul de asistență juridică încheiat cu un avocat drept comercial ce are ca obiect schimbarea sediului social la sediul profesional al avocatului aduce și avantajul că administratorii societății nu mai au obligația de a depune declarații suplimentare legate de impozitele pe clădiri.

Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații oferă servicii specializate pentru înregistrarea mențiunilor la Registrul Comerțului cu ajutorul echipei de avocați registrul comerțului și avocați schimbare sediu în România care vă pot asista pe parcursul întregului proces. Pentru a beneficia de suportul nostru în ceea ce privește schimbarea sediului social al societății în România ne puteți contacta accesând formularul de contact disponibil la adresa https://avocatpavel.ro/contact/.

Nu navigați prin aceste provocări singuri. Contactați-ne astăzi pentru asistență expertă adaptată nevoilor dumneavoastră.

Avocat schimbare sediu. Documente necesare pentru schimbarea sediului social

În primul rând, pentru a putea schimba sediul social al unei societăți este foarte importantă dovada dreptului de folosință asupra spațiului ce urmează a fi destinat sediului social. Acest drept poate să reiasă dintr-un contract de vânzare, închiriere sau comodat.

O importanță deosebită o constituie decizia asociatului unic, hotărârea adunării generale a asociaților sau hotărârea adunării generale a acționarilor, în funcție de forma juridică prevăzută în Legea societăților nr. 31/1990, aleasă la momentul înființării. În acest sens, în cazul în care societatea este cu răspundere limitată, denumirea documentului necesar pentru a completa dosarul pentru Registrul Comerțului și pentru a se putea opera în vederea deînregistrare mențiuni ONRCva fi hotărârea adunării generale a asociaților sau decizia asociatului unic. Pentru sediul social aparținând unei societăți pe acțiuni este necesară hotărârea adunării generale a acționarilor, decizia consiliului de administrație sau decizia directoratului.

Un avocat registrul comerțului sau un avocat comercial vă poate oferi asistența juridică necesară pentru întocmirea documentației și depunerea acesteia la Registrul Comerțului în vederea eliberării unui certificat de înscriere mențiuni.

Odată cu modificările pe care o societate comercială dorește să le facă cu privire la sediul social, trebuie să aibă în vedere și modificările la  actul constitutiv. Acestea se fac de regulă printr-un act adițional la actul constitutiv ce urmează a fi înregistrat la Registrul Comerțului, procedură care poate fi realizată și prin intermediul unui avocat comercial sau avocat registrul comerțului.

În situația în care ANAF sesizează că o societate comercială nu a prelungit sau nu a schimbat sediul social, aceasta intră în inactivitate fiscală. ANAF emite o declarație de inactivitateprin care faptele sunt înregistrate în cazierul fiscal al asociaților, acționarilor și persoanelor împuternicite și în urma cărora aceste persoane nu mai pot înființa o altă societate și nici nu mai pot fi desemnați în funcții de conducere în alte societăți comerciale până la radierea faptelor din cazierul fiscal.

Societatea Românească de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații vă recomandă să apelați la serviciile unui avocat schimbare sediu sau avocat drept comercial pentru a vă asigura că procedurile desfășurate de societatea dumneavoastră sunt în acord cu prevederile cuprinse în Legea societăților nr. 31/1990 și că nu vă aflați în una dintre situațiile care ar putea atrage sancțiuni din partea ANAF pentru nerespectarea acestora.

După verificarea tuturor documentelor prevăzute în Legea societăților nr. 31/1990, Registrul Comerțului emite un certificat de înscriere mențiuni care atestă faptul că toate demersurile au fost îndeplinite.

Totodată, este foarte important ca după înregistrarea schimbării sediului social pentru o societate comercială, să fie notificate și autoritățile sau instituțiile precum ANAF, bănci, furnizori sau clienți pentru actualizarea datelor de contact.

Societatea Românească de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații oferă servicii juridice la cele mai înalte standarde profesionale pentru a vă asigura de rapiditatea și totodată eficiența procesului de înregistrare mențiuni ONRC, precum și a altor operațiuni ce fac parte din sfera de drept comercial. Echipa noastră, prin intermediul unui avocat drept comercial sau avocat schimbare sediu vă poate pune la dispoziție atât opțiunea de a vă stabili sediul social la sediul profesional al avocatului, cât și serviciile de asistență și reprezentare necesare din momentul în care vă hotărâți să înființați o societate comercială.

Articole din aria de practica

recuperare creanta

Analiză avocat. Ce tipuri de soluții de recuperare creanțe are la îndemână statul român pentru recuperarea tezaurului furat?

Modalități de recuperări creanțe în România Procedura de recuperări creanțe poate reprezenta o adevărată provocare în raporturile juridice dintre părți, având drept scop protejarea drepturilor și interesele creditorilor. Procedura de recuperare datorii este guvernată de codul de procedură civilă sau de legislația în vigoare aplicabilă în funcție de izvorul prejudiciului. Atunci când este vorba despre […]

recuperare creante in romania

Analiză avocat. Care sunt cele mai frecvente procese dintre firmele din România și cum vă puteți proteja afacerea?

Strategii legale pentru a preveni conflictele și pentru a proteja afacerea de procese costisitoare Având în vedere evoluția cadrului legislativ și a mediului de afaceri aflat în continuă schimbare, multe firme din România ajung să intre în conflicte juridice ce pot afecta activitatea și stabilitatea acestora. De cele mai multe ori, procesele în care sunt […]

Legea taxelor de timbru

Taxa de timbru în materie de partaj judiciar

Taxa judiciară de timbru în lumina noilor dispoziții din Legea nr. 268/2024 În contextul noilor reglementări introduse de Legea taxelor de timbru, calculul și achitarea taxelor judiciare de timbru pentru diverse acțiuni precum acțiunea de partaj, inclusiv partaj judiciar sau partaj la divorț, devin aspecte demne de luat în considerare de către cei care doresc […]

executare silita

Avocat contestație executare. Contestația la executare

Asistență juridică și reprezentare în litigii, procedura executării silite și în contestația la executare în România Potrivit Codului de Procedura Civilă, persoanele interesate sau vătămate prin procedura executării silite pot face contestație la executare silită împotriva oricărui act, a încheierilor date de executorul judecătoresc a încheierii prin care s-a admis cererea de încuviinţare a executării silite, precum și în […]

Cinci feluri în care se poate atrage răspunderea personală a administratorului în România – civil, penal, fiscal, excludere/revocare și în caz de insolvență a societății pe care o administrează

Legislația din România prevede o serie de reguli și obligații în sarcina administratorului din România privind desfășurarea activității sale. Conform legislației în vigoare, în România, administratorii răspund personal în fața societății pentru prejudiciile cauzate prin încălcarea legii sau a mandatului primit. Pe de altă parte, administratorul va răspunde personal și solidar și va putea fi […]

Care este actuala abordare a societății dumneavoastră cu privire la litigii în România?

În domeniul afacerilor, apariția unui litigiu poate reprezenta o provocare semnificativă, întrucât afectează reputația unei societăți comerciale, consumând timp și resurse financiare. De aceea, este esențial ca societățile comerciale să se concentreze pe prevenirea litigiilor în România în loc să le trateze ulterior, motiv pentru care un avocat specializat în dreptul corporativ, drept comercial și litigii în România vă […]

Cum se contestă procesele verbale de control emise de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM)?

În situația în care un angajator a fost sancționat pentru neregulile constatate în cadrul activității de muncă de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), acesta poate contesta procesele verbale de control emise de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). În cazul încălcării dispozițiilor legale, angajatorul poate răspunde contravențional. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații din România […]

Cum poți obține anularea, completarea sau rectificarea actelor de stare civilă?

Având în vedere faptul că în practică pot apărea erori cu privire la întocmirea actelor de stare civilă, Societatea de Avocatură Pavel Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în litigii și dreptul familiei în România care vă poate sfătui cu privire la mijloacele legale pentru a obține anularea, completarea sau rectificarea […]

Contract de munca

Cum poți stinge o obligație față de un partener contractual?

Contractul semnat între părți creează drepturi și obligații, producând efecte pe perioada stabilită. În general, obligațiile contractuale pe care și le asumă un partener contractual se sting prin executarea voluntară a acestora, și anume prin remiterea unei sume de bani sau prin executarea prestației care face obiectul obligației. Însă, există și modalități alternative de stingere […]

excludere asociat

Cum se atacă o hotărâre definitivă la CEDO? Procedura in fața Curții Europene a Drepturilor Omului

Orice persoană care se află în situația în care o hotărâre definitivă îi prejudiciază interesele poate contesta hotărârea definitivă, urmând procedura în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații din România recomandă apelarea la un avocat specializat în litigii și drepturile omului pentru a vă îndruma în demersurile necesare pentru atacarea […]

Atragerea răspunderii patrimoniale

Cum se poate face contestație la executare silită împotriva unui titlu executoriu în România?

Contestația la executare silită este o modalitate prin care se obține anularea oricărui act de executare silită de către persoanele interesate sau vătămate prin executare. După începerea executării silite, persoanele interesate sau vătămate pot solicita pe calea contestației la executare silită și anularea încheierii prin care s-a admis cererea de încuviințare a executării silite dacă […]

Cum să te îndrepți cu o cerere în pretenții împotriva partenerului contractual în România?

Încheierea unui contract creează drepturi și obligații între părțile semnatare pe perioada stabilită. Astfel, prin acțiunea în pretenții o persoană poate pretinde obligarea celeilalte părți la respectarea dreptului încălcat sau la executarea obligației asumate, iar dacă nu mai este posibil, obligarea ei la plata unor daune-interese pentru prejudiciul suferit. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații din […]