Potrivit reglementărilor din Legea 31/1990 privind societățile comerciale, stabilirea sediului social la înființarea unei societăți în România reprezintă un element indispensabil pentru funcționarea acesteia. Astfel, societățile comerciale care se confruntă cu dificultăți în găsirea unui spațiu destinat sediului social, pot proceda la stabilirea sediul social la sediul avocatului, pe o perioadă de cel mult 1 an. Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, vine în completarea dispozițiilor anterior amintite și prevede faptul că, avocații pot înființa provizoriu sediul social al societăților comerciale, în baza unui contract de asistență juridică având că obiect stabilirea sediului social la sediul avocatului. Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept comercial și înregistrarea în Registrul Comerțului în România, care poate găzdui temporar sediul social al societăților și totodată poate oferi asistență și reprezentare juridică în procedura de înregistrare a unei societăți comerciale și de înregistrare a mențiunii privind schimbarea sediului social al societății la Registrul Comerțului în România.

Societățile comerciale reglementate de Legea 31/1990 pot recurge la stabilirea sediului social la sediul avocatului în România  pentru a beneficia de o serie de avantaje, precum costuri mai reduse și o procedura de depunere a documentației necesare simplificată.

 

Un aspect esențial de menționat este că sediul social al societăților în România stabilit la sediul avocatului nu este un sediu unde se pot desfășura activitățile ce fac obiectul de activitate al societății, ci este un sediu pentru primirea corespondenței. Acest lucru conferă siguranța în păstrarea și primirea corespondenței societății, întrucât toată corespondență adresată va fi primită de către avocat, care o va comunica persoanelor autorizate din cadrul societății.

Totodată, asociații pot alege stabilirea sediului social al societăților comerciale în România, atât la înființarea unei societăți în România, cât și pe parcursul derulării activității, atunci când aceștia doresc schimbarea sediului social.

 

Un avocat specializat în drept comercial și înregistrarea în Registrul Comerțului în România va poate oferi asistență juridică în procedura de înregistrare a unei societăți comerciale în România, ce constă în  redactarea documentelor, precum contract de asistență juridică în România având că obiect stabilirea sediului social la sediul avocatului, stabilirea sediului social la sediul avocatului,  actul constitutiv al societății și alte declarații puse în vedere de autoritatea competentă.

 

De reținut este că perioada pentru care societățile comerciale reglementate prin Legea 31/1990 pot alege stabilirea sediului social la sediul avocatului este de maxim un an, dovada sediului la înregistrare efectuându-se prin contractul de asistență juridică în România.

Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept comercial și înregistrarea în Registrul Comerțului în România, care poate facilita procedura de stabilire a sediului social al societăților comerciale în România, oferind asistență și reprezentare juridică în procedura de înregistrare a unei societăți comerciale și care poate găzdui temporar sediul social al societăților comerciale în România.