Marca este definită de lege drept un însemn care permite ca produsele sau serviciile ce aparțin unei persoane fizice sau juridice să se deosebească de cele care aparțin altei persoane fizice sau juridice. Marca poate fi verbală, poate avea o reprezentare grafică sau poate fi o combinație din cele două.

Pentru a fi sigur că ați îndeplinit toate formalitățile legale pentru înregistrarea mărcii și că produsul pe care îl comercializați va beneficia de protecția cuvenită, este indicat să apelați la serviciile unui avocat specializat în proprietate intelectuală, recomandă societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.

Astfel, marca este o garanție a calității produselor. Cu ajutorul mărcii, produsele titularului  se disting de cele ale concurenței, prin calitatea lor. Pentru consumator, marca reprezintă un mijloc de a recunoaște rapid o categorie de produse și servicii pe care le preferă, în detrimentul altor produse sau servicii de aceeași natură.

Înregistrarea unei mărci la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci conferă titularului un drept de proprietate pe un termen de 10 ani de la data constituirii depozitului, pentru produsele și serviciile desemnate în cerere. Înregistrarea mărcii îi dă dreptul de folosință exclusivă a acesteia. Totodată, acesta va avea dreptul de a se opune contrafacerilor sau imitațiilor ilegale.

Depozitul poate fi făcut fie direct, fie prin intermediul unui mandatar si poate fi depus fie direct la registratura OSIM, fie prin poștă, fie online.

Drepturile titularului mărcii sunt confirmate prin certificatul de înregistrare a mărcii.

La cererea titularului, înregistrarea unei mărci poate fi reînnoită la împlinirea fiecărui interval de 10 ani, în care marca e protejată. Pentru reînnoirea înregistrării se plătește o taxă prevăzută de lege.

Cererea de reînnoire a înregistrării mărcii poate fi făcută cu cel mult trei luni înainte de expirarea duratei de protecție în curs. Cu ocazia reînnoirii, lista produselor și/sau a serviciilor poate fi limitată, însa nu poate fi extinsă.

Taxa pentru cererea de reînnoire a înregistrării mărcii poate fi plătită în cel mult 6 luni după expirarea duratei de protecție. Reînnoirea înregistrării mărcilor se înscrie în Registrul Național al Mărcilor. După ce această cerere va fi depusă la OSIM, anunțul privind reînnoirea mărcii va fi publicat în Buletinul Oficial al Proprietății Intelectuale, în maximum 6 luni.

Un avocat specializat în proprietate intelectuală va depune toate demersurile necesare pentru definirea și înregistrarea mărcii în cel mai scurt timp și în cele mai bune condiții. Totodată, un astfel de consultant vă poate ajuta în cazuri de contrafacere, susțin specialiștii societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.

*******

Echipa Pavel, Mărgărit și Asociații este formată din avocați specializați, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate, peste așteptările clienților. Societatea abordează cazurile cu maxim profesionalism și dedicație, scopul final fiind atingerea obiectivelor clienților, rezultatele fiind unele de excepție. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2018, cazurile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 2 în România în clasamentul  firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500, cel mai prestigios ghid de firme de avocatură din lume, cu sediul în Londra. Societatea de avocatură este recunoscută totodată la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2018. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singura societate de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, pornind de la ariile de expertiză până la cele mai relevante cazuri din portofoliu, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro, unul dintre cele mai complexe existente pe piața de avocatură din România.