Câteva primării din țară au nerezolvate sute, mii și chiar zeci de mii de notificări de retrocedare a imobilelor depuse în baza Legii 10/2001, cele mai multe dosare regăsindu-se în București și Constanța, potrivit unei statistici prezentate de Radu-Cătălin Pavel, Managing Partner al societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, în cadrul conferinței „Tendințe și provocări în procesul de restituire a proprietăților din România”, organizate de Revista Legal Magazin.

Primul loc în acest top este ocupat de Primăria București, cu 24.142 de dosare nesoluționate. Locul doi este ocupat de Primăria Constanța, cu 3.171 de dosare, iar pe locul trei se află Primăria Arad, cu 892 notificări nesoluționate.

Cei care au dosare nesoluționate de Primăria București mai pot depune acțiuni în instanță împotriva Primăriei până pe data 1 iulie. Primăria București pare săfie singura în această situație, în condițiile în care, la data intrării în vigoare a Legii 165/2013 primise peste 5.000 de notificări (vezi Anexa).

Dosarele soluționate de primăriile din țară au fost trimise către ANRP, pentru o decizie finală. Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, din cadrul ANRP, poate fi de asemenea acționată în judecată dacă nu rezolvă dosarele în termenele prevăzute de Legea 165. Pentru aceasta, termenul maxim de 60 de luni prevăzut de Lege se împlinește în mai 2018, pentru dosarele înregistrate la ANRP la data intrării în vigoare a Legii.

Potrivit statisticilor ANRP, circa 30.000 de dosare se află în această situație acum, cu un an înainte de sosirea termenului limită. Astfel, „până la data de 09.06.2017, la Secretariatul C.N.C.I. au fost înregistrate 61.336 dosare, din care 8.307 au fost transmise după data de 20.05.2013. Până în prezent, au fost soluţionate 23.127 dosare”, arată statistica ANRP.

„Mii de români au așteptat de ani de zile, mai întâi de la primării, ulterior de la ANRP, restituirea imobilelor. De multe ori este vorba despre persoane în vârstă, care au apelat ani de zile la toate căile legale posibile pentru a putea fi repuse în drepturi. Avem expertiză în astfel de dosare și, din ceea ce am constatat, un astfel de caz poate dura în instanță circa un an”, a spus Radu-Cătălin Pavel, Managing Partner al societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, în cadrul conferinței „Tendințe și provocări în procesul de restituire a proprietăților din România”.
Atunci când instanțele au început judecarea dosarelor constituite în baza Legii 10/2001 (ce a precedat legea 165/2013 în problema restituirii), încărcarea per judecător (în București n.r) era de 70 – 80 de cauze, pentru ca acum numărul să scadă la circa 35 de cauze. Cu toate astea, în mai 2018, când se va împlini termenul de 5 ani pentru unele dintre dosarele nesoluționate de ANRP , este foarte probabil că numărul de cazuri ce vor trebui soluționate de un singur judecător, va crește.

În expunerea sa, „Aspecte selective privind procesul de restituire a proprietăților din România”, Radu-Cătălin Pavel a prezentat istoricul decretelor privind naționalizarea, un istoric al celor mai importante legi reparatorii precum și aspecte selective din jurisprudența Curții Constituționale referitoare la legea 165/2013.

*******

Despre Pavel, Mărgărit și Asociații

Pavel, Mărgărit și Asociații s-a clasat în acest an pe locul 2 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500, cel mai prestigios ghid de firme de avocatură din lume, cu sediul în Londra. Societatea de avocatură este recunoscută totodată la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2017. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singura firmă de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution.