Prin Hotararea nr. 996/2014 privind modificarea şi completarea Hotararii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum şi denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, se majoreaza numarul de medicamente de care beneficiaza asiguratii.

Astfel asiguratii beneficiaza de medicamente noi atat in regim de compensare 50 % din pretul de referinta, cat si in regim de compensare 100%.

Medicamentele de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu vizeaza grupe de boli cum ar fi: hepatite cronice, leucemii, limfoame, tumori maligne, boli psihice, boli de rinichi, glaucom, poliartrite, boli transmisibile, diabet zaharat, insuficiente renale.

Potrivit declaratiilor ministrului sanatatii, Nicolae Banicioiu, urmeaza o noua actualizare a listei de medicamente compensate si gratuite pana la sfarsitul anului in curs.

Ministrul Nicolae Banicioiu sustine ca medicamentele introduse reprezinta alternative terapeutice mai ieftine fata de ceea ce exista deja pe lista si ca in opinia sa nu vor genera costuri suplimentare la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, sau la bugetul Ministerului Sanatatii, in conditiile unei prescrieri in baza protocoalelor terapeutice