Conform expunerii de motive, acordarea de catre comercianti de avansuri in numerar in combinatie cu plata bunurilor si/sau serviciilor achizitionate reprezinta o practica uzuala in tarile in care sistemele moderne de plata au fost introduse de cateva decenii, terminalele de plata (POS) avand si functie de bancomat pentru clienti.

Aceasta constituie o facilitate apreciata in mod deosebit de utilizatorii de carduri, scutindu-i de drumuri suplimentare pana la un ATM in cazul in care au nevoie de numerar. In acest context, a fost eliberata prezenta initiativa legislativa al carei scop este sa incurajeze implementarea mai rapida si la o scara mai larga a posibilitatii de retragere de numerar in momentul platii de bunuri si/sau servicii cu cardul de debit/credit, asigurand astfel utilizatorilor de carduri o gama mai larga de facilitati.

Dovada faptului ca numerosi clienti isi doresc introducerea unui astfel de serviciu este ca cel putin doua institutii bancare din Romania au pus la dispozitia clientilor carduri de debit care au asociate o astfel de facilitate.

Totodata, in ceea ce priveste utlizarea mijloacelor moderne de plata, o situatie paradoxala se poate intalni in multe localitati rurale sau urbane mici din Romania, unde din ratiuni economice bancile refuza sa amplaseze terminale ATM. In aceste conditii, avansul de numerar prin terminalul POS aflat la comerciantii din localitate poate reprezenta o solutie pentru persoanele carora li se vireaza drepturile banesti pe cardurile bancare.

In forma adoptata de catre Senat, proiectul de lege prevede faptul ca “operatorii economici, persoane juridice, care accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cardurile de credit, pot acorda, la cererea clientului, avansuri de numerar la terminalele de plata, indiferent daca acestea achizitioneaza sau nu bunuri sau servicii, in limitele prevazute de lege si in conditiile prevazute in contractul incheiat cu banca.

 Avansul prevazut va fi evidentiat distinct pe bonul fiscal si nu poate depasi suma de 200 lei. In cazul in care numerarul aflat la dispozitia operatorilor economici nu acopera suma solicitat de client, clientului i se va oferi suma maxima aflata in numerar la dispozitia acestora.”