Legislația din România prevede o serie de reguli și obligații în sarcina comerciantului din România privind modalitatea de indicare a prețurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare, în condițiile în care acestea conțin o reducere a prețului indicat anterior. Astfel, persoanele care au calitatea de comerciant în România trebuie să adreseze ansamblului de consumatori din România orice reducere a prețului produselor comercializate prin indicarea prețului aplicat anterior pentru acel produs. În aceste condiții, un avocat specializat în drept comercial și drepturile consumatorilor în România  va poate oferi asistență juridică în vederea asigurării unei mai bune înțelegeri a reglementărilor legale.

Pentru a desfășura activități comerciale în conformitate cu legislația în vigoare privind indicarea reducerilor de preț în România pentru produsele oferite consumatorilor spre vânzare, comercianții din România trebuie să aibă în vedere o serie de aspecte cu caracter obligatoriu. În acest sens, prevederile legale instituie obligativitatea informării consumatorilor referitor la reducerea prețului indicat anterior în România în aceeași suprafață de vânzare, acesta din urmă reprezentând cel mai scăzut preț practicat de comerciant în România în ultimele 30 de zile înainte de dată aplicării reducerii de preț în România.

În plus, în cazul produselor susceptibile de a se deteriora sau a se perima rapid, prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător în aceeași suprafață de vânzare în perioada ultimelor 10 zile înainte de dată aplicării reducerii de preț în România, motiv pentru care Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă persoanelor care au calitatea de comerciant în România apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept comercial și drepturile consumatorilor în România  pentru a va oferi o informare clară cu privire la reglementările în vigoare și pentru a îndeplini obligațiile impuse de lege în desfășurarea activităților comerciale în România.

Totodată, comercianții în România sunt sfătuiți să apeleze la asistența juridică și reprezentarea avocaților specializați în drept comercial și drepturile consumatori din România, deoarece nerespectarea prevederilor referitoare la indicarea prețului anterior aplicat de vânzător că urmare a unui anunț de reducere a prețului, constituie contravenție și se sancționează cu amendă, întrucât în acest mod se prejudiciază drepturile consumatorilor din România.

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2023, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Coporate 2023. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singura societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.com.

Ce obligații are un comerciant din România cu privire la indicarea prețurilor produselor cu reduceri?

Conform legislației din România, comerciantul trebuie să informeze consumatorii cu privire la reducerea prețului prin indicarea prețului anterior în aceeași suprafață de vânzare. Acest preț anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în ultimele 30 de zile înainte de aplicarea reducerii de preț.

Ce prevederi speciale există pentru produsele perisabile sau susceptibile de a se deteriora rapid?

În cazul produselor perisabile sau susceptibile de a se deteriora rapid, prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în aceeași suprafață de vânzare în ultimele 10 zile înainte de aplicarea reducerii de preț.

De ce este important să respecte aceste reguli de indicare a prețurilor cu reduceri?

Respectarea regulilor de indicare a prețurilor cu reduceri este esențială pentru a asigura transparența și corectitudinea în relația cu consumatorii. Aceasta ajută consumatorii să facă alegeri informate și să evite dezinformarea sau înșelăciunea privind prețurile.