Contractul de franciză

O societate comercială dispune de mai multe modalități de extindere a afacerii, cea mai cunoscută fiind încheierea unui contract de franciză. Extinderea afacerii prin înființarea de francize este reglementată de Ordonanța nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei, care instituie cadrul legal de funcționare al acestor francize. Prezentul articol abordează subiecte precum înființarea de francize, încheierea unui contract de franciză, documente necesare pentru înființare franciză și condițiile necesare pentru o afacere franciză. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat drept comercial sau un avocat franciză care vă poate oferi asistență de specialitate pentru încheierea unui contract de franciză, dar și pentru orice alt aspect de drept comercial, precum înființare societate comercială, asistență cu privire la acte înființare firmă, acte pentru deschidere SRL etc.

Contract de franciză – noțiune

Așa cum am menționat anterior, un contract de franciză reprezintă o modalitate de extindere a activității pe care o desfășoară o societate comercială. Potrivit Ordonanței nr. 52/1997, o franciză reprezintă un sistem de comercializare de produse sau servicii, implicând o colaborare continuă, prin care un francizor acordă francizatului dreptul şi impune obligaţia de a exploata o afacere, în conformitate cu conceptul francizorului. Cu alte cuvinte, ca francizat vei dispune de o afacere franciză care are deja un renume pe piață, având drept scop extinderea afacerii în sine, maximizând profitul. Astfel, printr-o rețea de franciză se promovează produse și servicii, francizatul fiind susținut de către francizor prin aportul continuu de asistenţă comercială şi/sau tehnică pe întreaga durată a unui contract de franciză. Un avocat comercial sau un avocat franciză vă poate oferi asistență în redactarea sau revizuirea unui contract de franciză, dar și cu alte servicii precum înființări societăți, acte pentru deschidere SRL, acte înființare firmă, sau chiar și cu înregistrarea de mențiuni în Registrul Comerțului.

Franciză – condiții

Un contract de franciză, ca orice alt tip de contract, trebuie să reflecte intenția părților, definind drepturile și obligațiile acestora. De asemenea, Ordonanța nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei instituie o serie de cerințe pentru francizor și francizat pentru a dezvolta o afacere franciză. Potrivit dispozițiilor legale, francizorul trebuie „să deţină şi să exploateze o activitate comercială, pe o anumită perioadă, anterior lansării reţelei de franciză”, „să fie titularul drepturilor de proprietate intelectuală şi/sau industrială și să asigure francizaţilor săi asistență pe toată durata unui contract de franciză. În ceea ce privește francizatul, acesta trebuie să mențină identitatea comună a francizei, precum și reputația, să furnizeze „orice informaţie de natură a facilita cunoaşterea şi analiza performanţelor şi a situaţiei reale financiare, pentru a asigura o gestiune eficientă în legătură cu franciza” și „să nu divulge la terţe persoane know-how-ul furnizat de către francizor, atât pe toată durata contractului de franciză, cât şi ulterior”.

„Fiind o modalitate de extindere a unei afaceri, este esențial ca un contract de franciză să fie redactat corect și să cuprindă toate clauzele prevăzute de lege. Regimul juridic al francizei este foarte bine delimitat, motiv pentru care este recomandată asistența oferită de un avocat drept comercial la momentul înființării unei francize.”, a declarat Avocatul Coordonator al Societății românești de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, Dr. Radu Pavel.

Pentru a beneficia de asistență specializată în înființarea unei francize sau încheierea unui contract de franciză din partea unui avocat drept comercial din echipa noastră, vă invităm să contactați Societatea Românească de Avocatură Pavel Mărgărit și Asociații accesând formularul de pe site-ul nostru, https://avocatpavel.ro/contact/.

Nu navigați prin aceste provocări singuri. Contactați-ne astăzi pentru asistență expertă adaptată nevoilor dumneavoastră.

În concluzie, un contract de franciză reprezintă instrumentul juridic ce guvernează relația dintre un francizor și francizat, fiind în același timp și un mod de dezvoltare a afacerii pe termen lung. O franciză aduce avantaje reciproce, scopul acestui contract fiind acela de a menține calitatea brandului pe piață. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat comercial la încheierea unui contract de franciză. Mai mult, un avocat comercial vă poate oferi asistență juridică cu privire la orice aspect de drept comercial, inclusiv înființare societate comercială, asistență cu privire la acte înființare firmă, acte pentru deschidere SRL etc.

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2024, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2024. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singură societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro.