Executive Summary:  Industria IT în România a cunoscut o dezvoltare impresionantă, cu precădere în ultimii ani, fiind din ce în ce mai multe persoane care activează în acest domeniu. Orice persoană care dorește să lucreze în acest domeniu se poate angaja la o companie de IT, poate încheia un contract de colaborare, ori poate chiar să înceapă o afacere. Primul pas este înființarea unei societății ce poate avea ca obiect de activitate fie activități de dezvoltare de software, fie software orientat către client. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la un avocat specializat în înființare de societăți IT și în tehnologia informațiilor și comunicațiilor (IT)  care să efectueze toate demersurile în acest sens.

Cum îți poți desfășura activitatea în domeniul IT în România?

Atât piața din România, cât și cea din afara României, pun la dispoziție persoanelor care se ocupă de dezvoltare software o varietate de modalități prin care acestea își pot desfășura activitatea, fie prin încheierea contractelor de muncă cu societățile de IT, și prestarea activităților fie fizic, fie în regim de telemuncă, fie prin încheierea unor contracte de colaborare, prestatorii de servicii IT fiind organizați sub formă de PFA sau S.R.L. O mare parte din companiile de IT din străinătate au început să recruteze cetățeni români care pot presta activitatea remote, din România.

De asemenea, piața din România este deschisă și cetățenilor străini care doresc să presteze activități în domeniul IT pentru companiile de IT din România.

,,Din punct de vedere statistic, astfel cum rezultă din informațiile furnizate de către Oficiul Național al Registrului Comerțului, la nivelul anului 2021 au fost înființate 10.964 de societăți IT în România, față de 7.146 la nivelul anului 2020. Așadar, se poate observa o creștere de 30% a numărului de companii IT având ca obiect de activitate informații și comunicații, fiind evident faptul că există un interes tot mai mare pentru înființarea acestor tipuri de societăți” declară Avocatul Coordonator Radu Pavel.

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la un avocat specializat în tehnologia informațiilor și comunicațiilor (IT), în drept comercial și corporatist, care să furnizeze informații cu privire la cea mai bună metodă de prestare a serviciilor de dezvoltare de software, software orientat către client, activități de editare a produselor software, activăți de realizare a soft-ului la comandă, precum și orice alte activități în tehnologia informației, în funcție de solicitările și nevoile clientului, putând fi oferită asistență juridică în vedere înființării unei companii de IT în România, de la redactarea tuturor documentelor necesare în acest sens, stabilirea sediului social și până la înregistrarea acestora la autoritatea competentă.

De asemenea, un avocat specializat în tehnologia informațiilor și comunicațiilor (IT) poate oferi servicii de asistență juridică pentru obținerea licențelor pentru achiziția de produse software, vânzarea și cumpărarea produselor software, revizuirea contractelor încheiate în acest sens, reglementarea dispozițiilor contractuale în vederea protejării drepturilor de autor, încheierea unor contract de licență sau cesiune drepturi de autor în domeniul IT, încheiere de contracte software și mentenanță IT, reglementări GDPR, poate revizui un eventual contract de muncă sau de colaborare ce urmează a fi încheiat de către persoana ce activează în domeniul dezvoltării software.

Pentru realizarea tuturor acestor demersuri, precum și pentru alegerea unei opțiuni dintre cele mai potrivite, Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la un avocat specializat în înființarea de companii IT și în tehnologia informațiilor și comunicațiilor (IT).

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2021, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 2 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Coporate 2021. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singura societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro.