Aceasta propunere reprezinta o consecinta directa a faptului ca hotelierii au solicitat statului scaderea de TVA de la 24% la 9%, motivand ca daca aceasta scadere a TVA se aproba, pe cale de consecinta vor scadea si ei tarifele. Aceasta cota redusa de TVA de 9% a fost aprobata, potrivit unei Conventii intre FMI si Comisia Europeana, si astfel, incepand cu anul 2015, cota de TVA de 9% urmeaza sa vizeze toate tipurile de pachetele turistice care contin cel putin cazare. Astfel, potrivit Mediafax, dupa negocierile cu Fondul Monetar International privind bugetul pe 2015, premierul Victor Ponta a anuntat scaderea TVA la pachetele all-inclusive din turism de la 24 la 9%.

Proiectul prevede extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% si asupra serviciilor accesorii cazarii, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total, respectiv pranz, cina, gustarile dintre mese si servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica.

In acest sens, Ordonanta 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania este completata cu un nou articol care defineste tipurile de cazare in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare ca fiind cazare fara mic dejun, cazare cu mic dejun – combinatia prestabilita a serviciilor de cazare si de asigurare a micului dejun, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total, cazare cu demipensiune – combinatia prestabilita a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun si a pranzului sau a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total, cazare cu pensiune completa – combinatia prestabilita a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a pranzului si a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total, cazare cu “all inclusive” – combinatia prestabilita a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a pranzului, a cinei, a gustarilor dintre mese si a oricaror altor servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total”.

” Proiectul mai releva ca aplicarea cotei reduse nu va putea fi insa conditionata de obtinerea autorizarii potrivit legislatiei speciale, cu argumentul ca veniturile, alte beneficii si valori patrimoniale sunt supuse legii fiscale indiferent daca sunt obtinute din activitati ce indeplinesc sau nu cerintele altor dispozitii legale, conform Codului de procedura fiscala.

In prezent, TVA de 9% se aplica doar pachetelor care contin cazare si mic dejun. Hotelierii au cerut in ultimii ani reducerea TVA si pentru celelalte tipuri de pachete, considerand o anomalie ca o cafea sau un croissant mancat de dimineata sa fie taxat cu 9%, iar pentru acelasi produs, consumat la pranz, TVA sa fie de 24%.