Prevederile art. 1524 din Codul fiscal reglementeaza regulile privind

regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune prestate de catre persoanele impozabile nestabilite in Uniunea Europeana (regimul non-UE), iar art. 1525 din Codul fiscal stabileste regulile privind regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune prestate de catre persoanele impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar intr-un alt stat membru decat statul membru de consum (regimul UE).

Aceste prevederi legale sunt cunoscute si ca sistemul Mini One Stop Shop, insa este necesara elaborarea unei proceduri de inregistrare a persoanelor impozabile in vederea aplicarii regimurilor speciale pentru servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art.1524 si art.1525 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare.

M1SS va permite companiilor sa se inregistreze, sa depuna declaratii si sa plateasca TVA datorat Statului Membru de Consum prin intermediul portalului web pus la dispozitie de catre Statul Membru de Identificare (de obicei Statul Membru in care compania si-a stabilit activitatea economica).

Simplificarea consta in oportunitatea ca respectivele companii sa nu se mai inregistreze in fiecare dintre statele in care datoreaza TVA, dar sa beneficieze de servicii electronice prin intermediul Statului Membru de Identificare. De asemenea, companiile vor fi taxate la rata TVA aplicabila in Statul Membru de Consum.

Utilizarea M1SS va fi optionala si se va adresa atat companiilor cu sediul activitatii in UE (schema UE) cat si celor stabilite in afara UE (schema non-UE). Schema VOES (VAT on E-services) deja operationala, pusa la dispozitia furnizorilor de servicii electronice din afara UE va fi inlocuita cu M1SS.