Potrivit comunicatului de presa afisat pe site-ul Ministerului Finantelor publice:

Noul instrument introdus prin HG va reprezenta o alternativa sigura de investitie/economisire pentru populatie, garantata de statul roman, iar titlurile de stat vor fi emise in forma dematerializata. Ministerul Finantelor Publice urmeaza sa selecteze un grup de institutii financiare care vor actiona ca intermediari și vor asigura distributia emisiunii in randul investitorilor.

Titlurile de stat vor fi disponibile pentru toti cetatenii, intr-un mod simplu și transparent. Titlurile de stat vor putea fi cumparate in mod direct si ulterior, tranzactionate prin intermediul bursei, fapt care va contribui la imbunatatirea culturii financiare a populatiei.”

Titlurile de stat pentru populatie nu au mai fost emise din anul 2005, atunci cand acestea se distribuiau prin trezoreriile locale intr-o forma materializata.

Avand in vedere interesul crescut din ultimii ani al populatiei pentru titlurile de stat, dar si pentru a facilita accesibilitatea acestora catre un numar cat mai larg de investitori, Ministerul Finantelor Publice a redus valoarea nominala a titlurilor de stat emise pe piata de la 10 000 lei la 5 000 incepand cu data de 1 octombrie 2013.

Cel mai important avantaj pentru achizitia de titluri de stat este cel fiscal, luand in considerare faptul ca, in comparatie cu alte instrumente de plasament, titlurile de stat sunt scutite de plata impozitului. In plus, Bursa de Valori Bucuresti a decis, recent, sa nu perceapa comisioane pentru operatiunile derulate pe piata primara a titlurilor de stat, astfel incat nici vanzatorul (MFP), nici cumparatorul nu vor plati costuri de tranzactionare, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucuresti.

Ministerul Finantelor Publice este singurul administrator al datoriei publice guvernamentale, iar titlurile de stat reprezinta unul din instrumentele de datorie utilizate in asigurarea necesitatilor de finantare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice guvernamentale. Aceste titluri sunt emise pe piata primara, prin intermediul dealerilor primari care cumpara titlurile de stat, atat in nume propriu cat si in numele clientilor acestora, la sesiunile de licitatii organizate de Banca Nationala a Romaniei. Ulterior emiterii, tranzactiile de vanzare/cumparare intre detinatorii titlurilor de stat se desfasoara pe piata secundara supravegheata de Banca Nationala a Romaniei si/sau pe piata secundara reglementata de Bursa de Valori Bucuresti.

Proiectului de Guvern reglementeaza totodata si etapele care sunt urmate de Ministerul Finantelor Publice in demersurile sale de lansare a unei emisiuni de titluri de stat dedicate populatiei, respectiv: fundamentarea necesitatii; incheierea de conventii cu Bursa de Valori Bucuresti S.A. si Depozitarul Central, precum si cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, dupa caz, in vederea stabilirii modalitatii de plasare si decontare a emisiunii; selectia intermediarului/sindicatului de intermediere care vor administra procesul de distributie si subscriere a emisiunii; elaborarea prospectului de emisiune; decontarea fondurilor prin intermediul Depozitarului Central.

Proiectul-pilot privind titlurile de stat pentru populatie va fi lansat, cel mai devreme, pana la sfarsitul anului in curs.