Prin respectiva Ordonanta au fost introduse o serie de modificari cu privire la Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor si cu privire la Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor.Astfel, in ceea ce priveste Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor a fost redefinita definitia declaratiei de conformitate, dupa cum urmeaza: “declaratie de conformitate este declaratia facuta de catre un producator, prin care acesta informeaza, pe propria raspundere, despre faptul ca un produs respecta cerintele prevazute de legislatia aplicabila in domeniu”.

De asemenea, a fost modificat art. 9 cu privire la obligatiile operatorilor economici, in sensul ca “Operatorii economici sunt obligati sa puna pe piata numai produse sau servicii care corespund caracteristicilor prescrise sau declarate si sa se comporte in mod corect in relatiile cu consumatorii”, fata de vechea reglementare care prevedea ca: Operatorii economici sunt obligati sa puna pe piata numai produse sau servicii care corespund caracteristicilor prescrise sau declarate, sa se comporte in mod corect in relatiile cu consumatorii si sa nu foloseasca practici comerciale abuzive.”

In ceea ce priveste Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor, au fost modificate sanctiunile cu privire la utilizare practicilor comerciale incorecte, dupa cum urmeaza:

Utilizarea de catre comercianti a unor practici comerciale incorecte este interzisa, constituie contraventie si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

    a) cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, pentru utilizarea practicilor comerciale incorecte definite la art. 4 alin. (1) si (2);

    b) cu amenda de la 5.000 lei la 100.000 lei, pentru utilizarea practicilor comerciale inselatoare definite la art. 6 si 7, precum si pentru utilizarea oricareia dintre practicile enumerate in anexa nr. 1 la paragraful «Practici comerciale inselatoare»;

    c) cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, pentru utilizarea practicilor comerciale agresive definite la art. 8 si 9, precum si pentru utilizarea oricareia dintre practicile enumerate in anexa nr. 1 la paragraful «Practici comerciale agresive.”