Astfel, medicul angajat cu contract de munca intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate este asimilat functionarului public care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara remuneratie, exercita o functie de demnitate publica sau o functie publica de orice natura, in acceptiunea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pe cale de consecinta, in situatia in care respectivul medic solicita sau primeste bani de la pacientii pe care ii trateaza, poate fi urmarit penal si condamnat pentru savarsirea infractiunii de luare de mita care potrivit Codului Penal reprezinta: “Fapta functionarului care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin, ori accepta promisiunea unor astfel de foloase, in legatura cu indeplinirea, neindeplinirea, urgentarea ori intarzierea indeplinirii unui act privitor la indatoririle sale de serviciu, sau in legatura cu indeplinirea unui act contrar acestor indatoriri. Aceasta se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica sau de a exercita profesia sau activitatea in executarea careia a savarsit fapta”.

Decizia Inaltei Curti vine contradictie cu Ordonanta de Urgenta nr. 2/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative prin care s-a stabilit faptul ca “medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia”, avand in vedere natura profesiei de medic si obligatiile fundamentale ale medicului fata de pacientul sau.

Ratiunea acestei reglementarii a fost natura profesiei medicale, care in Uniunea Europeana este legiferata ca fiind liberala. Medicul nu este functionar public, iar echivalarea dintre ele impiedica o relatie autentica cu pacientul.

Cu toate acestea, medicii, din punct de vedere penal, raspund pentru infractiunea de luare de mita, Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie fiind obligatorie pentru toate instantele din Romania.