Potrivit Proiectului de Ordonanta, executarea sanctiunilor contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de cel mult doua luni de la data aplicarii acesteia.

De asemenea, se mai precizeaza faptul ca: “comunicarea se face de catre organul care a aplicat sanctiunea, in termen de cel mult doua luni de la data aplicarii acesteia.” In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel mult doua luni de la data incheierii.

In reglementarea actuala, respectiv in OG nr. 2/2001 se prevede faptul ca, in situatia in care procesul – verbal nu este inmanat pe loc contravenientului, la momentul intocmirii, atunci acesta trebuie comunicat prin posta in termen de 1 luna.

Mai mult, executarea sanctiunilor contraventionale se prescrie daca procesul – verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de 1 luna de la data aplicarii sanctiunii.

Ratiunea pentru care se doreste majorarea termenului de o luna din prezenta reglementare, la doua luni, este accea ca 1 luna este un termen prea scurt pentru realizarea eficienta a comunicari procesului – verbal de contraventie, iar sanctiunea depasirii acestui termen, respectiv prescrierea faptei, este o sanctiune mult prea dura, in contextul in care, se sustine faptul ca insusi contravenientul tergiverseaza depasirea termenului de 1 luna pentru comunicare.

In prezent, Proiectul de Ordonanta a fost adoptat de catre Guvern, urmand ca pentru a-si produce efecte trebuie sa fie publicat in Monitorul Oficial.