Cu toate acestea, Codul Muncii prevede si exceptii pentru anumite categorii de salariati, care nu beneficiaza de zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, respectiv in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

De asemenea, Codul Muncii mai mentioneaza faptul ca, prin Hotarare a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare

Pentru salariatii care se regasesc in situatia prevazuta mai  sus, acestora trebuie sa li se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, potrivit prevederilor Codului Muncii.

In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Referitor la angajatorii care nu respecta prevederile legale, in Codul muncii este inclusa si o sanctiune. Prin urmare, cei care nu asigura compensarea cu timp liber corespunzator sau care nu acorda sporul la salariul de baza pot primi o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.

In Codul Muncii sunt stabilite a fi sarbatori legale, urmatoarele zile:

–       1 si 2 ianuarie;

–        prima si a doua zi de Pasti;

–        1 mai;

–        prima si a doua zi de Rusalii;

–        Adormirea Maicii Domnului;

–        30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;

–        1 decembrie;

–        prima si a doua zi de Craciun;

–        doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.