Legea nr. 291/2023 pentru modificarea şi completarea art. 84 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi pentru completarea art. 121 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal
Părinţii copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal au obligaţia de a participa la programele speciale de consiliere psihologică organizate de direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului sau de alte instituţii de specialitate publice sau private.
Copilul va participa la programele speciale de consiliere psihologică, cu acordul părinţilor sau al altui reprezentant legal, dacă instanţa judecătorească nu dispune altfel.
În lipsa acordului părinţilor, măsura prevăzută la alin. (4) poate fi dispusă de către instanţa judecătorească.
Decizia nr. 58/2023 a Înaltei Curți de Casație și Justiție privind sesizarea formulată de Curtea de Apel Bacău – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept
Prin încheierea din şedinţa publică din data de 28 martie 2023, Curtea de Apel Bacău – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, în baza art. 476 alin. (1) raportat la art. 475 din Codul de procedură penală, a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: Termenul general de prescripţie pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe în modalitatea violenţei în familie, prevăzută de art. 193 alin. (2) din Codul penal cu aplicarea art. 199 alin. (1) din Codul penal, ambele norme raportate la art. 187 din Codul penal privind înţelesul noţiunii de pedeapsă prevăzută de lege, este cel arătat de art. 154 alin. (1) lit. c) din Codul penal sau cel indicat de art. 154 alin. (1) lit. d) din Codul penal, respectiv natura juridică a art. 199 alin. (1) din Codul penal este: 1. de infracţiune de sine stătătoare (autonomă), 2. de formă agravată a infracţiunii pe lângă care se aplică (în primele 2 situaţii, termenul general de prescripţie fiind astfel de 8 ani) sau 3. de cauză specială de agravare a pedepsei în anumite circumstanţe (în această din urmă situaţie, termenul general de prescripţie fiind astfel de 5 ani)?”.
Norma cuprinsă în art. 193 din Codul penal, care incriminează lovirea sau alte violenţe, reprezintă norma de incriminare a variantei-tip a faptei de lovire sau alte violenţe conţinând condiţiile obiective şi subiective care se cer îndeplinite cumulativ pentru ca fapta să constituie infracţiune. Spre deosebire de art. 193 din Codul penal, art. 199 alin. (1) din Codul penal conţine o dispoziţie de trimitere la variantele-tip ale infracţiunilor prevăzute de art. 188, art. 189 şi art. 193-195 din Codul penal şi o dispoziţie de majorare cu o pătrime a maximului special al pedepsei prevăzute de lege pentru aceste infracţiuni, dacă faptele au fost săvârşite asupra unui membru de familie.
Astfel, în cazul dispoziţiei legale analizate, respectiv art. 199 din Codul penal, trimiterea pe care textul o face la dispoziţia din art. 193 din Codul penal are rolul de a preciza cadrul juridic al acestei ultime reglementări, când fapta este săvârşită asupra membrilor de familie. Reglementarea din art. 199 din Codul penal funcţionează pe structura normei de incriminare prevăzute de art. 193 din Codul penal, pe care o extinde în ceea ce priveşte calitatea subiecţilor infracţiunii (membri de familie), şi, ca o consecinţă a acestei modificări, legiuitorul a adaptat limitele superioare de pedeapsă la gradul de pericol social abstract, prin majorarea maximului cu o pătrime.
Prin prevederea unui maxim special al pedepsei mai ridicat pentru infracţiunile prevăzute de art. 188, art. 189 şi art. 193-195 din Codul penal (majorat cu o pătrime), dacă faptele au fost săvârşite asupra unui membru al familiei, legiuitorul a urmărit şi garantarea, respectarea şi protejarea relaţiilor de familie şi descurajarea violenţei domestice, însă această majorare nu este de natură să creeze o nouă infracţiune-tip. Astfel, infracţiunea de lovire sau alte violenţe prevăzută de art. 193 din Codul penal constituie infracţiunea-tip, reprezentând forma de bază, în timp ce dispoziţiile art. 199 din Codul penal imprimă infracţiunii-tip prevăzute de art. 193 o formă agravată, dacă fapta este săvârşită asupra unui membru de familie.
Așadar, Înalta Curte de Casație și Justiție admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Bacău – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea prezentei chestiuni de drept.