Înregistrarea fiscală în România reprezintă o cerință esențială pentru persoanele fizice care datorează taxe în România, indiferent dacă este vorba despre un cetățean român sau străin. Conform Codului de procedură fiscală, înregistrarea fiscală în România se realizează în baza unui număr de înregistrare fiscală (NIF) în România, reprezentând un cod numeric care atestă faptul că persoana fizică a fost luată în evidența organului fiscal din România și că își poate declara obligațiile fiscale în România. Astfel, un cetățean ucrainean sau străin poate obține un număr de înregistrare fiscală (NIF) în România, care are drept scop posibilitatea plății taxelor în România, chiar nefiind rezident. Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept fiscal, înregistrare fiscală și obținerea numărului de înregistrare fiscală (NIF) care poate îndruma orice cetățean ucrainean sau străin în vederea declarării obligațiilor fiscale în România și facilitarea relațiilor cu organul fiscal din România.

 

În ce constă numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România?

Orice cetățean ucrainean sau străin care dorește să își declare obligațiile fiscale în România trebuie să obțină un număr de înregistrare fiscală (NIF) în România. Deci, prin numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România cetățenii ucraineni vor fi identificați de ANAF în scopuri fiscale și își vor putea plăti taxele în România.

 

De ce un cetățean ucrainean sau străin are nevoie de un număr de înregistrare fiscală (NIF) în România?

Numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România atestă faptul că cetățeanul ucrainean sau străin a fost luat în evidența organului fiscal din România. De asemenea, nu de puține ori un cetățean ucrainean sau străin ar putea decide asupra cumpărării unui apartament în România, cumpărării unei mașini în România, desfășurării de activități de trading în România sau asupra oricăror alte activități care necesită declararea obligațiilor fiscale în România. Aceste operațiuni pot fi făcute de către un cetățean ucrainean sau străin doar dacă a obținut în prealabil numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România, astfel încât taxele să poată fi achitate în România. În cazul în care cetățeanul ucrainean sau străin nu a obținut numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România și, implicit, nu și-a declarat obligațiile fiscale în România deși era obligat să o facă, va putea suporta consecințe neplăcute, cum ar fi plata unor amenzi.

 

Un avocat specializat în drept fiscal, înregistrare fiscală și obținerea numărului de înregistrare fiscală (NIF) vă poate îndruma în procedura de obținere a numărului de înregistrare fiscală (NIF) pentru posibilitatea plății taxelor în România în cazul în care cetățeanul ucrainean dorește să cumpere un apartament în România, să cumpere o mașină în România, sa își deschidă un cont bancar în România sau orice altă activitate care necesită declararea obligațiilor fiscale în România.

 

Care este procedura de înregistrare fiscală a unui cetățean ucrainean sau străin în România?

Pentru ca cetățeanul ucrainean sau străin să poată obține numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România, este necesar să depună la organul fiscal din România Declarația 030 privind înregistrarea fiscală în România, actul de identitate al cetățeanului ucrainean sau străin, Declarația olografă prin care acesta să precizeze motivul pentru care dorește înregistrarea fiscală în România și actul de identitate al persoanei împuternicite. După depunerea acestor documente, numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România va fi obținut în termen de 30 de zile.

 

Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații a asistat de-a lungul timpului numeroși cetățeni ucraineni sau de alte naționalități în vederea declarării obligațiilor fiscale în România pentru posibilitatea plății taxelor în România. Avocații specializați în drept fiscal, înregistrare fiscală și obținerea numărului de înregistrare fiscală (NIF) au o vastă experiență în domeniul dreptului fiscal, oferind servicii juridice de primă clasă.