Divizare totală și divizare parțială

O societate comercială în România poate suferi diverse schimbări în cursul desfășurării obiectului de activitate. Prezentul articol analizează procedura de divizare societate, tipurile de divizare firmă și condițiile pentru divizarea unei societăți, așa cum prevăd dispozițiile din Legea Societăților. Potrivit normelor din Legea 31/1990, divizarea unei societăți este operațiunea prin care se împarte întregul  patrimoniu al acesteia între două sau mai multe societăți existente sau care iau astfel ființă, societatea divizată încetându-și, așadar, existența. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat comercial sau un avocat corporate care vă poate asista pe parcursul întregului proces de divizare firmă, astfel încât să vă asigurați că toți pașii necesari sunt parcurși pentru a realiza această procedură conform dispozițiilor din Legea Societăților.

Tipuri de divizare societate comercială

Așa cum am menționat anterior, un operator economic poate suferi diferite schimbări în cursul desfășurării activității. Orice modificare adusă unui operator economic trebuie efectuată după prevederile din actul constitutiv, prin înregistrarea de mențiuni la Oficiul Registrului Comerțului. Legea 31/1990 prevede două tipuri de divizare societate: divizare totală și divizare parțială. De asemenea, și codul civil reglementează divizarea unei societăți. Potrivit codului civil, divizarea totală reprezintă împărțirea întregului patrimoniu al unui operator economic între 2 sau mai multe persoane juridice existente sau care iau naștere prin însăși procedura de divizare firmă. Procedura de divizare parțială se referă la desprinderea unei părți din patrimoniul unei firme care nu își încetează existența, și o transmite către una sau mai multe persoane juridice care există sau care se înființează pe această cale. Un avocat Registrul Comerțului sau un avocat corporate vă poate oferi asistență în divizarea unei societăți prin redactarea oricăror documente necesare și depunerea acestora la Registrul Comerțului.

Divizarea unei societăți. Condiții

În vederea realizării procedurii de divizare societate, este necesară îndeplinirea unor condiții potrivit dispozițiilor din Legea societăților, precum și a formalităților impuse de Oficiul Registrului Comerțului. Pentru realizarea divizării, divizarea se hotărăște de fiecare societate în parte, în condițiile stabilite pentru a modifica actul constitutiv. Pentru a diviza o societate comercială, este necesară întocmirea unui proiect de divizare, ce va cuprinde mențiuni privitoare la forma, denumirea și sediul fiecărui operator economic implicat, condițiile divizării, descrierea și repartizarea exactă a activelor și pasivelor care urmează a fi transferate fiecăreia dintre societățile beneficiare, precum și orice alte informații impuse de Legea 31/1990. Acest proiect de divizare se depune la Oficiul Registrului Comerțului, semnat de toți reprezentanții societăților participante, împreună cu o declarație din partea societății care își încetează existența după divizare prin care să menționeze modul de stingere al pasivului, precum și o declarație referitoare la modalitatea de publicare a acestui proiect de divizare. Creditorii ce dețin o creanță certă, lichidă și anterioară datei publicării proiectului de divizare, au dreptul la opoziție. Un avocat Registrul Comerțului sau un avocat comercial vă poate ajuta cu elaborarea unui proiect de divizare, precum și cu îndeplinirea oricăror formalități necesare la Registrul Comerțului.

“Este important ca o societate comercială care va alege să parcurgă procedura de divizare să apeleze la un avocat corporate care să ofere asistență pe întreaga durată a procedurii și care să se asigure că toți pașii sunt urmați conform normelor în vigoare”, a declarat Avocatul Coordonator al Societății românești de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, Dr. Radu Pavel.

Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații vă invită să apelați cu încredere la un avocat Registrul Comerțului sau un avocat comercial din cadrul echipei, având experiență vastă în acest domeniu, prin completarea formularului de contact cu o simplă accesare a adresei https://avocatpavel.ro/contact/.

Nu navigați prin aceste provocări singuri. Contactați-ne astăzi pentru asistență expertă adaptată nevoilor dumneavoastră.

În concluzie, divizarea unei societăți poate fi un proces complex care necesită asistență de specialitate din partea unui avocat corporate. Este important ca toți pașii necesari prevăzuți de lege să fie urmați corespunzător, indiferent că este vorba despre divizare totală sau divizare parțială, motiv pentru care Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la un avocat comercial din cadrul echipei care să se asigure că divizarea se realizează conform normelor în vigoare.

Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2024, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2024. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singură societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro.