Finalul anului 2022 a adus modificări substanțiale prin intrarea în vigoare a Legii 265/2022 privind Registrul Comerțului în România și pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în Registrul Comerţului în România. Printre modificările de care ar trebui să ții cont la constituirea unei societăți în România se numără înlăturarea cerinței de vărsare integrală a aportului la capitalul social al unei societăți cu răspundere limitată în România, existența unei singure declarații-tip pe propria răspundere privitoare la îndeplinirea formalităților necesare pentru înregistrarea unei societății în România și înlăturarea cerinței de depunere a specimenului de semnătură. Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept comercial și înregistrarea în Registrul Comerțului în România care vă poate îndruma în procedura de înființare a unei societăți în România,  pregătirea și depunerea documentelor necesare la Registrul Comerțului competent din România.

Conform noilor reglementări din Legea 265/2022, este obligatorie vărsarea de către asociații unei societăți cu răspundere limitată în România a 30% din valoarea capitalului social subscris nu mai târziu de 3 luni de la dată la care se va proceda la înmatricularea unei companii în România și înainte de a începe operațiuni în numele societății cu răspundere limitată în România.

Diferența de capital social subscris va fi vărsată pentru aportul în numerar, în termen de 12 luni de la dată înregistrării unei companii în România și pentru aportul în natură, în termen de cel mult 2 ani de la dată  înființării unei societăți în România.

Societatea Românească de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este recunoscută pentru serviciile juridice oferite la cel mai înalt nivel în domeniul dreptului comercial și corporatist, asistând numeroși clienți cu  înmatricularea unei companii în România și înregistrarea mențiunilor la Registrul Comerțului din România.

O altă modificare adusă de Legea 265/2022 constă în depunerea unei singure declarații-tip pe propria răspundere privitoare la îndeplinirea formalităților necesare pentru înregistrarea unei societăți în România în Registrul Comerțului competent din România. De asemenea, toate formalitățile de înregistrare pot fi efectuate electronic, prin intermediul portalului online al Oficiului Național al Registrului Comerțului.

În plus, înlăturarea specimenului de semnătură este un aspect important în contextul modificărilor legislative nou introduse, având în vedere faptul că raționamentul adoptării prezenței legi este reprezentat de simplificarea procedurii de înregistrare a unei societăți în România.

Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept comercial și înregistrarea în Registrul Comerțului în România care vă poate îndruma în legătura cu procedura de constituire a societății în România, oferi consultanță cu privire la diferite aspecte de drept societar,  precum și efectuarea oricăror modificări corporative la Registrul Comerțului competent din România.

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2022, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Coporate 2022. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singura societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro.

Ce modificări semnificative a adus Legea 265/2022 privind Registrul Comerțului în România?

Legea 265/2022 a introdus schimbări semnificative în ceea ce privește procedurile de înregistrare a societăților în România. Aceste modificări includ eliminarea cerinței de vărsare integrală a aportului la capitalul social al societății cu răspundere limitată, introducerea unei singure declarații-tip pentru îndeplinirea formalităților de înregistrare și eliminarea cerinței de depunere a specimenului de semnătură.

Ce obligații au asociații unei societăți cu răspundere limitată în ceea ce privește vărsarea capitalului social?

Potrivit Legea 265/2022, asociații unei societăți cu răspundere limitată trebuie să verse 30% din valoarea capitalului social subscris în termen de 3 luni de la înmatricularea companiei și înainte de a începe operațiunile în numele societății. Diferența de capital social subscris trebuie vărsată în numerar în termen de 12 luni de la înregistrarea companiei sau în natură în cel mult 2 ani de la înființarea societății.

Cum au fost simplificate procedurile de înregistrare în contextul modificărilor legislative?

Legea 265/2022 a introdus măsuri pentru simplificarea procedurilor de înregistrare. Una dintre aceste măsuri constă în depunerea unei singure declarații-tip pe propria răspundere pentru îndeplinirea formalităților de înregistrare. De asemenea, toate formalitățile de înregistrare pot fi efectuate electronic prin intermediul portalului online al Oficiului Național al Registrului Comerțului. Eliminarea cerinței de depunere a specimenului de semnătură reprezintă o altă simplificare importantă în procesul de înregistrare a societăților în România.