Acțiunea de partaj în timpul căsătoriei și la divorț și partajul succesoral

Conform normelor din Noul Cod Civil, partajul este operațiunea juridică prin care se pune capăt stării de proprietate comună, în sensul că bunul sau bunurile stăpânite în comun se împart, în materialitatea lor, între proprietari. Dacă cei care exercită în comun dreptul de proprietate nu procedează la împărțirea bunurilor prin bună învoială, aceștia au posibilitatea să opteze pentru procedura de partaj judiciarAcțiunea de partaj este imprescriptibilă, ceea ce înseamnă că încetarea coproprietății prin partaj poate fi cerută oricând, afară de cazul în care partajul a fost suspendat prin lege, act juridic ori hotărâre judecătorească. Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat partaj și ale unui avocat litigii civile pentru a asigura o desfășurare corespunzătoare și eficientă a procesului de partaj judiciar, atât în contextul unui partaj între soți, respectiv partaj la divorț sau partaj în timpul căsătoriei, cât și în procedura de partaj succesoral.

Partaj în timpul căsătoriei și partaj la divorț

În unele cazuri, soții doresc să își împartă bunurile, fără a divorța, iar procedura de partaj în timpul căsătoriei poate fi realizată fie pe cale amiabilă, fie prin acțiunea de partaj. De asemenea, partajul poate viza toate bunurile sau doar o parte din ele, în funcție de preferințele și necesitățile părților implicate.

La momentul desfacerii căsătoriei, împărțirea bunurilor proprietate comună ale soților poate fi realizat în două moduri: partaj voluntar, prin încheierea unui act de partaj şi partaj judiciar, prin pronunțarea unei hotărâri judecătorești, iar diferența dintre aceste două modalități constă în modul în care este realizat partajul, care este determinat de acordul sau dezacordul soților în ceea ce privește bunurile ce urmează să fie împărțite și modalitatea de distribuire a acestora.

Procedura de partaj voluntar survine atunci când cei implicați ajung la un acord referitor la împărțirea bunurilor comune și încheie un act de partaj în fața unui notar public, stabilind astfel cine primește fiecare bun din averea comună a soților. Dreptul de proprietate exclusivă asupra acestor bunuri se naște la data stabilită în acest act de partaj, astfel că, în funcție de înțelegerea convenită, bunurile comune devin proprietatea exclusivă a fiecărui soț.

Procedura de partaj judiciar intervine atunci când soții nu reușesc să ajungă la un acord de partaj voluntar cu privire la împărțirea bunurilor lor și decid să intenteze acțiunea de partaj prinformularea unei cereri de chemare în judecată împotriva celuilalt soț. Cererea va cuprinde mențiuni cu privire la bunurile la care se solicită partajul, valoarea estimativă a lor, locul în care ele se află și care este modalitatea propusă pentru împărțirea lor, motiv pentru care asistența juridică a unui avocat partaj, respectiv a unui avocat litigii civile din Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații  este esențială pentru a asigura reprezentarea în fața instanței de judecată și pentru apărea intereselor părții, respectiv împărțirea bunurilor proprietate comună în mod just și echitabil.

Partaj succesoral

Procedura de partaj succesoral reprezintă procesul prin care se pune capăt stării de indiviziune dintre moștenitorii unui defunct, fiind vorba despre dreptul de proprietate comună al moștenitorilor asupra moștenirii. Pentru ca fiecare moștenitor să devină proprietar exclusiv al bunurilor ce îi revin, este necesar să se efectueze partajul, iar în cadrul succesiunii, există două tipuri de partaj succesoral: provizoriu și definitiv. Partajul succesoral are loc exclusiv în ceea ce privește bunurile asupra cărora defunctul deținea drepturi reale, precum dreptul de proprietate sau dreptul de superficie. Creanțele și datoriile defunctului nu intră în procesul de indiviziune și, de asemenea, nu sunt supuse partajului bunurile care sunt transferate legatarilor cu titlu particular.

Partajul succesoral sau ieşirea din indiviziune poate fi cerut de coindivizari, respectiv de moştenitorii legali şi legatarii universali sau cei cu titlu universal. Totodată, mai pot cere ieşirea din indiviziune şi succesorii în drepturi ai coindivizarilor, fiind cei la care se transferă dreptul de proprietate asupra moştenirii fie printr-o cesiune de drepturi succesorale, fie prin deschiderea moştenirii coindivizarilor în cazul decesului unuia dintre ei și creditorii coindivizarilor şi cei ai defunctului. Ca în cazul procesului de partaj în timpul căsătoriei, aceştia sunt îndreptăţiţi să intervină pentru a-şi recupera creanţele, motiv pentru care un avocat partaj și un avocat litigii civile vă pot oferi asistență juridică la ieşirea din indiviziune în evaluarea drepturilor părții interesate, în negocierile cu ceilalți moștenitori sau cu creditorii, în pregătirea documentelor necesare și în reprezentarea în fața instanței judecătorești, contribuind astfel la un obținerea unui rezultat favorabil în acțiunea de partaj succesoral.

“Ne angajăm să furnizăm clienților noștri asistență juridică de cea mai înaltă calitate în diverse domenii, inclusiv în privința promovării unei acțiuni de partaj în timpul căsătoriei, partaj la divorț și partaj succesoral. Ne concentrăm eforturile în vederea protejării și promovării intereselor și drepturilor clienților noștri în fața instanței judecătorești” a declarat Avocatul Coordonator, Dr. Radu Pavel, al Societății Românești de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații.

Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații vă invită să apelați cu încredere la echipa noastră de avocați partaj și avocați litigii civile pentru a vă oferi asistență juridică atât în procedura de partaj la divorț pentru împărțirea corectă a bunurilor comune, cât și în partajul succesoral, pentru soluționarea favorabilă a acțiunii de                                                            partaj, prin completarea formularului de contact cu o simplă accesare a adresei https://avocatpavel.ro/contact/.

În concluzie, partajul reprezintă o operațiune juridică deosebit de importantă, fie că este vorba despre partaj în timpul căsătoriei, partaj la divorț sau partaj succesoral. Este esențial ca aceste proceduri să fie gestionate cu atenție și expertiză de specialitate pentru a asigura o împărțire corectă și echitabilă a bunurilor comune și a moștenirii. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, ce furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate, iar echipa noastră de avocați partaj și avocați litigii civile  este pregătită să ofere sprijin în evaluarea bunurilor comune și reprezentare în fața instanței de judecată în acțiunea de partaj. 

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2023, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2023. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singură societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro.