Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a începe executarea silită?
În România, procedura de executare silită este reglementată de codul de procedură civilă, fiind o procedură complexă prin care un creditor se poate îndrepta împotriva unui debitor pentru a recupera o creanță certă, lichidă și exigibilă. Legiuitorul a stabilit o serie de condiții pentru a demara executarea silită împotriva unui debitor care nu a executat de bună voie obligația contractuală. Prezentul articol analizează aspecte precum: executare creanță, noțiunea de executare silită, contestație la executare, somație de plată, cererea de executare silită, precum și alte chestiuni privitoare la procedura de executare silită. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este recunoscută internațional pentru asistența oferită cu succes clienților săi în procedura de executare silită în România. Este recomandată contactarea unui avocat executări silite sau un avocat drept civil care să vă îndrume în legătură cu pașii esențiali pentru a demara executarea silită împotriva unui debitor.
Avocat executări silite. Executarea silită – noțiune
Executarea silită în România presupune acea procedură prin care un creditor poate obține executarea obligației de către debitor prin organele statului. Este un mijloc rapid prin care creditorii își pot recupera creanțele neplătite, procedura fiind guvernată de codul de procedură civilă. În general, obligația se execută de bunăvoie de către debitor, însă în cazul în care acesta nu își duce la îndeplinire obligația, creditorul beneficiază de opțiunea de a demara procedura de executare silită prin a depune cererea de executare silită la executorul judecătoresc. Un avocat executări silite din cadrul departamentului nostru vă poate sfătui din punct de vedere legal, analizând informațiile și legislația în vigoare în vederea asigurării unei strategii eficiente.
Avocat drept civil. Executare silită condiții
În vederea începerii executării silite împotriva unui debitor, codul de procedură civilă a instituit o serie de condiții și pași necesari pentru a naviga procedura de executare silită în mod legal, corect și eficient. Creditorul trebuie să aibă o creanță certă, lichidă și exigibiă împotriva debitorului pentru a începe executarea silită. Caracterul cert al creanței este determinat de faptul că existența acesteia rezultă dintr-un titlu executoriu. Creanța este lichidă atunci când obiectul ei este determinat sau când un titlu executoriu conţine elementele care permit stabilirea lui. Caracterul exigibil rezultă din faptul că obligaţia debitorului este ajunsă la scadenţă sau acesta este decăzut din beneficiul termenului de plată. O condiție esențială în procedura de executare silită este existența unui titlu executoriu. Legiuitorul român a atribuit calitatea de titlu executoriu unor înscrisuri precum hotărârile date în apel, hotărârile date în primă instanţă, fără drept de apel, ori cele în legătură cu care părţile au convenit să exercite direct recursul, hotărârile arbitrale, titlurile executorii europene, înscrisurile autentice, titlurile executorii notariale, titlurile de credit sau alte înscrisuri cărora legea le recunoaşte putere executorie. Este recomandat ca un avocat drept civil să ofere asistență juridică în executarea silită, jucând un rol important în asigurarea respectării procedurilor legale.
Avocat pentru executări silite. Cererea de executare silită
Un creditor care are o creanță certă, lichidă și exigibilă poate începe executarea silită împotriva unui debitor prin cererea de executare silită pe care o va trimite executorului judecătoresc. De îndată ce primeşte cererea de executare silită, executorul judecătoresc, prin încheiere, va dispune înregistrarea acesteia şi deschiderea dosarului sau, după caz, va refuza motivat deschiderea procedurii de executare. În termen de maximum 3 zile de la înregistrarea cererii, executorul judecătoresc va solicita încuviinţarea executării de către instanţa de executare. Debitorul va fi înștiințat printr-o somație de plată să îşi îndeplinească obligaţia, de îndată sau în termenul acordat de lege, cu arătarea că, în caz contrar, se va proceda la continuarea executării silite. Împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie la executare de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare. Asistența oferită de un avocat pentru executări silite este crucială în procedura de executare silită pentru cunoașterea și urmarea corectă a pașilor care trebuie urmați pentru recuperarea cu succes a creanțelor.
“Recomandăm apelarea la serviciile unui avocat pentru executări silite pentru a naviga această procedură complexă, astfel încât creditorul să primească suportul necesar pentru protejarea intereselor sale”, a declarat Avocatul Coordonator Dr. Radu Pavel al Societății Românești de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații.
Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații vă invită să apelați cu încredere la asistența unui avocat drept civil care vă poate oferi asistență și reprezentare juridică de cea mai înaltă calitate în recuperarea creanțelor prin executarea silită în România.
Nu navigați prin aceste provocări singuri. Contactați-ne astăzi pentru asistență expertă adaptată nevoilor dumneavoastră.
În concluzie, procedura de executare silită este un mijloc rapid prin care creditorii își pot recupera creanțele neplătite, ajunse la scadență și constatate printr-un titlu executoriu. Un avocat specializat vă poate oferi informații cu privire la următoarele aspecte pe care ar trebui să le aveți în vedere, precum: executare creanță, noțiunea de executare silită, posibilitatea de formulare contestație la executare de către debitor, somație de plată, cererea de executare silită, precum și alte chestiuni privitoare la procedura de executare silită.
Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2024, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2024. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singură societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro.