Recuperare creanțe prin ordonanța de plată

Într-un raport obligațional, se pot ivi situații în care una dintre părți nu își respectă obligațiile asumate. În această situație, creditorii au posibilitatea să își valorifice dreptul de creanță prin mai multe modalități de recuperări creanțe, în funcție de natura și valoarea acesteia. Una dintre cele mai rapide și eficiente metode este recuperare creanțe prin ordonanța de plată, fiind o instituție expres reglementată de codul de procedură civilă. Prezentul articol analizează procedura ordonanței de plată ca modalitate rapidă de recuperări creanțe și implicațiile legale ale acesteia, precum condiții de admisibilitate, somația de plată, notificare de plată, executare silită etc. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă contactarea unui avocat recuperări creanțe care vă poate oferi asistență juridică pentru ordonanța de plată, suport și reprezentare de specialitate pe tot parcursul procedurii. De asemenea, în cazul în care plata prevăzută de ordonanța de plată nu este efectuată, un avocat executare silită vă poate asista în procedura de executare silită a acesteia.

Ordonanța de plată – condiții

Așa cum am precizat anterior, ordonanța de plată reprezintă unul dintre cele mai eficiente mijloace de recuperări creanțe, implicând o procedură simplificată de recuperare a datoriilor. Pentru recuperare creanțe prin ordonanța de plată, codul de procedură civilă prevede o serie de condiții de admisibilitate. Potrivit legii, procedura ordonanței de plată se aplică “creanțelor certe, lichide şi exigibile constând în obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract civil, inclusiv din cele încheiate între un profesionist şi o autoritate contractantă”. Astfel, dreptul de creanță poate fi valorificat doar în situația în care creanța este certă, lichidă și exigibilă, constatată printr-un contract. Un avocat litigii sau un avocat recuperări creanțe vă poate oferi asistență juridică pentru ordonanța de plată în vederea recuperării rapide a creanțelor în România.

Recuperare creanțe prin ordonanța de plată – aspecte procedurale

În cadrul acestei proceduri, debitorul va fi înștiințat de către executorul judecătoresc sau prin scrisoare recomandată, prin somația de plată, prin care va fi informat să își execute obligația de plată într-un termen de 15 zile de la primire. În cazul în care debitorul nu plătește, creditorul este îndreptățit să își valorifice dreptul de creanță prin depunerea cererii privind ordonanța de plată la instanța competență. Pentru soluţionarea cererii de ordonanță de plată, judecătorul dispune citarea părţilor, potrivit dispoziţiilor referitoare la pricinile urgente pentru explicaţii şi lămuriri, precum şi pentru a stărui în efectuarea plăţii sumei datorate de debitor ori pentru a se ajunge la o înţelegere a părţilor asupra modalităţilor de plată. Astfel, dacă sunt îndeplinite condițiile, instanța va emite o ordonanță de plată, împotriva căreia debitorul poate formula cerere în anulare. În cazul în care debitorul nu achită datoria stabilită prin ordonanța de plată, creditorul poate demara procedura de executare silită pentru aducerea la îndeplinire a obligației. Potrivit codului de procedură civilă, „ordonanţa de plată este executorie, chiar dacă este atacată cu cerere în anulare şi are autoritate de lucru judecat provizorie până la soluţionarea cererii în anulare. Ordonanţa de plată devine definitivă ca urmare a neintroducerii sau respingerii cererii în anulare”. Un avocat executare silită sau un avocat litigii vă poate oferi asistență juridică pentru ordonanța de plată, prin redactare somație de plată, redactare cerere de ordonanță de plată, reprezentare juridică în procedura de executare silită și prin orice alt aspect referitor la procedura ordonanței de plată.

“În România, dreptul de creanță este frecvent încălcat, însă creditorii au la dispoziție diverse mijloace legale și procedurale pentru a demara acțiuni de recuperări creanțe, garantând astfel protecția acestora. Procedura ordonanței de plată este unul dintre cele mai rapide instrumente de recuperări creanțe, iar un avocat litigii din cadrul echipei noastre vă poate ajuta să navigați cu succes prin această procedură legală”, a declarat Avocatul Coordonator al Societății românești de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, Dr. Radu Pavel.

Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații vă invită să apelați cu încredere la un avocat litigii sau un avocat executare silită din cadrul echipei, având experiență vastă în acest domeniu, prin completarea formularului de contact cu o simplă accesare a adresei https://avocatpavel.ro/contact/.

Nu navigați prin aceste provocări singuri. Contactați-ne astăzi pentru asistență expertă adaptată nevoilor dumneavoastră.

În concluzie, deși nu poate fi aplicată în orice situație, procedura ordonanței de plată este una dintre cele mai eficiente și rapide metode de obținere a unui titlu executoriu pentru recuperări creanțe, care implică și costuri mai reduse decât procedura de drept comun. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat recuperări creanțe sau un avocat litigii care vă poate oferi asistență și reprezentare de cea mai înaltă calitate, prin redactare somație de plată, redactare cerere de ordonanță de plată, reprezentare juridică în procedura de executare silită și prin orice alt aspect referitor la procedura ordonanței de plată.

Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2024, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2024. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singură societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro.