Ce tipuri de contracte încheie o societate comercială în România?

În funcție de activitatea sa, o societate comercială încheie diverse tipuri de contracte, acestea fiind instrumentul care garantează existența unui raport comercial legal. Este important ca într-un raport comercial părțile să își cunoască drepturile și obligațiile, întrucât acest aspect previne apariția unor conflicte sau litigii comerciale izvorâte din neînțelegerea dintre părți și nerespectarea unor clauze contractuale. Prezentul articol analizează tipurile de contracte pe care o societate comercială le încheie și tipuri de clauze contractuale esențiale pe care acestea ar trebui să le conțină. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la un avocat comercial sau un avocat corporate care vă poate oferi consultanță în încheierea de contracte precum contracte de împrumut, contracte de prestări servicii, contracte de vânzare sau contracte comerciale, prin redactare, negociere, revizuire și eliminarea unor clauze abuzive în contractele dintre profesioniști.

Tipuri de contracte încheiate de o societate comercială

Pentru desfășurarea legală și eficientă a activității, un operator economic încheie diferite tipuri de contracte cu clienți, furnizori sau alte persoane, astfel încât pentru orice operațiune să fie stabilit un cadru legal concret. Un operator economic încheie contracte precum contracte de împrumut, contracte de prestări servicii, contracte de vânzare sau contracte comerciale. În ceea ce privește contractele de împrumut, acestea sunt încheiate în special în cazul societăților pentru finanțarea activității economice.

Prin contracte de împrumut (de folosință) se pot ceda temporar și bunuri sub formă de comodat. O societate comercială poate ceda, de exemplu, echipamente, utilaje sau diverse instrumente de lucru. În cazul unor contracte de vânzare, se urmărește transferarea dreptului de proprietate asupra unor bunuri mobile sau imobile în schimbul unui preț. Contractele de prestări servicii sunt cele mai utilizate acorduri ale unui operator economic prin care acesta prestează anumite servicii în schimbul unei remunerații. Noțiunea de contracte comerciale include o gamă variată de acorduri necesare pentru realizarea obiectului de activitate al unui operator economic, precum contracte de franciză, contracte de distribuție, contracte de asociere, precum și orice alt contract necesar unei societăți comerciale pentru a funcționa în mod legal. Un avocat comercial sau un avocat litigii comerciale vă poate oferi asistență juridică de specialitate în redactare, revizuire, negociere de contracte, precum și în eliminarea unor clauze abuzive în contractele dintre profesioniști, astfel încât interesele părților să fie protejate.

Tipuri de clauze contractuale

La momentul încheierii unui contract, indiferent de tipul acestuia, este necesară introducerea unor clauze contractuale din care să reiasă drepturile și obligațiile concrete ale părților, precum și alte elemente importante ce servesc la stabilirea clară a relației contractuale.Fiecare contract în parte conține clauze specifice obiectului său, însă printre clauzele pe care ar trebui să le conțină orice contract se numără mai multe tipuri de clauze contractuale, precum clauza privind obiectul contractului, prețul și modalitatea de achitare a acestuia, durata, forța majoră, penalități pentru neîndeplinirea obligațiilor, modalitățile de încetare a contractului, soluționarea unor eventuale litigii comerciale, etc. Un avocat litigii comerciale și un avocat corporate recomandă ca la momentul încheierii unui contract de orice fel, părțile să își cunoască drepturile și obligațiile, motiv pentru care asistența juridică de specialitate este esențială, astfel încât interesele părților să fie protejate, iar eventualele clauze abuzive in contractele dintre profesioniști să fie eliminate.

Societatea românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații oferă consultanță juridică de înaltă calitate în domeniul dreptului comercial, în special în ceea ce privește încheierea de contracte de împrumut, contracte de prestări servicii, contracte de vânzare sau contracte comerciale. Echipa noastră de avocați corporate este pregătită să vă asiste cu redactare, revizuire și negociere de contracte, precum și minimizarea riscurilor de apariție a unor conflicte sau litigii comerciale. Vă invităm să apelați la serviciile noastre pentru a beneficia de asistență juridică, completând formularul de contact disponibil pe site-ul nostru aici https://avocatpavel.ro/contact/.

Nu navigați prin aceste provocări singuri. Contactați-ne astăzi pentru asistență expertă adaptată nevoilor dumneavoastră.

„Avem numeroși clienți pe care îi asistăm cu redactarea sau revizuirea contractelor comerciale, iar asistența oferită de un avocat comercial s-a dovedit a fi esențială pentru societățile comerciale în ceea ce privește încheierea contractelor”, a declarat Dr. Radu Pavel, Avocat Coordonator al Societății Românești de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.

Având în vedere cele menționate, contractele încheiate de un operator economic reprezintă instrumentul principal care guvernează relația acestuia cu terții, stabilind concret drepturile și obligațiile părților contractante. Este esențial ca acordurile pe care un profesionist le încheie să fie corecte din punct de vedere legal, indiferent că sunt încheiate cu clienți sau cu furnizori. Pentru acest motiv, Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat litigii comerciale care vă poate oferi asistență juridică în încheierea de contracte precum contracte de împrumut, contracte de prestări servicii, contracte de vânzare sau contracte comerciale, prin redactare, negociere, revizuire și eliminarea unor clauze abuzive în contractele dintre profesioniști.

Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2024, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2024. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singură societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro.